50PLUS zoekt kandidaten

  2
  516

  Leestijd: 2 minuten.

  De enige politieke partij waarvan de lijsttrekker nu al officieel bekend is, is 50PLUS. Fractievoorzitter Henk Krol werd vorige maand met Noord-Koreaanse cijfers als zodanig herkozen door de leden. Maar daarmee is de ouderenpartij er nog niet. Er zijn uiteraard ook andere kandidaten nodig, en waarschijnlijk een heleboel. Want volgens de polls wacht de seniorenpartij volgend jaar maart mogelijk een verdubbeling van het zetelaantal (nu 4), of zelfs meer.

  Om gegadigden te lokken is de partij een wervingscampagne begonnen. Daarbij kijkt ze zowel naar ouderen als jongeren, blijkt uit haar website. “50PLUS is een partij die in het bijzonder opkomt voor de belangen van ouderen, maar ook voor jongeren is 50PLUS een goede keuze. Zij worden immers ooit oud.” Daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen.

  Om het kaf snel van het koren te kunnen scheiden heeft 50PLUS een profielschets opgesteld. Die bevat veelal voor de hand liggende eisen. Zo moeten kandidaten verklaren dat hun gezondheid een goed functioneren niet in de weg staat en dat ze niet in verband te brengen zijn met integriteitskwesties die de partij zouden schaden.

  Iets opmerkelijker is de voorwaarde dat zij geen verleden mogen hebben als ‘politieke job-hopper’. Je vraagt je namelijk meteen af hoe de huidige ploeg dan ooit in de Kamer terecht is gekomen. Krol werkte enkele decennia terug als voorlichter van toenmalig VVD-leider Hans Wiegel en had toen ongetwijfeld ook een partijkaart op zak. Gerrit Jan van Otterloo hield (weliswaar eveneens lang geleden) een Kamerzetel bezet namens de PvdA. Corrie van Brenk was voor de sociaaldemocraten lokaal actief. En Léonie Sazias maakte voor een plaatselijke partij deel uit van de gemeenteraad van Hilversum. Allemaal kunnen ze dus aangemerkt worden als ‘politieke job-hoppers’, zou je zeggen.

  Maar de grootste job-hopper van iedereen is wel partijoprichter Jan Nagel. Ook hij was lange tijd lid van de PvdA. Hij zat voor die partij in de Eerste Kamer. Daarna stond hij onder meer aan de wieg van Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland en de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang. Laten we vooral ook senator Martin van Rooijen niet vergeten, voormalig KVP-staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Den Uyl.

  Allemaal geen schande, maar het is een beetje vreemd om dan bij nieuwkomers aan te dringen op een brandschoon politiek verleden.

  Een ander opmerkelijk punt in de profielschets luidt aldus: “De kandidaat ondertekent een anti-zetelroofbeding en verklaart daarbij te weten dat wettelijke bepalingen aan een dergelijk beding in de weg staan, maar het desalniettemin zal naleven.” Hier wordt dus met veel omhaal van krom Nederlands van aspirant-Kamerleden gevergd dat ze beloven tijdens de rit niet voor zichzelf te beginnen. Tegelijk geeft 50PLUS toe dat zo’n toezegging geen enkele juridische betekenis heeft.

  Als dat maar goed gaat.

  2 REACTIES

  1. 50Plus is gewoon hard nodig omdat de vergrijzing door de kartelpartijen alleen als een probleem en kostenpost gezien wordt. Dit ‘probleem’ heeft wel het land opgebouwd en het was decennia-lang te voorzien… Bezuinigen op en afbreken van het verzorgingsysteem da’s het antwoord.
   PvdA, VVD – in’t vorige kabinet – CDA, D66, CU en VVD nu. Van GroenLinks hoeven 0,000% mededogen te verwachten, klimaat en asielzoekers zijn belangrijker. Ex-Staatsecretaris Kleinsma (PvdA): bejaarden moeten maar gaan werken in een moestuintje… Kijk da’s de morele insteek!
   Bejaardentehuizen staan leeg of worden gebruikt om asielzoekers te huisvesten. Hoekstra (CDA) heeft het over ‘onbetaalbaarheden’ als (bejaarden) zorg… Ook Wouter Bos (ex-PvdA) schrijft over bezuinigingen in een adviesrapport. Bejaard zijn = kostenpost. Ondertussen stromen de immigranten massaal binnen. Meer dan 100.000 jaar in jaar uit. Hoezo vergrijzing? ? Alleen al aan inkomstenbelasting (pensioenfondsen) vertegenwoordigd deze groep meer dan de hele NL-staatsschuld. Dat hebben ze gespaard voor diezelfde (r)overheid.
   Zuid-Europa, dat heeft geen geld.

   • Ha, ha…
    Ik zie ‘m zelf ook. De bejaarden dus… geven aan (gespaarde) inkomstenbelasting (pensioenen) genoeg geld (een paar honderd miljard) aan’t rijk om die vergrijzingskosten te dekken hoor…
    Kijk dat heeft de Franse, Spaanse, Griekse en Italiaanse regering niet, daar is immers sprake van een omslagstelsel. Dat moet de werkende arbeiders aldaar opbrengen met belasting op het loon….
    Nee, hier hebben we pensioengeld en krijgt de regering geld toe, vergeleken met die landen. En hoe meer bejaarden grijs zijn hoe meer inkomstenbelasting het Rijk binnen krijgt over het uitgestelde loon dat onze pensioenen zijn.
    En al die werkende immigranten die binnenstromen… 1 miljoen binnen 10 jaar tijd! Wellicht zelfs meer, meer, meer, want DAT zien ze toch niet aankomen…. Deed het CBS of CPB nooit. Die ziet voornamelijk het AOW-probleem. Maar dat wordt dan toch heel wat minder, minder, minder als er zoveel mensen bijkomen.
    Maar ja, bezuinigen doen ze toch…
    Want andere zaken zijn belangrijker dan onze ouderen… Behalve bij 50Plus.
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1745033487/bevolkingsgroei-vraagt-om-regie

  Comments are closed.