Aftreden Zijlstra krijgt lange staart

  18
  576

  Leestijd: 2 minuten.

  De coalitie wilde snel door de zure appel heen bijten, nadat Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer zijn ontslag indiende als minister van Buitenlandse Zaken. Premier Mark Rutte dacht dit te doen door het boetekleed aan te trekken. Hij overleefde een motie van wantrouwen, maar kon niet voorkomen dat het aanzien van Nederland in de wereld fors geschaad is. En dat de kwestie Zijlstra hoe dan ook een lange staart krijgt.

  Voorafgaand aan een debat waarvoor Zijlstra én premier Mark Rutte naar de Kamer moesten, legde Zijlstra een, daar waren vriend en vijand het over eens, ‘waardige verklaring’ af. Voor de oppositie gold dat na dit emotionele moment niet direct een debat hoefde te volgen. Maar daar waren de vier partijen van de coalitie het niet mee eens. Het is nou een debat of nooit een debat, was hun standpunt.

  En dat standpunt was tevens het standpunt van een meerderheid in de Kamer. Dus kwam het dinsdagavond toch tot een debat met de minister-president. Hoe eerder een debat plaatsvindt, hoe verder dat verwijderd is van de volgende verkiezingen. Het was voor de regeringspartijen de enige manier om de schade te beperken, nadat de positie van Zijlstra onhoudbaar was geworden.

  De premier moest in dat debat vooral uitleggen waarom hij de kwestie van de leugen van Zijlstra niet eind vorige maand al had gemeld aan de Tweede Kamer, maar dat gewacht werd op een publicatie van de Volkskrant, maandag. Rutte besloot niet op ramkoers te gaan, maar de hand in eigen boezem te steken. Maar dat gebeurde wel met mate.

  Rutte erkende tegenover Esther Ouwehand (PvdD) dat bij hem al een belletje had moeten gaan rinkelen toen er in een artikel in de Volkskrant al grote vraagtekens werden geplaatst bij het verhaal van Zijlstra dat hij aanwezig zou zijn geweest bij een bijeenkomst met Poetin. Ook erkende Rutte een ‘politieke inschattingsfout’ te hebben gemaakt door de leugens van Zijlstra te beschouwen als een zonde en niet als een doodzonde. Hij tekende daarbij aan dat de zaak in de loop van maandag erger werd, toen de bron van Zijlstra’s betoog over de oorlogsdreiging van Rusland zich van dit verhaal distantieerde. Rutte zei ook dat hij er beter aan had gedaan op maandagmorgen al een brief naar de Kamer te sturen, zodat die niet verrast zou worden door een publicatie in De Volkskrant.

  Voor Wilders was het niet genoeg. De minister-president heeft grondwettelijk de plicht de Kamer actief te informeren, en mag dit niet overlaten aan De Volkskrant. Wilders diende een motie van wantrouwen in. Die werd verworpen (43 stemmen voor, 101 tegen), hoewel die de steun kreeg van onder meer SP en Forum voor Democratie.

  Lodewijk Asscher (PvdA) was evenmin tevreden met de antwoorden van Rutte en sprak over ‘leugens, leugens en leugens’. Jesse Klaver (GroenLinks) stelde dat de hele coalitie schade had opgelopen door te lang Halbe Zijlstra de hand boven het hoofd te houden. Voor Lilian Marijnissen (SP) was duidelijk dat Zijlstra niet was afgetreden als gevolg van zelfkritiek, maar onder druk van een publicatie in De Volkskrant.

  Rutte moet nu op zoek naar een opvolger van Zijlstra, die aftrad voordat hij met zijn Russische ambtgenoot Lavrov zou gaan spreken. Die opvolger mag met de Russen het gesprek aangaan over het neerschieten van de MH17 en het beïnvloeden van verkiezingen in het westen door het verspreiden van nepnieuws. De Russen zullen niet nalaten daarbij de geloofwaardigheid van ons land ter discussie te stellen, na de gouden kans die ze hiervoor kregen van Zijlstra.

  18 REACTIES

  1. Met zijn verhaal uit de datsja probeerde H. Zijlstra zich groter te maken dan hij is.
   Nu dit verhaal wereldkundig is geworden, is hij min of meer de risee van de wereld, wat ook op Nederland afstraalt.
   Bovendien zijn de Russen – terecht – not amused.
   Dit alles gebeurde TIJDENS het MINISTERSCHAP van Zijlstra.
   Ik kan me niet herinneren dat Ben Bot tijdens ZIJN ministerschap Nederland zo in verlegenheid heeft gebracht.

  2. Zijlstra, als minister betrapt op één enkele leugen, besluit te vertrekken! Trump: als president betrapt op meerdere leugens, gaat gewoon door! Ik ben blij, dat ik in Nederland woon.

   • Liegen tegen de Tweede Kamer is een doodzonde. De ene leugen is in gewicht de andere niet Piet. Blijf bij de les… Staatskunde…

    • En blijf het vooral op Nederland houden….
     Bovendien: deze leugen beschadigt diplomatiek Nederland. Ook de inhoud werd niet correct weergeven (leugentje 2 – o nee, interpretatie) i.p.v. een historische perspectief maken we er oorlogstaal van…
     Toe maar, je zal het wel weer afdoen als ‘slechts’ een ‘klein’ verschilletje…
     Misleiding is ook al zo’n zwaar woord…

     • @Ronaldo
      Maar dat geldt toch ook precies zo voor Amerika???
      De ene leugen is inderdaad de andere niet. Maar nu maak je een grove denkfout. Zijlstra heeft namelijk niet tegen de Tweede Kamer gelogen. Hij heeft zelfs nooit in functie als minister van BuZa tegen de Tweede Kamer over dat “contact met Poetin” gesproken. Een doodzonde is voor hem dus niet aan de orde en het begrip “framen” lijkt me van toepassing. Maar toch stapt hij op, wat mij betreft volkomen terecht, en een compliment voor de NL-politiek en voor hemzelf. Kunnen anderen een puntje aan zuigen. Als de diplomatie dat gaat gebruiken, kunnen ze er zelfs hun voordeel nog mee doen: “Zo doen we dat in democratisch Nederland”. In ieder geval in Amerika en Rusland.

      We moeten m.i. nu ook elkaar niet voor de gek houden. Deze leugen komt uit, omdat Zijlstra als minister van BuZa door de Volkskrant tegen het licht is gehouden en het balletje aan het rollen kwam. Maar hoeveel anderen in regering en parlement hebben ook ooit wel eens zoiets “gepleegd” maar zijn niet belangrijk genoeg om door een dagblad of anderen tegen het licht gehouden te worden. Ik ben bang, dat we geen enkele illusie mogen hebben, enkele heilige uitzonderingen daargelaten.

      • @HaSt
       Ik haal Amerika erbij, omdat Trump me bezig houdt. Er wordt hier bij rechts heel vaak weggekeken als het om Trump (of Poetin) gaat, terwijl dat links vaak verweten wordt. Bovendien associeert hier iedereen er lustig op los, zodat me dat niet zo’n probleem lijkt.

      • ……….. En bovendien is mijn opmerking over Amerika een detail tussen de rest van de tekst, die wel op het onderwerp is gericht.

  3. Democratie in ons land is morsdooddood vanwege vriendjespolitiek, leugens en demoniseren van onwelgevallige partijen.

   Liberaal (D66 en VVD) staat inmiddels voor dictatuur, beschikken over zaken en lichamen die niet van hun zijn; China waardig. Alle kritische partijen moeten monddood gemaakt of verboden worden; laat dat maar aan Kafka Ollongren over.
   Ik heb me afgekeerd van de policor maatschappij, denk wat ik wil en zal daarnaar handelen. Ik heb schijt aan de overheid.

   • @Ikdoewat ik wil
    “Ik heb schijt aan de overheid.” Je moet maar durven. Klinkt wel heel dapper! Dat je zoiets durft te zeggen in een Kafka-aanse maatschappij als NL. Moet je in China, Rusland, Turkije en elders eens proberen. In Nederland mag je niet alleen denken wat je wilt, je mag het zelfs zeggen, schrijven, op TV uitdragen en er een politieke partij omheen organiseren. Ik herhaal mezelf: “Ik ben blij, dat ik in Nederland woon.”

    • En ‘ikdoewatikwil’ klinkt nou niet bepaald democratisch. Lijkt me al een slecht uitgangspunt voor een discussie. Dus richt ik me op jou Piet. Ben het wel met je strekking eens. Inderdaad, zo doen we dat in Nederland.

  4. De val van Halbe was te voorzien. Thierry heeft altijd gepleit voor vakministers als Ben Bot. Maar het partijkartel stelt amateurs aan als Maxime Verhagen (jongensdroom) en Halbe Zijlstra van de postduivenvereniging.

   • @Eric Holleman
    Therry kent zijn favorieten niet. Hij suggereert en verwacht bij hen onafhankelijkheid en onbesproken deskundigheid. Maar Google eens op “Ben Bot”, bepaald niet onomstreden. Maar dat heb je bij alle personen die iets gepresteerd hebben, net als bij Zijlstra. Eigenlijk zoek je voor zo’n functie vooral naar mensen met lef, die de grenzen opzoeken.

    Die postduivenvereniging, N.B. als tiener, is een associatie die te flauw is voor woorden. Framing van de bovenste plank, kunnen anderen wat van leren, complimenten! Verder begrijp ik ook niet wat er principieel fout is aan een jongensdroom. Je vermeldt het als diskwalificatie, maar iedereen had jongens- of meisjesdromen en kan zich nu aangesproken voelen.

    • Slecht, slechter, slechtst….
     Ik begrijp de reactie van Ik doe wat ik wil wel…
     Ben ook blij dat in Nederland woon, maar niet altijd met het gedemoniseer en ‘onbegrip’ van zaken in haar bevolking….
     D66 maakt het er niet prettiger op…

   • Inderdaad ook van harte mee eens. Jammer dat om partijpolitieke redenen zo nodig weer een VVD-er benoemd moet worden. Kaag is kundig genoeg om dat departement in haar eentje te runnen, gênant dat zij met een veredeld staatssecretarisschap (want laten we elkaar niet voor de gek houden, zo’n gastministerschap is puur voor de bühne) opgescheept zit.

   • Partijpolitieke redenen? Gezien de situatie zou daar nu eens echt overheen gestapt moeten worden. Anders krijgen we iemand als Ten Broeke. Volgende ongeval aanstaande…. Dan maar eens kiezen voor iemand die duidelijk wel weet wat ze doet.

  Comments are closed.