Alle reden voor paniek

  23
  1304

  Leestijd: 1 minuten.

  “Er is geen reden voor paniek,” verklaarde het RIVM deze week in een poging de corona-onrust te bezweren. Maar daar trapt natuurlijk niemand in. Hebt u ooit een autoriteit horen verkondigen dat er wél reden was voor paniek? Nou dan.

  Inmiddels zijn ook de eerste ziektegevallen in Nederland geconstateerd. Een man uit Loon op Zand is in een ziekenhuis in Tilburg opgenomen met de gevreesde verschijnselen. Ook een vrouw uit Amsterdam blijkt besmet. En iedereen snapt dat het daar niet bij zal blijven. We gaan allemaal kuchend en rochelend ten onder. Of op zijn minst een aanzienlijk deel van de bevolking. De media doen nauwelijks nog iets anders dan ons met de snotneus op de angstaanjagende feiten drukken.

  Degenen die het overleven krijgen het trouwens ook zwaar voor de kiezen. Als je alleen al naar de beurskoersen kijkt, slaat de schrik je om het hart. ‘Bloedbad’ is nog te vriendelijk uitgedrukt voor het drama dat zich afspeelt op de financiële markten. Wereldwijd loopt het de beleggers dun door de broek. Dat móet impact hebben op de wereldeconomie, en niet zo’n klein beetje. Een nieuwe crisis, misschien wel erger dan de vorige, valt niet meer te vermijden.

  Gelukkig zitten onze Tweede Kamerleden er ondanks het voorjaarsreces bovenop. CDA en D66 stelden afgelopen week al indringende vragen. Doet het kabinet wel voldoende om de uitbraak te beteugelen?

  Minister Bruno Bruins maakt live op tv het eerste coronageval in Nederland bekend

  PVV-leider Geert Wilders kwam natuurlijk weer met zijn vaste recept: sluit de grenzen en houd Nederland van vreemde smetten vrij. Helaas zou die oplossing in dit geval niet echt geholpen hebben. De patiënt uit Loon op Zand heeft de ziekte namelijk opgelopen in Noord-Italië, waar hij op wintersportvakantie was. Of had Wilders de man bij terugkeer de toegang tot zijn Eigen Land willen ontzeggen?

  Volgende week, als het reces voorbij is, zal de Kamer debatteren over de corona-uitbraak. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) krijgt het vuur dan ongetwijfeld na aan de schenen gelegd. Want de VVD-bewindsman communiceert niet genoeg, vinden Kamerleden. Hij zou beter moeten uitleggen hoe alert het kabinet wel niet is op de verspreiding van het virus.

  En uiteraard moet hij ook niet gaan vertellen dat er geen reden is voor paniek. Die is er namelijk absoluut. Iets anders willen we echt niet horen.

  23 REACTIES

  1. Het is nu 11 dagen later dat de auteur dit stukje schreef.
   Om eens in werkelijkheid te testen hoe het daadwerkelijk gesteld is met de verspreiding onderzocht men het ziekenhuispersoneel in Brabant.
   Want ‘wat blijft er onder de radar’?
   In Tilburg bleek dat 9% van het ziekenpersoneel besmet is zonder daar weet van te hebben en – heel verontrustend – niet in aanraking geweest te zijn met Corona-patiënten dan wel met mensen uit risicogebieden zoals Italië.
   Ondertussen verplegen zij zieke mensen die – naar we weten – JUIST de grootste mortaliteitsgroep (risicogroep) zijn voor dit virus. Oftewel: hoe veilig is het ziekenhuis dan de laatste tijd geweest voor ‘gewone’ patiënten? ?
   Ondertussen ondergaat de registratie van officiële besmettingen ook een verandering: is 1 persoon als ziek geregistreerd, dan gaat het hele gezin in quarantaine, waarbij de andere leden niet meer worden getest = geregistreerd want dat hoeft niet immers: zij zijn al geïsoleerd. Tja wat gaat dat doen met de officiële cijfers van rijkswege?
   https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/28-ziekenhuismedewerkers-in-tilburg-besmet-oorzaak-onbekend-geen-contact-met-patienten-gehad-niet-in-risicogebied-geweest/

  2. De vraag is of we nog rationeel reageren op het Coronavirus. In Nederland is er nog niemand aan overleden en toch wordt de economie ernstig bedreigd door de vrees voor dit virus. In 2019 stierven meer dan 600 mensen in het verkeer. Moeten we dan maar al het verkeer stil leggen? Ik denk dat de schade van het corona-virus niet over is als het virus weg is, maar als mensen beseffen dat er belangrijker dingen zijn om je zorgen over te maken.

