Bij AfD brak de pleuris al uit

  6
  468

  Leestijd: 4 minuten.

  De euforie duurde nog geen dag. De ochtend na de triomfantelijke en historische intocht van de rechts-populistische AfD in de Bondsdag, besloot partijvoorzitter Frauke Petry dat het feestje lang genoeg geduurd had.  Op een persconferentie met haar mede-kopstukken kondigde ze aan de partij te verlaten. De lijn van de extreem-nationalistische ‘sterke man’ van de partij, Alexander Gauland (76) kon en wilde ze niet steunen. Te veel protest, te weinig constructief.  De AfD was ooit opgericht als een potentiële conservatieve regeringspartij, verklaarde Petry. Dat is met de huidige koers een illusie.

  “Dit is een bom”, zei Jörg Meuthen, de andere voorzitter –  de AfD doet alles via duobanen, Gauland heeft ook een collega, Alice Weidel. “Dit was niet afgesproken. We wisten van niets”.

  Petry gaat nu als ‘onafhankelijke’ in de Bondsdag zitten. Met steun van haar kieskring in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt, waar de AfD zondag de grote winnaar was.

  Petry was jarenlang het ‘redelijke gezicht’ van de AfD maar werd dit voorjaar na een machtsstrijd door Gauland en Weidel afgeserveerd. En nu op hun moment van glorie haalde ze haar gram.

  De grote vraag is nu of met haar vertrek de machtsstrijd weer oplaait en haar aanhangers in de fractie haar voorbeeld zullen volgen. Een uittocht van de minder rabiate AfD-ers zou ook kunnen betekenen dat de Gauland-vleugel de partij helemaal overneemt. Dan weet iedereen tenminste waar hij aan toe is. Gauland gaf gisteren al de richting aan. “We zullen de regering opjagen en ons land en ons volk terughalen”.  De politieke etiquette zal bij deze klopjacht een ondergeschikte rol spelen.

  Dat de AfD de derde partij na de CDU/CSU en SPD, in de Bondsdag wordt, was geen verrassing. Het percentage, 12,6 en aantal zetels (94 van 706) is aan de hoge kant en, hoe onaangenaam ook, het is geen reden tot grote verontrusting. Duitsland leek lang immuun voor het rechtse protestvirus, mede dankzij de kiesdrempel van vijf procent, en is nu een normaal West-Europees land geworden. Gauland en Weidel scharen zich in het rijtje Geert Wilders, Marine Le Pen en de kompanen in de Scandinavische landen. In Duitsland hangt altijd de schaduw van het verleden over politiek weinig verheffende gebeurtenissen maar dat doet niets af aan het feit dat het een volwassen, stabiele democratie is. De gevestigde partijen zullen moeten inzien dat de AfD een signaalfunctie heeft en een veiligheidsventiel van het bestel is. De zorgen van een groot deel van het electoraat, vluchtelingencrisis en in haar kielzog angst voor criminaliteit en islam, globalisering en afkeer van meer Europa, zullen serieus moeten worden genomen. Doen ze dat niet, dan wacht onherroepelijk de volgende afstraffing.

  Met name de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel kan zich dat aantrekken. De christendemocraten hadden het basisprincipe van de naoorlogse Duitse politiek veronachtzaamd. Ze mogen rechts van hen nooit ruimte laten voor een andere partij. Extreemrechts moet door hen ingekapseld en geneutraliseerd worden.

  Dat is bij deze verkiezingen niet gebeurd en de CDU/CSU haalde met 33 procent (246 zetels) het op een na slechtste resultaat uit haar geschiedenis. De AfD kaapte meer dan een miljoen kiezers weg bij de christendemocraten en dat wordt Merkel aangerekend. Ze is daardoor niet langer onaantastbaar en het nu al luide gemor bij de conservatieve Beierse zusterpartij CSU kan haar positie verder ondermijnen. Een rechtsere koers lijkt onvermijdelijk.

  De Bondskanselier zou lang geaarzeld hebben om weer aan te treden, na drie termijnen en zeker na de vluchtelingencrisis was Mutti-moeheid niet onwaarschijnlijk, maar plichtsbesef schijnt de doorslag te hebben gegeven. Met Vladimir Poetin, Donald Trump, en Jean-Claude Juncker op het toneel moet iemand de regie in handen zien te houden. Zelf had ze al voorvoeld dat dit de moeilijkste campagne van haar loopbaan zou worden en helaas voor haar heeft ze gelijk gekregen.

