Achter gesloten deuren

  5
  411

  Leestijd: 2 minuten.

  De EU wordt bestuurd door ongekozen bureaucraten, luidt de kritiek van eurosceptici van PVV tot SP en van FvD tot SGP. Ze doen of dat een typisch Brussels fenomeen is, maar dat klopt niet. Ook het Nederlandse kabinet bestaat uitsluitend uit politici die je niet kon kiezen. Een paar van hen, zoals premier Mark Rutte en de ministers Eric Wiebes en Carola Schouten, stonden in maart 2017 weliswaar op de kandidatenlijst van hun partij, maar dan als Kamerlid, niet als toekomstig bewindspersoon. Op de kabinetsformatie, die na de Kamerverkiezingen begint, hebben stemgerechtigden geen invloed. Toch hoor je zelden iemand zeggen dat in het Nederlandse kabinet uitsluitend ongekozen bureaucraten zitten.

  Maar het is waar: de samenstelling van de Europese Commissie is een zaak van de regeringen van de lidstaten. De kiezers komen er niet aan te pas. Er zijn 28 lidstaten, die elk een eurocommissaris krijgen. Rijkelijk veel, maar geen enkel EU-land bleek tot dusver bereid het zonder Europees Commissaris te doen.

  Het grote aantal leden van de Europese Commissie betekent dat er sprake is van nogal wat lichte portefeuilles. Zo heeft de eurocommissaris voor humanitaire hulp wat minder omhanden dan zijn collega van, pak hem beet, mededinging. Niettemin doet elke Europees Commissaris na zijn benoeming alsof hij (zij) een hoofdprijs te pakken heeft. Ook politici is niets menselijks vreemd.

  Het aanwijzen van de leden van de Europese Commissie gebeurt in potdichte achterkamertjes. Hoe de besprekingen  verlopen is onbekend. Ook de benoeming van de commissievoorzitter vindt plaats achter gesloten deuren, al gaat er op papier wel een democratische procedure aan vooraf. Sinds 2014 kent de EU namelijk het systeem van de ‘spitzenkandidat’, oftewel de topkandidaat. Alle politieke groeperingen die in het Europees Parlement vertegenwoordigd zijn, wijzen zo’n spitzenkandidat aan. De partij die bij de verkiezingen als grootste eindigt mag hem (haar) leveren.

  In 2014 ging het inderdaad zo. De Luxemburger Jean-Claude Juncker was spitzenkandidat van de christendemocraten. De christendemocraten wonnen de verkiezingen. Juncker werd commissievoorzitter. Maar zou dat niet zijn gebeurd als  de verkiezingsuitslag anders was geweest?

  PvdA’er Frans Timmermans gelooft blijkbaar niet zo erg in het systeem van de spitzenkandidaten. Bij de Europese verkiezingen deze maand fungeert hij als topkandidaat van de sociaaldemocraten. De kans dat die bij de verkiezingen als grootste uit de bus komen is klein. Niettemin denkt Timmermans dat hij een heel goede kans maakt commissievoorzitter te worden. Niet de verkiezingsuitslag bepaalt immers hoe de Europese Commissie eruit ziet. In laatste instantie is dat een zaak van de lidstaten. Timmermans weet dat maar al te goed. In andere posten, zoals vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft hij geen interesse, liet hij onlangs weten. Dat zou betekenen dat als Timmermans straks in de bankjes van het Europarlement moet plaatsnemen als hij het commissievoorzitterschap misloopt. Maar of hij dat ook gaat doen, blijft nog even afwachten.

  5 REACTIES

  1. In Nederland levert bijna altijd de grootste partij de premier, die binnen Nederland evenveel macht heeft als de president van een Republiek. En om hem/haar aan de macht te houden tot de volgende verkiezingen is het noodzakelijk dat politiek gevoelige onderwerpen achter gesloten duren worden besproken. Het gewone volk mag hier niets mee te maken hebben. Dit in tegenstelling tot onze Koning, die direct ter verantwoording wordt geroepen als hij iets doet wat niet zou mogen volgens het politiek protocol. Het “Koninkrijk” Nederland (nog wel) is nou eenmaal een parlementaire democratie met de premier als de allerhoogste en machtigste leider!
   Dit geldt natuurlijk helemaal voor de president van de Europees Economische Gemeenschap.

  2. Nu de verkiezingen voor het EU-parlement naderen wordt het duidelijk dat o.a. Twitter mensen censureert die een anti-EU mening hebben onder het mom van “nepnieuws”. Zo ook de baas van Geen Stijl die een ban heeft gekregen. Vrijheid van meningsuiting, ja ja, maar alleen als het in lijn is met de gewenste mening; critici moeten monddood gemaakt worden, toch?
   Dat de EU en de bestuurders van de lidstaten al jaren lang nepnieuws en nepargumenten over “alle goeds” van de EU-dictatuur verspreiden kan blijkbaar wel door de beugel.
   Het lijkt me derhalve beter om een afwijkende mening niet meer openlijk te uiten behalve onder gelijkgestemden. Waarom zou je dictators wijzer maken dan ze zijn? Laat ze maar in het onzekere verkeren over wat mensen vinden; dat merken ze wel bij de verkiezingen.
   Wel, zoals Geen Stijl adviseert, de tellingen controleren (dat is wettelijk ons recht) om te voorkomen dat stemmen op ongewenste kandidaten verdwijnen. Leven in een dictatuur vergt aanpassingen in je gedrag!

   • Elke mening, die een bedreiging is voor de machthebbers, in zowel Nederland als binnen de EU, moeten kalt gestellt worden. Elke klokkenluider mag, nee moet, met de wet in de hand zoveel als mogelijk kapot gemaakt worden. Politiek is een bedrijfstak die ten diepste anti democratisch is en immoreel. Het is een kwestie van naar boven likken en naar benden trappen. Maar o, wee de burger die niet gaat stemmen, deze mensen, aldus de dames en heren politici, begrijpen niet wat democratie is waar onze voorouders zo voor geknokt hebben.

   • Wie criticeren wie? Wie is slachtoffer, wie is dader? Ja, inderdaad, uitwisselbaar

  3. Maar bij de Nederlandse verkiezingen weten wel , Dat de voorzitter van de grootste partij meestal de president wordt . En de meeste mensen kennen hem ook , Dat is een heel verschil met de EU, waar ik de e.o.a. Portugees of Pool die dikke eters uit de EU subsidie pot zijn ook nog eens voorzitter worden, en dan een Italiaan als voorzitter van de Europese bank benoemen. Die voor eigen bestwil een lage rente stand aanhoud en miljarden bijdrukt om die landen te steunen En wij onze pensioenen niet meer kunnen indexeren of zelfs in moeten leveren.

  Comments are closed.