   • @Holleman,
    Is economie belangrijker dan veiligheid van de volksgezondheid?
    Corona is geen griepje. Corona is een nieuwe ziekte waar niemand nog immuun voor is of enige weerstand heeft. Als 50% van de werkende bevolking ziek wordt dan heb je sowieso economische schade. Wat die werken dan niet.
    Bovendien: wat weten we over dit virus? Bijna niets. Ook niet hoe gevaarlijk het is. Vandaag lees ik al dat China denkt dat er twee versies zijn… een milde en agressieve.
    En men ervaart nu van de eerste groep mensen die genezen zijn dat er blijvende schade kan zijn aan longen en lever… Ik vraag me af of we er niet te gemakkelijk over doen in Nederland. De toekomst zal het bewijzen…
    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/04/hoe-dodelijk-is-covid-19-a3992659

    • Overigens Eric zou je dit eens moeten lezen… (zie link)
     Als je beseft dat de virus-situatie en escalatie in Italië slechts twee (!) weken voor ligt op Nederland en de besmettingsverspreiding procentueel hier nu even snel gaat (zo’n 30% per dag) staat in Nederland statistisch berekend over twee weken na nu de teller net als in Italië op 10.000. De mortaliteit ligt daar bijkant op 5% (de beruchte Spaanse griep begin vorige eeuw had een mortaliteit van 2%).
     In de link staat het verhaal van een 47 jarige vrouw. Die is er razend snel aan bezweken. Als het ‘slechts’ een vorm van een griepje is – waarom doen autoriteiten over de hele wereld (behalve in Nederland) zulke rigoreuze maatregelen nemen?
     Is er soms meer aan de hand?
     In Nederland kwamen via Schiphol (zonder viruscontrole) tot nu toe duizenden Nederlandse vakantiegangers uit Italië terug. Gaat NL over twee weken ook op slot?
     https://www.telegraaf.nl/entertainment/899223211/italiaanse-gomorra-acteur-mijn-zus-ligt-hier-dood-en-niemand-helpt-ons?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=seeding-telegraaf&fbclid=IwAR0lzXroxGRgYYZZzlirIAE1VAhI6tw8-XysaLTrmDU8YWcaiiUWYI6Cnpk

     • @Haasnoot
      Met “belangrijker zaken” doelde ik niet op de economie, maar andere ziekten die onze gezondheid bedreigen. Maar ik geef toe dat Corona ernstiger is dan een gewone griep. Nederland zou de daadkracht moeten hebben van China om in enkele weken noodziekenhuizen uit de grond te stampen met beademingsmachines en afzuigapparatuur. Het geld is er, maar daadkracht ontbreekt in coalitieland. Laten we voorzichtig zijn en het beste hopen. Als artsen moeten kiezen tussen een jonge moeder en een oude man, dan ziet het er niet best uit voor ons.

  3. Zag gisteren het advies van RIVM op tv: als je besmet en ziek thuis zit kan je wel boodschappen gaan doen bij de supermarkt in je buurt. Als je maar 2 meter weg blijft bij andere mensen…
   Ze zijn waarlijk gek, dacht ik meteen. Hoe wil je dat dan doen bij de kassa?
   Alsof de paden in de supermarkt meer dan 3 meter breed zijn zodat dat je afstand kan houden… Ja hoor echt: ga vooral naar de supermarkt als je ziek bent, da’s solidariteit met de hele buurt dan… Dan wordt juist iedereen besmet. Heus: is dat het advies van RIVM? De specialisten waar het kabinet naar luistert? ?
   Ze zijn gek.
   Hebben zeker niet de logistiek in huis om zieke mensen te bevoorraden?
   Ik weet genoeg. Logica is hier totaal zoek. Als ik besmet en ziek bent ga ik toch niet rondlopen in een supermarkt vol mensen? U wel?

   • Ik lig bijna in den deuk van het lachen als het feitelijk niet zo droevig was. ??☹️
    Als je weet dat het corona-virus het dodelijkst bij ouderen is (15% tegenover 0,2% als je jonger dan 40 bent) is het natuurlijk volstrekt logisch om in het geval van opschaling bij massale besmetting en ziekte-uitbraak de corona-patiënten ‘gezellig’ onder te brengen in verpleegtehuizen bij ouderen en dementen. Geloof bijna dat het een soort VVD win/win gedachte is m.b.t. tot de vergrijzing… ?
    Ik ben een leek, dus logisch dat ik zoiets juist enorm stom vind. Maar ook de ouderenbond vindt het ‘onbegrijpelijk’. (Zie link)
    Afijn wordt vervolgt…
    Zo’n crisis werk natuurlijk wel verhelderend hoe er gere(a)geerd wordt. ?
    Gelukkig heb ik al voor 4 weken voedsel ingeslagen en mondkapjes voor een half jaar… Maar ja, ik hoor bij de risico-groep van 60 jaar (‘t zal dan wel een gemiddelde mortaliteit van 7,3% geven, zo schat ik dan) en ik rook, maar toch ben ik liever niet de sigaar. Wil nog niet naar een verpleegtehuis vandaar…
    Daar voel ik mij te jong voor.
    https://nos.nl/liveblog/2325552-crisisberaad-in-den-haag-derde-arts-in-china-overleden-aan-coronavirus.html

