Agenten niet onherkenbaar in beeld

  1
  228

  Leestijd: 1 minuten.

  ‘Treitervlogger’. Het werd het woord van het jaar. Groot was de verontwaardiging toen de beelden werden vertoond van de hangjongeren in Zaandam, die politieagenten beledigden en belachelijk maakten terwijl ze gewoon hun werk deden. Het was voor drie leden van de Tweede Kamer reden om in december van vorig jaar een motie in te dienen, die werd aangenomen. Daarin werd gevraagd om een verplichting om gefilmde agenten niet herkenbaar in beeld te brengen: Een ‘blurgebod’ dus.

  Lange tijd was het filmen van agenten in functie geen enkel probleem. Journalisten en politie maakten afspraken over hoe ze met elkaar om zouden gaan en daarbij werd rekening gehouden met de privacy en de veiligheid van de dienders. De komst van sociale media veranderde dat. Vandaag de dag kan iedereen overal met de smartphone filmpjes maken en die anoniem op internet plaatsen. En dat gebeurt dus mede door mensen die zich niets aantrekken van ethische gedragsregels.

  Ook het kabinet vindt dat verwerpelijk, maar toch komt het blurgebod er niet. Minister Stef Blok van Justitie heeft in een brief aan de Tweede Kamer twijfels over de effectiviteit van een blurgebod. Hij maakt een afweging van belangen tussen de vrijheid van meningsuiting en de afweging van de belangen van de agenten. Hij wijst erop, dat er ook nu al mogelijkheden zijn om het filmen van agenten in functie aan te pakken.

  Er is niets mis mee als leden van de Tweede Kamer de gevoelens in de samenleving delen en aandringen op het aanpakken van misstanden. Maar er is ook niets mis mee om alles in alle rust te overdenken, en de rede het te laten winnen van de emotie.

  1 REACTIE

  1. Vrijheid van meningsuiting daar hebben onze voorouders eeuwenlang voor gevochten.
   Dus dat moeten we zeker blijven verdedigen. Ook daarom moet de discriminatie uit het wetboek van strafrecht, het beperkt immers de vrijheid van meningsuiting. Maar dat terzijde..
   Minister Blok stapt echter wel wat snel over de belangen van de politie/ brandweer en andere kwetsbare functionarissen heen.
   De wereld verandert en als we de mensen niet beschermen tegen het steeds agressiever opererende gespuis dan kunnen de gezagdragers en de hulpdiensten hun werk niet meer doen.

  Comments are closed.