Aan het weer zal het niet liggen

  2
  418

  Leestijd: 1 minuten.

  Op 20 maart gaat Nederland naar de stembus om nieuwe Provinciale Staten te kiezen. Of beter gezegd: mag Nederland naar de stembus. Want uit opkomstcijfers van de laatste decennia blijkt dat bij deze verkiezingen doorgaans meer dan de helft van de kiezers thuisblijft.

  Ook als het weer meezit? Volgens de voorspelling van Weeronline zal dat woensdag het geval zijn. Zonnig, stapelwolken en weinig wind, bij een temperatuur van 11 tot 13 graden, luiden de vooruitzichten. Zouden kiesgerechtigden die twijfelen tussen wel of niet gaan stemmen dan niet geneigd zijn toch maar even langs het stemlokaal te wandelen?

  Onderzoek toont aan dat de effecten van mooi weer heel beperkt zijn. Sociologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen bekeken in 2011 de opkomst bij Tweede Kamerverkiezingen tussen 1971 en 2010. Bij ‘heel warm weer’ lag die inderdaad hoger, concludeerden ze. Maar zeker niet veel. Het ging maar om 1 procent.

  Als zelfs bij Tweede Kamerverkiezingen het weer maar zo weinig invloed heeft op het aantal stemmers, dan hoeven we ons over de Provinciale Statenverkiezingen helemaal geen illusies te maken. Ook al zou het woensdag nog veel mooier zijn dan Weeronline verwacht, dan nog zal de opkomst waarschijnlijk niet boven de 50 procent uitkomen.

  In het algemeen wordt aangenomen dat slecht weer voor de meeste partijen ongunstig is, maar niet voor het CDA. De christendemocraten zouden daarvan juist profiteren. Zij beschikken immers over een gezagsgetrouw kiezerspubliek, dat altijd wel gaat stemmen, weer of geen weer. Ook deze claim is door de Radboud Universiteit onderzocht. En inderdaad: het klopt. Bij slecht weer heeft het CDA een voordeel. Maar dat is wel bijzonder klein. Als het ‘heel hard regent’ kan de partij op een halve zetel extra rekenen bij Tweede Kamerverkiezingen. Een halve zetel, dat is bij de voorspelde monsternederlaag van de confessionelen woensdag nauwelijks meer dan een druppel op de gloeiende plaat.

  Met andere woorden: het weer is maar van geringe betekenis voor de opkomst en de uitslag. Dat op 20 maart ongeveer de helft van de kiezers thuisblijft, ligt niet aan de klimatologische omstandigheden. Het komt doordat stemgerechtigden onvoldoende interesse hebben in provinciale verkiezingen. Ook al bepalen de nieuwe Statenleden in mei de samenstelling van de senaat. En gaat het dus om verkiezingen met een landelijke impact.

  2 REACTIES

  1. Het lijkt te gaan tussen VVD en FvD wie de grootste partij wordt.
   Ik denk VVD. Door de veel lagere opkomst als de 2de kamer.
   Valt het voor een partij als FvD wel eens tegen.
   Daar zitten relatief veel thuisblijvers.

  2. Inderdaad aan het weer zal het niet liggen. De oorzaak van de lage opkomst komt door de verregaande impopulaire maatregelen van de laatste kabinetten voor het Nederlandse volk en de enorme afbraak van het sociale poldermodel. Niet Rutte maar Kok en Balkenende zijn hiermee al begonnen. Alleen stemplicht zal meer kiezers naar de bus brengen. Heeft België niet stemplicht. Ontstaan in de 19e eeuw toen Koning Willem I de Belgen wou dwingen bij Nederland te blijven. Er kwam toen bijna een oorlog. De Belgen zijn toen onmiddellijk van Nederland afgesplitst.
   Frankrijk en The United Kingdom waren hier erg blij mee! Ze waren bang voor een groot Nederland.
   Misschien dat Schotland onmiddellijk van Engeland kan afsplitsen als ze gaan voor een ‘Harde Brexit’.
   Hier zou dan Europa en met name Duitsland en Nederland op hun beurt ook blij mee zijn.

  Comments are closed.