Aan het eind van de dag is alles weer uitgelekt

  4
  330

  Leestijd: 1 minuten.

  Vandaag wordt een opwindende dag op het Binnenhof. De Tweede Kamerleden ontvangen namelijk allemaal de miljoenennota 2019 en de andere begrotingsstukken die pas op Prinsjesdag openbaar worden. Ze moeten plechtig beloven die informatie strikt geheim te houden. Maar aan het eind van de dag zal vrijwel alles zijn uitgelekt. Zo gaat het altijd weer, al vele jaren achter elkaar.

  De Kamerleden krijgen de Prinsjesdagstukken een paar dagen eerder van het kabinet omdat ze tijd nodig hebben die goed te bestuderen. Woensdag, de dag na Prinsjesdag, moeten ze er immers met de premier over debatteren tijdens de algemene politieke beschouwingen en dan willen ze goed beslagen ten ijs komen. Tot een jaar of tien terug ontvingen ook parlementaire verslaggevers de stukken ‘onder embargo’, vanuit de gedachte dat ze er dan evenwichtiger en zorgvuldiger over zouden berichten. Maar omdat de inhoud altijd voortijdig op straat belandde, werd de embargoregeling voor journalisten afgeschaft. Veel geholpen heeft het niet, want er is al decennia geen Prinsjesdag meer geweest waarop er echt iets nieuws te melden viel. Alles was telkens al gelekt.

  Overigens is dat lekken alweer diverse dagen bezig. Zo werden gisteren de koopkrachtcijfers via de media rondgetoeterd, altijd weer het hoogtepunt van het jaarlijkse begrotingsfestijn. De gemiddelde Nederlander, zo luidt de belofte, gaat er volgend jaar 1,5 procent op vooruit.

  Fijn om te weten, maar waarschijnlijk heeft een groot deel van de bevolking er zijn schouders over opgehaald. Want de koopkrachtplaatjes waarop het kabinet de burgers op de derde dinsdag van september trakteert mogen dan meestal wel optimistisch klinken, in de praktijk vallen ze vaak tegen. Dat wordt nog maar eens duidelijk uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat toevallig ook gisteren het licht zag. Het CBS heeft berekend wat er van de Prinsjesdagtoezeggingen uit 2016 terecht kwam. De boodschap van het toenmalige kabinet was dat iedereen 1 procent extra te besteden zou krijgen in 2017, maar in werkelijkheid blijkt dat maar 0,5 procent te zijn geweest.

  Zou die 1,5 procent voor volgend jaar dan wel kloppen? Dat valt nog te bezien. Feit blijft dat koopkrachtramingen altijd een poging zijn om de toekomst te voorspellen aan de hand van hoogst onzekere aannames en economische verwachtingen. En zoals iedereen weet die wel eens een waarzegster op de kermis heeft bezocht: voorspellingen komen heel vaak niet uit.

  4 REACTIES

  1. Uit onderzoek is gebleken dat het CBS de burger grof misleidt door op een oneigenlijke wijze de koopkracht te berekenen; door o.a. veel te hoge rentes te gebruiken bij het rendement van spaargeld van bijv. gepensioneerden.
   Ja, nu krijgt een gepensioneerde er tussen de 0.1 en 1.1% bij met een inflatie die ruim hoger is dan dat. Wat verzwegen wordt is dat gepensioneerden met een aanvullend pensioen, tussen de 6% en 12% van hun pensioen zijn kwijt geraakt vanaf 2008 zonder rekening te houden met inflatie en kostenstijgingen.

   En dat verlies is niet de schuld van de pensioenfondsen zelf maar van overheidsbeleid!
   Om precies te zijn de verplichte rekenrente van DNB; de echte rendementen lagen veel hoger dan de rekenrente.
   En vergis je niet; die rekenrente heeft invloed op alle pensioenen, ook die van werkenden.
   Onze overheid heeft een misleidend spelletje gespeeld door ouderen en jongeren tegen elkaar op te zetten om die rekenrente maar laag te kunnen houden en de jongeren zijn daar in getrapt.

   Het Haagse zooitje is zo onbetrouwbaar als wat. In die trant voed ik ook mijn kleinkinderen op: geloof niet wat de overheid zegt; overheden liegen nog harder dan anderen. Wat de kerk vroeger deed, doet de overheid nu; trap er niet in en pik het niet langer.

  2. Mij valt op dat er altijd wordt gelekt als de VVD in het kabinet zit. Ik wil niet met een vinger wijzen – het is gewoon opvallend. Er lekt ook altijd goed nieuws uit – namelijk dat iedereen erop vooruit gaat. Ook al gaat die vlieger nauwelijks op voor de laagste inkomens door stijgen zorgpremies, hogere BTW en onbetaalbare woningen.

  3. Lekken? Kamerleden zijn op hun p.. getrapt, maar de burger zal het worst wezen. Die procenten? Doorzichtig nepnieuws waarvan Poetin nog zou blozen. Als je een paar jaar een kasboekje hebt bijgehouden, weet je wel beter.

  4. Ik ben echt geschokt over al dat gelek. Hoe kan de dienaresse Gods nog vertrouwen hebben in niet haar soort mensen? Wat heeft het voor zin dat leden van de dienaresse Gods en de volksvertegenwoordiging in stilte hun zware arbeid verrichten en doorlopend bruggen bouwen naar niet hun soort mensen? Wanneer er niet gelekt zou worden zou ons land er veel beter voor staan. Konden politici in stilte werken en hoefden zij niet, juist vanwege het grote lekgevaar, allerlei uit te kramen. Als er niet gelekt zou worden had minister Opstelten heus wel zijn bonnetjes gevonden; en had minister Blok hele verstandige opmerkingen gemaakt tijdens zijn zeer goed voorbereide en degelijke lezing. Hadden alle hardwerkende Nederlanders (niet kreupelen, zwakzinnigen, krankzinnigen en oude lieden en gelijksoortig niet hardwerkend steuntrekkers) een mooi zakcentje gekregen van Rutte en had Volkert van der G., op bevel van Rutte, mooi levenslang gekregen. Al dat gelek is een aanval op integere politici die niet willen liegen. Als Rutte niet vreesde dat er gelekt zou worden had hij nooit de hardwerkende Nederlander een zakcentje beloofd en had hij het aan de rechterlijke macht overgelaten hoe er over Volkert van der G, recht gesproken zou worden. Het is allemaal de schuld van degenen die lekkages veroorzaken.

  Comments are closed.