Aboutaleb bij Buitenhof, Luyendijk bij Tegenlicht

  0
  91

  Leestijd: 2 minuten.

  Op zoek naar interessante politieke onderwerpen op radio en tv? Kijk zondag naar Buitenhof en Tegenlicht. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over zijn bezoek aan het Witte Huis en journalist Joris Luyendijk over het onvermogen van de politiek om de banken in het gareel te houden.

  Dit schrijft de redactie van Buitenhof (NPO1 12.05 uur) over de uitzending van zondag:

  Ahmed Aboutaleb
  Bijzondere tijden zijn het voor de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Vorige maand was hij te gast in het Witte Huis, afgelopen week was hij in de Kuip bij Feyenoord-AS Roma waar de wedstrijd werd stil gelegd. Wat drijft Aboutaleb? Waarom neemt hij zo krachtig stelling tegen extremistische moslims? Aboutaleb over de Rotterdamse aanpak van jihadisme en voetbalvandalisme.

  Studentenverzet
  Wat is er aan de hand op de Nederlandse universiteiten? Ontevreden studenten en docenten bezetten nog steeds het Maagdenhuis in Amsterdam en lijken hun acties alleen maar uit te breiden. De roep klinkt nu om landelijk verzet. De eisen: weg met de bezuinigingen. Weg met het rendement denken. En meer inspraak van studenten en medewerkers op het beleid van de universiteit. Hebben de bezetters een punt? Zondag in Buitenhof een debat tussen twee studenten en twee onderwijswoordvoerders uit de Tweede Kamer. Hoofdrolspeler in de bezettingen en voorzitter van de Facultaire Studentenraad Geesteswetenschappen Gunnar de Haan en Anna Grebenchtchikova, van CNV Jongeren. Zij gaan de discussie aan met Jasper van Dijk van de SP en Paul van Meenen van D66.

  Dichter des Vaderlands over Gronings gas
  Aan de vooravond van het grote Kamerdebat over de gaswinning in Groningen onze dichter des vaderlands Anne Vegter, die haar roots in Groningen heeft.

  Bij Tegenlicht aandacht voor het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van journalist Joris Luyendijk. Dit schrijft de redactie over die uitzending:

  ‘Op een haar na heeft de financiële wereld uw leven in 2008 al onvoorstelbaar ontwricht. De diepere oorzaken hiervan zijn niet weggenomen, hoewel alle insiders weten wat ze zijn. Hoe kan dat?’, dat is de grote vraag die Joris Luyendijk zich stelt in zijn recent verschenen boek ‘Dit kan niet waar zijn’. In 2012 en 2013 schreef Luyendijk voor de Engelse krant The Guardian een “banking blog” waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële sector interviewde. VPRO Tegenlicht nodigde Joris Luyendijk uit om, met uitzicht op de Amsterdamse Zuidas, zijn bevindingen tegen het licht te houden. Zal een betrouwbare en veilige financiële sector voor altijd iets blijven waarvan wij alleen maar kunnen dromen? Luyendijk maakt een levendige schets van de arena waarin de grote geldhandel plaatsvindt, en van de mensen die er onderdeel van zijn: de front-, middle- en back office; de snelle jongens, de tandenknarsers en de twijfelaars. Hij beschrijft het amorele karakter van de werknemers van “Planet Finance” waarin ongezond lange werkweken worden gedraaid met weinig tot geen baanzekerheid, waarin de hoogte van salarissen en bonussen gelijkgesteld worden aan succes met als gevolg een totaal gemonetariseerde en op korte termijn gewin geënte kijk op de wereld. Hoe kunnen we tot fundamentele hervormingen komen en weer greep krijgen op die los gezongen wereld van het flitsend kapitaal? Daarvoor zijn volgens Luyendijk moedige politici nodig, verlichte nieuwe bankiers en kritische, dieper gravende journalisten, en de eerste voorbeelden zijn er.

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter