Alarm na Russische manipulatie Oekraïne-referendum

  0
  1575

  Leestijd: 1 minuten.

  De Russen hebben geprobeerd het Oekraïne-referendum in Nederland te manipuleren met nep-nieuws. Daarbij slaagden zij erin twee van de meest prominente tegenstanders van het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne voor hun karretje te spannen. Dat schrijft de New York Times.

  De krant noemt Harry van Bommel, het vertrekkende Tweedekamerlid van de SP, en Thierry Baudet, die nu met zijn Forum voor Democratie de Tweede Kamer in wil.

  Harry van Bommel liet zich tijdens zijn campagne bijstaan door een Oekraïne-team. Het zou gaan om mensen uit de Oekraïne die verontrust waren over de corruptie in hun land. Maar volgens de New York Times ging het om Russen of om mensen die uit de Russisch sprekende delen van de Oekraïne kwamen. Van Bommel zegt in het artikel dat hij hun identiteit niet gecontroleerd heeft. Thierry Baudet verspreidde volgens hetzelfde artikel Russisch nep-nieuws via Twitter over wreedheden van soldaten van Oekraïne.

  Door de gang van zaken rond het Oekraïne referendum uit de doeken te doen luidt de New York Times de alarmklok. Het toont aan hoe eenvoudig en met inzet van relatief weinig middelen Rusland het stemmen in andere landen kan beïnvloeden. Met verkiezingen in zicht in belangrijke Europese landen, waarbij populisten met sympathie voor de Russische president Poetin de wind mee hebben in de peilingen, is er reden tot zorg.