Trump neemt afstand van “America first”

  1
  384

  Leestijd: 1 minuten.

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft met de kruisraket-aanval op een vliegveld van de Syrische president Assad meerdere doelen geraakt. Niet alleen is Assad nu gewaarschuwd om niet door te gaan met gifgasaanvallen, Amerika staat nu weer op de kaart als besluitvaardige en machtige militaire factor. Dat was onder Obama wel even anders geworden.

  Maar daar blijft het niet bij, Trump heeft duidelijk gemaakt dat er met hem niet valt te spotten. Dat kan ook van pas komen nu hij de Chinese president op zijn landgoed in Florida ontvangt. Op de agenda staat het gevaarlijke gedrag van Noord-Korea met haar atoomproeven. Trump heeft al gezegd dat als China niet optreedt, de VS dat op eigen houtje zullen doen. De Chinezen weten nu dat dit geen loze praatjes zijn.

  In één dag heeft Trump een merkwaardige omslag gemaakt, van “America First” naar internationale betrokkenheid. Witte Huis-watchers zullen ongetwijfeld ook wijzen op het feit dat Trump zijn omstreden adviseur Steve Bannon, de architect van “America First”,  uit de nationale veiligheidsraad heeft gezet.

  Hoe dan ook, de spelregels wat betreft de Amerikaanse buitenland-politiek zijn veranderd. Natuurlijk stond Londen meteen achter de aanval, ook Australië en Saoedi-Arabië. Belangrijke signalen die uiteindelijk ook zullen leiden tot hernieuwde suprematie van de VS en Engeland in de NAVO. Tegelijk is de NAVO voor Trump door deze actie weer belangrijker geworden, zeker als de relatie met Rusland uit de hand loopt.

  Even voorspelbaar was dat Rusland en Iran, de beste vrienden van Assad, in de gordijnen vlogen. Maar beide zullen zich niet in een conflict met de VS laten trekken louter om het vel van Assad.

  In de precisie-aanval zijn ook geen Russische vliegtuigen of manschappen geraakt, bovendien is Moskou even te voren gewaarschuwd en kon blijkbaar ook nog naar Assad bellen, dat verklaart het geringe aantal slachtoffers.

  De aanval zou op het politieke toneel in de VN wel eens een gamechanger kunnen worden, Assad weet dat hij niet meer alles kan doen en de Russen weten dat het geen zin meer heeft om tot in alle eeuwigheid achter Assad te blijven staan.

  1 REACTIE

  1. Mooie “international betrokkenheid” is dat zeg !!!
   Waar kruisraketten al niet goed voor zijn !

  Comments are closed.