50PLUS neemt ouderen niet serieus

  1
  138

  Leestijd: 2 minuten.

  Stel: Je bent lid van een partij, je betaalt trouw je contributie en zet je er voor in, bijvoorbeeld door te folderen bij verkiezingen. Maar het zit tegen. De fractie in de Tweede Kamer valt uiteen, maar je blijft erin geloven.

  henk van lierop/frontbencher/jan nagel
  Jan Nagel

  Dan komt toch het succes. 50PLUS stijgt spectaculair in de peilingen. Dat trekt avonturiers en gelukszoekers aan. Dus zorgt de leiding van de partij voor een strakke regie. Partijvoorzitter Jan Nagel zoekt het in bekende namen. Zo komen nieuwkomers als Léonie Sazas, Corrie van Brenk, Emile Bode en Rob Brouwer hoog op de lijst na nummer 1 Henk Krol.

  Dat leidt tot rumoer. Deze mensen hebben nog nooit iets gedaan voor de partij, maar gaan nu wel een mooie baan tegemoet als Kamerlid. Bovendien moet je volgens de regels van 50PLUS zelf minstens een jaar lid zijn om kandidaat-Kamerlid te zijn. Dus laten kritische leden aan de partijleiding weten dat ze hierin gekend willen worden. Geen nood, zeggen Jan Nagel en Henk Krol. 50Plus is een democratische partij. Er komt een congres en daar hebben de leden het voor het zeggen.

  Dat congres was zaterdag. Jan Nagel wijst erop dat hij een evenwichtige lijst heeft samengesteld: Een bouwwerk dat niet mag instorten door er zomaar een of twee stenen uit te trekken. En Nagel wijst bij naderende verkiezingen op het belang van eenheid. En ja, de nieuwkomers op de lijst zijn nog niet een jaar lid, maar daarvoor hebben ze dispensatie gekregen. Vervolgens wordt een motie ingediend om de hele voorgestelde lijst in één keer vast te stellen. Na het power play van de partijleiding wordt de motie aangenomen. Teleurgesteld druipen tientallen leden af.

  Was dat nou nodig ? “Er waren enkele kandidaten die zeer hardnekkig voor zichzelf opkwamen en hoger op de lijst wilden”, legde Nagel na afloop uit aan De Volkskrant. “Daar waren er bij met standpunten die eerder bij de PVV horen. Wij wisten dat er georganiseerd verzet zou komen.”

  Het was dus maar beter dat die oudjes niet zelf het heft in handen namen. Een zeldzame vorm van betutteling. Je zou verwachten dat juist een ouderenpartij de mensen mondiger maakt. Het congres werd besloten met een massaal meegezongen: “Blijf van mijn poen af”. En dat is natuurlijk waar het echt om gaat bij 50PLUS.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

  1 REACTIE

  1. Jan Nagel liet ook Pim Fortuyn vallen als een baksteen en nu is hij weer op dezelfde manier bezig. Mensen ,die zich ingezet hebben voor de partij worden weggezet en baantjesjagers worden op de lijst gezet. Ik begrijp niet dat ouderen op zo’n corrupte partij stemmen.

  Comments are closed.