  De coalitieonderhandelingen dreigen door de uitslag van zondag een hordeloop met marathonlengte worden.

  Merkel had graag de coalitie met de SPD voortgezet maar dat zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in.

  De SPD is afgedroogd, het slechtste resultaat (20,5 pct en 153 zetels) uit haar geschiedenis, en zegt in de oppositie te gaan. Er zullen volgens goed sociaaldemocratische traditie vermoedelijk eerst nog wat rekeningen worden vereffend. Zelfs partijvoorzitter en lijsttrekker Martin Schulz zou na dit debacle voor zijn positie moeten vrezen. Net als de PvdA moet de SPD zich opnieuw uitvinden en in de oppositie kan ze, pluspuntje, ook voorkomen dat de AfD de roeptoeter van de oppositie wordt.

  Merkel moet nu een coalitie zien te smeden met de liberale FDP (10,7 pct, 80 zetels) en de Groenen (8,9 en 69). De FDP is rechts en de Groenen zijn, nou ja, groen. In een enkele deelstaat is zo’n Jamaica-coalitie, – de Jamaicaanse vlag is zwart (CDU/CSU), geel (FDP) en groen (Groenen) -, al aan de macht maar op nationaal niveau schijnen de tegenstellingen zo groot te zijn dat de Merkel-magie op volle toeren zal moeten werken. Voor de CSU zijn de Groenen een gruwel, de FDP ligt slecht bij in elk geval de achterban van de Groenen, en de FDP-aanhang denkt bij de Groenen vooral aan muesli en onbespoten andijvie. Alleen het vooruitzicht dat er geen alternatief is, zou Merkel in de kaart kunnen spelen.

  Dat worden vermoedelijke Binnenhofse toestanden in Berlijn, met een moeizame formatie en eindeloos gepriegel over een regeerakkoord. Dat is wennen voor de Duitsers en waarschijnlijk een kolfje naar Merkels hand.

  6 REACTIES

  1. Aanvankelijk had ik de overtuiging dat de AfD deugde. Dat was in de tijd, dat Frauke Petry de toon zette. Maar het gerucht, dat deze club veel interne strubbelingen had, waarbij uiteindelijk Petry aan het kortste eind trok, bracht me aan het twijfelen. Nu Gauland samen met Weifel de leiding heeft, en dus een heel andere, zeer extreemrechtse club aanvoert, ben ik bang dat de AfD zichzelf in een isolement heeft gemanoeuvreerd. Dat geeft ze een minder sterke positie in de Bundestag, helaas. Hopelijk kan de eenpersoonspartij/Petry nog meer mensen met dezelfde ideeen aantrekken.

   • @ Annemie,
    Goed gezien, denk ik…
    Een minder radicale AFD-vorm zal voor de Duitsers en andere landen wellicht een betere oplossing zijn voor allen. Ook zij die nu op de AFD stemmen..
    Zolang Frauke Petry de problemen wel blijft aanpakken, maar netter en subtieler, beschaafder ook, kan wellicht zelfs Piet hier vrede mee vinden, ook al vertegenwoordigt Frauke zijn politieke visie en mening niet.
    Het lijkt mij belangrijk dat er een uitlaatklep blijft bestaan voor de AFD protestkiezers zonder een te grote polarisatie los te maken. Duitsland blijft een beladen verleden houden. Anderzijds mag dat de Duitsers niet weerhouden problemen te benoemen die ook deze keer met mensen (vluchtelingen en – vriendelijk gezegd – ‘economische’ migranten) van doen hebben, zonder direct beschuldigd te worden – of gehinderd te worden – door wat hun voorouders gedaan hebben.
    De hedendaagse generatie is daar niet verantwoordelijk voor en heeft nu eigentijdse problemen.
    Er is – wat dat betreft – wellicht een nieuwe tijd aangebroken – ook politiek nu in de Bondsdag – het verleden mag zich niet herhalen maar het trauma van het verleden mag ook geen excuus zijn iedereen maar binnen te halen zonder oog te hebben voor wat voor problemen dat nu geeft.
    Dat heeft deze verkiezingsaardverschuiving ook laten zien.
    Wellicht dus strategisch slim van Frauke Petry vanuit de Bondsdag een nieuwe partij te beginnen. Als ze zelfs Piets goedkeuring kan dragen hoe netjes ‘tov dat beladen verleden’ ze bovengenoemde problemen aanpakt en verwoord en toch de AFD-kiezers geeft waarvoor ze stemmen, doet ze het m.i. dan heel goed.
    Ik ben het met je eens: we zullen moeten afwachten…
    Zelfs Piet – met een terechte achterdocht – kan zich hierin vinden…
    Hier sluit ik mij dus voorlopig bij aan…

