Aanslag Utrecht legt campagne lam

  3
  456

  Leestijd: 2 minuten.

  De campagne voor de Statenverkiezingen van a.s. woensdag is stil gelegd. Na de aanslag op de tram in Utrecht en het verhogen van het dreigingsniveau naar het maximum, 5, in de provincie, zat er niets anders op. Dus geen debatten en andere optredens meer. De verkiezingen verdwijnen even naar de achtergrond.

  Zo’n toestand duurt nooit lang. Bij Thierry Baudet van het Forum voor Democratie al helemaal niet. Zijn optreden gaat ‘in aangepaste vorm’ natuurlijk gewoon door. Hij heeft niet voor niets het Kuhrhaus in Scheveningen afgehuurd. Zijn show must go on.

  Baudet is er wel heel snel bij maar zodra de achtergronden en motieven van de dader(s) bekend zijn, zal dat direct invloed hebben op de verkiezingen. De provinciale verkiezingen gaan eigenlijk nooit over de provincie. Ze staan altijd in het teken van de landelijke politiek. En dat zal nu vermoedelijk helemaal het geval zijn.

  Niettemin is er op dit moment nog veel onduidelijk. De opkomst bij Statenverkiezingen is altijd mager. Zullen nu meer kiezers dan anders naar het stemlokaal gaan? Wordt het een gamechanger? Welke partijen zullen er in dat geval van profiteren? Of, ondenkbaar maar toch: speelt de aanslag geen enkele rol?

  De politiek is een cynisch bedrijf. Ook al willen ze het niet graag horen, politici zijn vrijwel altijd bezig met electorale kansberekening. De tweets vol medeleven zijn ongetwijfeld oprecht, maar de kansen op winst en verlies spelen op de achtergrond altijd mee. Dat is trouwens niet altijd onterecht. De aanslag op Pim Fortuyn die ook in campagnetijd plaatsvond, had een enorme impact. Zijn partij, de LPF, werd de grote winnaar van de Kamerverkiezingen. En het politieke landschap werd grondig omgespit.

  Dat hoeft nu natuurlijk niet te gebeuren. De moord op Fortuyn was de eerste moord op een Nederlandse politicus sinds het lynchen van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt in 1672. Het schokeffect was daarom overweldigend. Sindsdien zijn er zoveel aanslagen geweest, van moslimfundamentalisten en extreem-rechtse idioten zoals vorige week nog in Nieuw-Zeeland.

  De klap komt op het moment zelf nog steeds keihard aan, zeker als het dodental hoog is. En zeker in een land als Nieuw Zeeland dat in dit opzicht een eiland van gelukzaligheid was. Maar de politieke en maatschappelijke gevolgen rimpelen zeker in West-Europa sneller uit. Er treedt toch, hoe cynisch dit ook klinkt, gewenning op. Je zou er ook een positieve draai aan kunnen geven en zeggen: we laten ons niet kisten.

  Daarom is het goed dat de campagne nu is stil gelegd. En daarom is het ook goed dat we woensdag ‘gewoon’ gaan stemmen. ‘Gewoon’ wil in dit verband zeggen: zonder het oplaaien van haat, dwaze wraakacties en andere gewelduitbarstingen. En met politici die het hoofd koel houden.

  3 REACTIES

  1. Een schizofrene moslim, geboren in Turkije die toevallige
   bezoekers in een tram doodschiet, en daarbij volgens een
   ooggetuige twee keer Allah Akbar roept. Hoezo dan geen
   terroristische aanslag?? Alsof dat iets uitmaakt. Kennelijk
   voor de links-politiekcorrecten wel. Een aanslag met weer
   onschuldige doden, nu in Nederland geeft toch aan dat er
   iets grondig mis is in onze Europese landen. Rouwende
   regeringsleiders hebben we de laatste tijd wel genoeg ge-
   zien. En daar willen Geert en Thierry nu eindelijk eens iets
   aan gaan doen, na jarenlang waarschuwen.
   Ik gun hen woensdag allebei een enorme verkiezingswinst,
   zonder dat linkse politiek en media hen beschuldigt van het
   misbruiken van de gebeurtenissen in Utrecht, gisteren.
   Ik wens de stemmer morgen veel wijsheid toe.
   Bert.

  2. “Zo’n toestand duurt nooit lang. Bij Thierry Baudet van het Forum voor Democratie al helemaal niet. Zijn optreden gaat ‘in aangepaste vorm’ natuurlijk gewoon door. Hij heeft niet voor niets het Kuhrhaus in Scheveningen afgehuurd. Zijn show must go on.
   Wat een achterbakse opmerking. De politiek roept ons bij voortduring op dat we ons niet moeten laten beïnvloeden door terreur. Baudet is dus de enige met ballen die dat doet. Misschien kan Peter nog een argument verzinnen om Baudet de verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven?

   Gökmen Tanis, de verdachte is meermaals veroordeeld, heeft volgens een Turks zakenman in Istanbul (bron: BBC UK) meegevochten met de rebellen in Tjetsjenië. Zou een verband met het Haga lyceum niet meer voor de hand liggen?

  Comments are closed.