Afscheid van 51 Kamerleden, formatie dag stil

  0
  55

  Leestijd: 1 minuten.

  Vandaag wordt afscheid genomen van 51 Tweede Kamerleden. Ook Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zwaait af. De formatie ligt een dag stil. Morgen, als de nieuwe Kamer wordt geïnstalleerd, gaat die verder nadat de Kamer hierover heeft gedebatteerd.

  De vertrekkende Kamerleden zijn parlementariërs die ervoor hadden gekozen niet opnieuw op de lijst te willen, of Kamerleden die buiten de boot vallen omdat hun partij te weinig zetels heeft gehaald bij de verkiezingen. Bij het CDA keren 14 Kamerleden niet terug, bij de PVV 9, bij de PvdA 7 en de VVD 6.

  Verbeet was sinds 2006 voorzitter van de Tweede Kamer. Vandaag maakt de Tweede Kamer een zogenoemd ontwerp-profielschets voor de functie van voorzitter. Morgen kiest de Kamer een nieuwe voorzitter.

  Bij de vertrekkende Kamerleden zitten veel bekende parlementariërs, zoals Ineke van Gent en Tofik Dibi van GroenLinks, voormalig PVV’er Hero Brinkman, Boris van der Ham van D66, Charlie Aptroot van de VVD en Sharon Dijksma van de PvdA.

  Morgen worden VVD’er Henk Kamp en PvdA’er Wouter Bos benoemd tot informateurs voor de lopende formatie. Dan kunnen VVD en PvdA om tafel om te zien of ze erin slagen een kabinet te vormen.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook