50PLUS krijgt het moeilijk met zijn breekpunt

  3
  1342

  Leestijd: 2 minuten.

  We hebben weer een breekpunt erbij. Eerder kondigde Emile Roemer al aan dat de SP niet in het nieuwe kabinet stapt als dat de marktwerking in de zorg ongemoeid laat. En nu komt Henk Krol ook met een spijkerharde eis: de AOW-leeftijd moet terug naar 65, anders kunnen we regeringsdeelname van 50PLUS wel vergeten.

  Het zal lastig worden voor 50PLUS om coalitiegenoten te vinden. SP en PVV willen ook dat iedereen vanaf zijn 65e de AOW in kan, maar een Kamermeerderheid van deze drie partijen is ver weg. Bovendien heeft de SP de PVV als regeringspartner uitgesloten. Een combinatie met de partij van Geert Wilders is toch al zo goed als ondenkbaar, want vrijwel alle andere partijen hebben haar in de ban gedaan. Op enkele hele kleintjes na is 50PLUS  de enige die geen bezwaar ziet in een kabinet met de PVV.

  Wat de situatie extra ingewikkeld maakt is dat Krol Wilders voor geen cent vertrouwt. Hij wijst er, zeker niet ten onrechte, op dat de PVV-leider in 2010 zijn eis dat de AOW-leeftijd 65 moest blijven daags na de verkiezingen liet vallen. Aan de SP heb je trouwens ook niets, onderstreept Krol, want die wenst niet met de VVD te regeren. “Dan blijft automatisch 50PLUS als enige partij aan de onderhandelingstafel over.”

  Dat zullen dan wel pittige onderhandelingen worden, want het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 kost zo’n 12 miljard euro. Afgelopen zondag bleek in Buitenhof dat Krol niet echt een idee heeft waar dat geld vandaan moet komen. Toch zal 50PLUS “dit punt keihard spelen en na 15 maart niet loslaten”, kondigt hij aan. Na zo’n uitspraak kan Krol natuurlijk niet meer terug. Of toch wel?

  Als Wilders zijn verkiezingsbelofte kan breken, als Mark Rutte dat kan, waarom zou Krol dat dan niet kunnen? Vermoedelijk omdat hij daarvoor de kans niet eens krijgt. Hoe ingewikkeld de verkiezingsuitslag ook wordt, er zijn straks altijd mogelijkheden om een meerderheid te vormen zonder hulp van de vermoedelijk circa 10 Kamerzetels die 50PLUS na 15 maart in de aanbieding heeft. Volgens de huidige peilingen zijn daar wel vijf of zes coalitiepartners voor nodig. Maar met een beetje zoeken zijn er voldoende partijen te vinden die in de campagne niet met breekpunten hebben lopen zwaaien. VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie… dat zijn er al zes.

  O ja, de ChristenUnie heeft ook een breekpuntje geformuleerd. Deze partij wil niet regeren als het komende kabinet het plan voor hulp bij zelfdoding doorzet. Maar dat is een eis die geen cent kost. Over dergelijke breekpunten wordt in de Nederlandse politiek meestal niet lang moeilijk gedaan.

  3 REACTIES

  1. Ik houd wel van duidelijkheid. Al is het woord “breekpunt” wel besmet geraakt want welke partij gebruikte 65 blijft pensioenleeftijd ook al weer als breekpunt? Juist, de PVV. En Wilders brak het punt de volgende dag al. Niet eens om mee te kunnen regeren maar om een combinatie VVD+CDA te mogen gedogen.
   Als gedoogpartij liet de PVV zien niet veel waar te maken. Veel lawaai maar weinig resultaat.
   50+ en de SP hebben nu duidelijk uitgesproken waar ze voor staan.
   Maar wat te denken van de VVD die lonkt naar GL en GL laat zich deze hofmakerij welgevallen? Beseft de jonge politicus Klaver dan niet dat hij zijn partij dan net zo onmogelijk maakt als de PvdA? Zien we straks ook geen enkel sociaal links punt van GL meer terug?
   Voor de zekerheid kunnen linkse mensen beter niet hun stem aan GL geven. Dan maar SP of PvdD.

  2. Fons Kockelmans laat met dit artikel zijn ware gezicht zien.

   Het artikel is niet consistent; waarom zo hard vallen over het feit dat 50PLUS heel duidelijk stelt dat de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar een breekpunt is, terwijl het verbod van bijna alle andere partijen om samen te werken met de PVV niet als een breekpunt wordt beschouwd. Niet consistent dus, Fontbencher onwaardig en niet neutraal.

   Blijkbaar wordt de onhaalbaarheid als gevolg van een breekpunt ook afhankelijk gemaakt van de vraag of het wel te betalen is. Daar is het wachten op twee momenten: 1 het moment waarop iedereen de plannen heeft doorgerekend op financiële haalbaarheid en dekking. 2. Indien 50PLUS 76 zetels haalt is het ook uitvoerbaar. You never know.

   Tevens opmerkelijk dat alleen breekpunten echte breekpunten zijn als er geld mee gemoeid. Zelfdoding waar de ChristenUnie een breekpunt van maakt is blijkbaar geen echt breekpunt; niet omdat het geen geld kost, wat een redenatie. Ook niet consistent.
   Breekpunten zijn breekpunten los van het feit of het wel of geen geld kosten.

  Comments are closed.