    • @Ronaldo
     Echt gemeend: fraai samengevat.
     En nu maar afwachten of de partijen hun taalgebruik, verwijzingen, plannen in het heden kunnen houden. Dat is voor iedereen beter en m.i. de enige manier om samen vooruit te komen.

  2. Ik hoop, dat hiermee de aftocht van AfD is begonnen. Er is wat mij betreft helemaal niets mis met een rechtse politieke visie, alleen heb ik een andere visie. Maar AfD deugt niet en dat heeft niets met rechts of links te maken.

   • @Piet,
    Nou, nou…
    Wat een hekel heb jij aan de AFD zeg…
    Wat een mening… Zwaar ‘gekleurd’. Puur wensdenken.
    Als de AFD zich splitst ontstaan er twee partijen. Wellicht worden ze nog groter samen dan alleen. Als de AFD moet verdwijnen, moeten eerst de problemen verdwijnen die Merkel voor Duitsland geschapen heeft. Dat betekent minder Europa, minder financieren van failliete of bijna failliete staten, meer geld voor de eigen bevolking. Minder migratie uit Azie en Afrika. Je houden aan verdragen (Dublin). Veiliger Duitsland voor vrouwen (zie aanrandingen/verkrachtingen/berovingen Duitse vrouwen in Keulen e.d.). Minder terroristische aanslagen uit naam van een godsdienst die niet Duits is. Minder Duitse doden! Meer werk voor de werkloze mensen in Oost-Duitsland en geen voorrangsbehandeling van asielzoekers t.o.v. arme Duitsers.
    De AFD is niet het probleem, die groeit of krimp slechts door bovenstaand beleid/wanbeleid van de huidige en vorige regering. Beleid waarvan jij zo’n voorstander bent. Je heb wel een heel simpele (linkse) kijk op deze zaken…
    Zeker helemaal voorstander van Die Linke of SPD.
    En heel Afrika binnen laten…
    Tjonge, jonge Piet..

    • Ronaldo, ik een hekel aan de AfD, inderdaad, goed gezien. Alles en iedereen die ook maar een beetje genuanceerd denkt of spreekt over Nazi Duitsland, en dat is precies wat de AfD doet, kan bij mij op geen enkele sympathie of begrip rekenen. Wat ze vinden of niet vinden maakt voor mij dan niets meer uit. Die houding in WO II heeft zoveel ellende over mensen uitgestort, dat dergelijke geluiden nu voor altijd moeten ophouden. Tot vandaag worden mensen in NL psychisch behandeld, het waren er vele duizenden, voor de gevolgen van WO II. Mijn “ervaringsdeskundige” familie is inmiddels overleden, tot de laatste dag met nachtmerries, maar de tweede generatie is helaas ook beschadigd. Bijna niemand weet, dat de Nederlandse staat daarvoor nog steeds geld beschikbaar stelt en er zijn ook nog steeds veel zelfhulpgroepen en verenigingen om elkaar te steunen. En dan zou ik wat positiever moeten denken over de AfD, die dit allemaal wegpraat. No way!

     Ik realiseer me heel goed, dat dit ook grote invloed heeft op mijn houding tegenover vluchtelingen. Want onder hen zijn veel mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als mijn familie in WO II, misschien wel erger en dat ook hun toekomst volledig in puin ligt. Dan past mij niet een kritische houding om eerst maar eens in alle rust en heel zorgvuldig na te gaan of ze wel voldoende ellende hebben beleefd om hier toegelaten te worden. We kunnen die handvol vluchtelingen best hebben, ook “wir schaffen das”. Verreweg de meesten worden toch al in de regio opgevangen.

     Met Die Linke of de SPD heb ik niets. Die Linke ken ik qua programma niet, de SPD eigenlijk ook nauwelijks en Schulz is mijn type niet.

  Comments are closed.