Aboutaleb kritisch over PvdA

  0
  404

  Leestijd: 1 minuten.

  Het is Jan Hoedeman weer gelukt. Hij wist tijdens de formatie CDA-coryfee Herman Wijffels te verleiden tot een interview, en deze mastodont was niet te beroerd om de knuppel te gooien in het hoenderhok van zijn partij. Partijleider Sybrand Buma zou helemaal niets hebben met het milieu. Nu heeft de journalist van het AD de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb,  gestrikt voor een interview. Dit keer is de PvdA het mikpunt van ongezouten kritiek.

  Aboutaleb is populair en werd dan ook gevraagd om zich kandidaat te stellen als lijsttrekker. Hij voelde echter niets voor een verkiezing van de lijsttrekker zoals de PvdA die organiseert. Inmiddels is het de grote pleitbezorger van deze vorm van interne partijdemocratie, partijvoorzitter Hans Spekman, die nu verdwijnt van het politieke toneel. Een goed moment dus om terug te keren van deze dwaling. Aboutaleb zegt nu over de lijsttrekkerverkiezing, dat de partij “daar beter over moet nadenken”. Als hij zich kandidaat had gesteld, zouden er drie kandidaten zijn geweest, aldus Aboutaleb. Dan had dus niet één persoon het veld geruimd, voormalig partijleider Diederik Samsom, maar twee: “Dat mag niet de uitkomst zijn”.

  Ook als het gaat om het beleid neemt Aboutaleb geen blad voor de mond. Hij pleit voor opvang van vluchtelingen in de eigen regio. Solidariteit betekent volgens de burgemeester niet “nog meer ongecontroleerde migratie”. Het vluchtelingenverdrag is ooit gemaakt om een enkele politieke vluchteling een goed heenkomen te bieden, maar nu “laten we het fungeren als een doorgeefluik voor miljoenen mensen”. Aboutaleb vindt dat we een voorbeeld kunnen nemen aan Canada, dat mensen opneemt waaraan de “samenleving behoefte heeft”.

  Aboutaleb behoort tot de PvdA’ers die vinden dat hun partij nu niet moet gaan regeren. Zijn opmerkingen lijken vooral bedoeld om te komen tot een herbezinning na de verpletterende verkiezingsnederlaag. Hij vindt dat de PvdA zich moet afvragen of “onze fundamenten goed zijn vertaald naar beleid”.

  Aboutaleb zegt het niet, maar ook hiermee lijkt hij te pleiten voor een rol in de oppositie. Dan hoeft niemand rekening te houden met broze afspraken binnen de coalitie, en hoeft dus ook niemand te praten met meel in de mond.