50PLUS, voor jong en oud

  7
  347

  Leestijd: 1 minuten.

  50PLUS , de partij van Henk Krol, gaat gebukt onder een vooroordeel. Het is niet uitsluitend de partij voor verwende babyboomers die het zat zijn dat hun pensioenen jaar in jaar uit in feite omlaag gaan, omdat de beloofde aanpassing aan gestegen prijzen of lonen achterwege blijft. Nee, 50PLUS is een toekomstgerichte partij die ook oog heeft voor de belangen van de jongere generatie.

  Om dat te illustreren klaagde het nieuwe 50PLUS Tweede Kamerlid Simon Geleijnse in zijn eerste spreekbeurt in de plenaire zaal, dat zijn partij niet was uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de zeven partijen die samen de Klimaatwet indienden. Prompt mocht 50 PLUS samen met VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, SP en GroenLinks de wet mede ondertekenen.

  Vier maanden later sluit senator Jan Nagel, oprichter en grote man van 50PLUS, niet uit dat zijn fractie in de Eerste Kamer in mei tegen de wet gaat stemmen waar de handtekening van de eigen partij onder staat. De oorzaak is de tegenvallende uitkomst van de verkiezingen van Provinciale Staten, die ertoe leidt dat de partij van Nagel blijft steken op 2 zetels, uitgerekend op een moment dat de ouderenpartij niet geplaagd wordt door interne ruzies.

  Forum voor Democratie van Thierry Baudet heeft voor de verkiezingen geschoten onder de duiven van 50PLUS door te hameren op de hoge kosten van het klimaatbeleid. Voor Henk Krol, de fractieleider van 50PLUS in de Tweede Kamer, reden om te zeggen dat het klimaatbeleid de burgers niet te veel moet gaan kosten en met de fractie in de Eerste Kamer een koerswijziging te bespreken.

  Die fractie houdt het kruit droog. Jan Nagel wil het debat afwachten voordat hij zijn standpunt bepaalt. 50PLUS is nog steeds een partij voor alle generaties, maar misschien toch wat meer voor de oudere dan voor de jongere.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  7 REACTIES

  1. En dan beweren dat de burgers geen invloed hebben op de politiek. En is het niet fantastisch hoe een jonge frisse partij 50 plussers wakker schudt en hen dwingt tot overgave. Henk Krol die onder Thierry ligt te spartelen en bereid is tot concessies wanneer Thierry hem verlost uit zijn benarde positie.

   • @Binjamin,
    Feitelijk dwingen het vorige kabinet en dit, ouderen zo lang mogelijk thuis te wonen. Het gevolg: zij zijn degenen die het meest energie gebruiken. Werkenden en schoolgaande kinderen zijn immers weinig thuis. Diezelfde kabinetten verhoogden evenwel de energiebelastingen om de transitie te bekostigen. Zo worden de ‘thuiszittende’ ouderen wel extra voor de transitie belast.
    De vraag die mij rest Binjamin: wie komt er op voor deze ouderen als die straks de verwarming lager moeten zetten, omdat zij klimaatarm en financieel in de koude worden gezet?
    50Plus is beter af met Thierry dan met Klaver.
    Jesse (en PvdA) is net als de VVD voor het uitkleden der ouderen. Conclusie: je satire is feitelijke onjuist. Thierry Baudet en ook de SP zijn voor 50Plus juist ‘natuurlijke’ partners. Deze partijen (+ DENK en PVV) steunen immers het meest de moties van 50Plus. Dit in tegenstelling met PvdA en GroenLinks. Die daarin vrijwel altijd met dit anti-ouderen kabinet heulen. ☹️
    Zij zijn degenen die Krol laten spartelen.

    • Als ik zie dat nu gemeenten aangeklaagd worden en met succes, dat de thuiszorg dermate onvoldoende is, zijn de kabinetten Rutte alleen maar bezig kwetsbare ouderen de armoede in te trappen. Maar mijn punt is dat de politiek niet bereid is om niet te denken in het zieltjes behouden, of nog liever meer zieltjes binnenhalen zodat de politiek gewoon een spel is van leugens en bedrog en dat het om het eigen partij belang gaat en wie daar aan geofferd wordt is niet ter zake doende. De politici doen er echt werkelijk alles aan dat gewone mensen politiek onbetrouwbaar vinden. Welke politicus/politica vertelt ons het hele eerlijke verhaal over het klimaat en wat er gebeurt met de ouderen die thuiszorg nodig hebben, of leven in verzorgingshuizen en verpleeghuizen?

     • @Binjamin,
      Dat beschrijft u werkelijk goed. Voor de ouderen en maatschappelijke gerechtvaardigheid: in ieder geval 50Plus en de SP. Overigens ook nog wel de PVV – als je het moslimgedoe weglaat.
      Wat het klimaat betreft: tja, in ieder geval beslist NIET de VVD. Zij heeft alleen oog voor Rijks begroting en de meest vervuilende industrie, ten koste van burgers en het klimaat.
      De VVD heeft niet voor niets het klimaat bij Economische Zaken ondergebracht. Want dat is het voor haar: een ondergeschikt belang aan de economie. En als het wat kost: valt het de burger ten deel…
      Da’s de politieke mentaliteit van de VVD: bedrijven beschermen, koste wat het kost. Over de ruggen van burgers EN het milieu.
      En werkelijk: geen leugen is hen (Rutte en Wiebes) te veel! Maar het einde van het liedje is: eigen macht en die van de grootste (vervuilende) bedrijven eerst. Als er een partij is die het meest het politieke vertrouwen verzaakt: dan is het m.i. met stipt toch wel de VVD.

      • Als er een partij is die het meest het politieke vertrouwen verzaakt: dan is het m.i. met stip toch wel de VVD. Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik heb dan ook nooit kunnen begrijpen dat de VVD de grootste partij werd en zo lang is gebleven.

  2. Het hele klimaatakkoord en wel de beprijzing er van, hangt van liegen en bedriegen aan elkaar. De kosten zijn gigantisch maar dat wordt ontkend. Dat is zeer wel het feit. En de VVD kronkelt als een dolle aal, om die kosten – ook van het bedrijfsleven – op de burger af te wentellen.
   Dat kan niet zijn. Mag niet gebeuren.
   Dan is het – met zo’n uitvoeringsmentaliteit – zeker goed om tegen dit akoord te zijn. Dat neemt niet weg, dat de wens van een schoner milieu blijft bestaan. 50Plus heeft volkomen gelijk het politieke wangedrocht wat nu blijkt te ontstaan, toch af te schieten! Dit leidt tot klimaatarmoede terwijl de VVD en de bedrijven als lachende derden hun kosten afwentelen op de burgers.
   Da’s volstrekt onacceptabel.
   Goed dus van 50Plus om de hakken in het zand te zetten!

   • Ondertussen is er nu al een schreeuwend tekort aan bouwvakkers en monteurs. 60% van vacatures in de bouw worden nu al moeilijk vervuld. Hoe denkt het kabinet straks heel Nederland te kunnen verbouwen? Het FD stelt: niet de honderden miljarden die het kost is het grootste probleem, maar het tekort aan ambachtslieden. De realiteit gebied te zeggen: Rutte kan plannen tot CO2-reductie ondertekenen wat hij wil, da’s leuk voor de bühne, maar feitelijk onzin. Er is een tekort aan uitvoerders.
    Ondertussen – waanzin – ontziet hij de zware industrie die de meeste uitstoot veroorzaakt. De huishoudens, slechts 14,1 % van het probleem, betalen het grootste gelag. Van het gas af moet ALLEEN Nederland terwijl heel Europa en de wereld er juist aan gaat!
    Wat is daarvan dan het nut???
    Kosten PBL (regeringstandpunt) 14.000 euro per gezin maar volgens EIB 30.000 euro. Ondertussen stijgt ook nog de (straks onbetaalbare) energierekening… Moet je dat stupide beleid goedkeuren? Ik zeg 50Plus: NIET doen! Overigens: globaal gezien wordt het Parijsakkoord toch niet gehaald. (Link 2) Realisme is wat ik hier mis.
    https://fd.nl/ondernemen/1295366/doorwerken
    https://www.duurzaamnieuws.nl/stijgende-energievraag-zorgt-voor-opwarming-boven-2-graden/

  Comments are closed.