    • @Ronaldo,
     Zou het misschien kunnen dat de overheid op die manier het sterftecijfer onder ouderen flink wil verhogen? En dat zonder dat de overheid haar handen vuil hoeft te maken?
     Hup ouderen, jullie tijd is geweest dus ga nou maar dood op “natuurlijke” wijze. Scheelt ons pensioenuitkeringen en zorgkosten, toch?

     • @Henk,
      Dat zou je bijna toch gaan denken, inderdaad. Maar ik ben bang dat het nog verder gaat… Lijkt wel of ze zo min mogelijk er aan willen werken de preventie te versterken.
      Griep is wellicht een mooie camouflage denken ze dan, dat zie je mooi niet in de corona-cijfers en de hoop dat het allemaal meevalt.
      Zelfs de kinderen moeten hier naar school, terwijl ze in andere landen de scholen sluiten. En als je het waagt ze thuis te houden: dan krijg je zelfs problemen met de inspectie, dreigt men. Vraag mij ondertussen af: wie is de werkelijke vijand, het virus of onze regering? Weet nog niet echt wie nu het ergste is…
      Denk dat de hoofdreden van de regering geen paniekzaaien is – en vooral doen alsof er weinig aan de hand is. Maar ja, wat als al die Nederlandse vakantiegangers terugkomen uit besmet Italië? Ik denk dat ze geluk hebben als hier straks niet de pleuris uitbreekt. Het regeer niet in Nederland: het reageert – als het te laat is.
      https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/het-rivm-wil-dat-we-allemaal-het-coronavirus-krijgen/
      https://www.telegraaf.nl/nieuws/1968962143/ouders-met-corona-angst-mogen-kinderen-niet-thuishouden

  4. @ Henk.
   Nou ja, ik zit in de 50 groep. Woon in ZO Asia maar ben gewoon Nederlander. Hier in een distrikt met zo’n 350.000 zijn in de laatste 2 maanden 6 kinderen gestorven aan Dengue (officieel…). Het overlijdings% is ongeveer hetzelfde als met Corona. Niemand praat daarover.
   Ik zal geen pensioen krijgen dus daar gaat het me niet om. Maar om zo paniekerig te zijn? Eens gaan we dood. Beter op late dan op vroege leeftijd, toch?

  5. Ik vind ook dat de regering in Nederland te weinig doet om Corona verspreiding te voorkomen. Men hoeft mensen de toegang tot het eigen land niet te ontzeggen, maar betere en uitgebreidere (grens)controle op al dan niet hebben van het Corona virus (zeker op Schiphol) lijkt mij wel degelijk zinvol. Dan kunnen we meteen ingrijpen.
   Helaas is het al te laat. De besmettingen zijn inmiddels opgelopen tot 10. Meestal interne van ouder op kind of partner, maar ook de mensen die terugkomen uit Noord Italië.
   Bij Sars waren het vnl. jongeren die er aan sterven, bij corona zijn het 50 plussers, niet alleen ouderen, zoals onze eigen ouders en grootouders. Van de vluchtelingen (b.v. uit Syrië) zullen we het wel niet weten of ze ook corona krijgen of verspreiden. Maar och ‘jongere’ Nederlanders houden niet van vluchtelingen en ouderen, die mogen wel sterven, toch!
   Ik denk inderdaad dat de economische gevolgen het gevaarlijkst en ergst zullen zijn. Hier wel degelijk reden voor paniek. Deze recessie zal een lange adem hebben. Een corona vaccin komt pas in de zomer van 2021, helaas.

  6. Wanneer deskundige en integere deskundigen alsook integere en tevens deskundige politici zeggen dat er niets aan de hand is, is er niets aan de hand. We zijn hier wel in Nederland en als er een land ter wereld is waar de bevolking alleen, en alleen maar het hele en eerlijke verhaal verteld wordt is het wel Nederland. Ik ben het met GroteSterkeLeider eens, ons land moet vrij blijven, zo niet vrij worden gemaakt van vreemde smetten. Ik heb me inmiddels aangemeld voor de cursus: “virusvanger.” Ik loop stage inmiddels en dacht er tien gevangen te hebben maar dat bleken luizen op mijn hoofd te zijn, dus ik ga op herhaling.

  7. Wilders wil onmiddellijk de grenzen sluiten, pardon, sluiten? Ook Baudet(Twitter) wil onmiddellijke controles bij de grenzen. Onze populistische roeptoeters zijn weer eens bezig. ‘Het volk’ moet de indruk krijgen dat de regering het natuurlijk af laat weten, het volk bloot stelt aan het vreselijke virus. Maar onze grote volkshelden zullen het volk beschermen. Maatregelen zijn volslagen kolder. Wat maakt het uit? Het volk, dat zijn in de eerste plaats de aanhangers van Wilders en Baudet er maar in geloven.

   • @Anton,
    Grenscontroles zijn geen buitenaardse bezigheden hoor, al doet u het zo voor komen. (Zie link). In Zwitserland, Duitsland worden grote evenementen nu afgelast. Dat heet preventief doortastend optreden. Hier niet, niets van dat alles – de Nederlandse regering laat het gewoon ‘(binnen) komen’…
    En als de PVV of FvD grensbewaking oppert dan is dat ‘volslagen kolder’ zegt u? Bent u zo’n nuchtere Nederlander die toch naar Italië afreist voor z’n wintersport en dan thuis komt met een kado’tje voor z’n medemens… Over kolder gesproken… Op Schiphol komt de hele wereldbevolking langs.
    Er is geen enkele viruscontrole… ?
    Grenzen open. Geen preventieve controles, mensenmassa’s gaan hier gewoon naar evenementen. ? Vraag mij af hoe de Chinezen naar dit land en haar politieke leiding kijken. ? Grote ogen zullen ze er van krijgen.
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1830849089/duitsland-gaat-meer-controles-uitvoeren-aan-de-grens-wegens-virus

   • Hoi Anton,
    Vraagje: hoe ‘populistisch’ is het nu nog de grenzen dicht te gooien als het ene land na het andere in de EU en in de wereld dat vanwege deze viruspandemie nu doet?
    Is de hele wereld nu ‘populisme’ te verwijten of komt u op uw woorden terug en maakt u naar de populistische partijen uw excuus?
    Dat laatste nooit, denk ik zo…
    Want het gaat u vast niet om de ‘wijsheid’ der maatregelen… om Corona te bestrijden. Het gaat gewoon om populisme bestrijding…
    Toch? ?

  8. Volgens Jensen was dit live bericht op tv al eerder bekend.
   Jensen is één van de mensen die ik graag volg.

   • Inderdaad dat heb ik gezien. Dan heb je zo’n minister de grootste huichelaars. Een bericht stotterend voorlezen terwijl het al een dag bekend is. Ze denken zeker dat Nederland gek is. En dat alles op de staatstelevisie. Sukkels.

  9. Nou ja, een 2% gaat dood.Bijna allemaal over de 60 70 80. We hebben eerder dit soort griepjes meegemaakt. ‘t is niet leuk natuurlijk. Maar paniek? In een paar maanden zal er wel een vaccin zijn. En zal dit percentage dalen.
   De economie krijgt wel een opdonder. Ik heb niet zoveel met beleggers. Sorry.
   En misschien zou men ‘ns kunnen kijken waarom dit soort ‘nieuwe’ virussen ontstaan. En zo snel uitbreiden. En daar eens wat aan doen.

    • Bushmeat en andere rare dingen met wilde dieren heeft geleid tot SARS, HIV-AIDS en nu dit: Een markt waar men levende en dooie wilde dieren van verschillende landen / continenten verhandelt.

   • @ Bert,

    U zegt: “Nou ja, een 2% gaat dood.Bijna allemaal over de 60 70 80. We hebben eerder dit soort griepjes meegemaakt.”

    Het is wel goed voor onze pensioenen, toch? Als die oude mensen nou maar eens dood gaan hebben ze geen pensioen meer nodig en blijft er meer over voor de jongere generatie. “Elk nadeel hep zijn voordeel” zou Cruijff zeggen.

    U hoort zelf vast niet bij de groep van boven de 60, 70 80 jaar. Ik concludeer dat u het niet erg zou vinden dat de babyboomgeneratie wordt gedecimeerd? Alles voor uw geld, toch?

   • Volgens de Washington Times is er een redelijke kans dat dit virus uit een oorlogslab. in Wuhan komt. Dit wordt ondersteund door een Israëlische expert. Maar als je daar aan refereert wordt je er van beschuldigd nepnieuws te verspreiden. Wie bepaalt wat nepnieuws is? Is dat nieuws dat de overheid niet goed uitkomt?

  Comments are closed.