Alleen Baudet hoopt nu op Tweede Kamerverkiezingen

  11
  995

  Leestijd: 2 minuten.

  Is Nederland vorige week woensdag in één klap totaal veranderd? Je zou het haast geloven als je sommige perscommentaren leest. In werkelijkheid valt het allemaal nogal mee. In totaal heeft zo’n 20 procent van de kiezers voor een populistische partij (FvD of PVV) gekozen. Dat populisten een dergelijke aanhang hebben, is geen nieuw gegeven. Ook de LPF, de PVV in haar eentje en (virtueel) Trots op Nederland van Rita Verdonk mochten zich ooit in een vergelijkbaar electoraat verheugen. In polls scoorde de partij van Geert Wilders zelfs wel eens 41 Tweede Kamerzetels, ofwel 27 procent. Dat aantal halen FvD en PVV zelfs samen op geen stukken na in de nieuwe Eerste Kamer.

  Een deel van de bevolking – laten we zeggen ongeveer een kwart – is genegen op een partij te stemmen die belooft het Nederland van de jaren vijftig te terug  te toveren, maar dan wel met het welvaartsniveau van vandaag. De overige kiezers – en dat zijn er vooralsnog veel meer – geloven niet in deze gouden bergen.

  Er is dan ook geen aanleiding om na de verkiezingsuitslag van vorige week woensdag het roer radicaal om te gooien. Zeker, Rutte III is door die uitslag veranderd in een minderheidsregering. In de Eerste Kamer heeft het kabinet onvoldoende draagvlak, waardoor het is aangewezen op steun uit de oppositie. Maar dat gold ook voor Rutte I en II, die nooit een meerderheid in de senaat hebben gehad. Bovendien wist iedereen al tijden dat de coalitie na de verkiezingen in de nieuwe Eerste Kamer onvoldoende zetels zou overhouden.

  Rutte III moet dus op zoek naar ‘bevriende’ oppositiepartijen. Uit tactische overwegingen kiest het niet voor vaste gedoogpartners. Maar het weet dat het voor zijn klimaatplannen aangewezen is op GroenLinks en/of de PvdA. FvD zal er nooit aan meewerken om deze plannen in het Staatsblad te krijgen. Hetzelfde geldt voor een heleboel andere wetsvoorstellen. Ongetwijfeld zullen de volgelingen van Thierry Baudet wel eens vóór een wet van Rutte III stemmen, maar dat hadden ze zonder de verkiezingsuitslag van vorige week ook wel gedaan.

  Het grootste gevaar dat het voortbestaan van kabinet bedreigt komt niet van FvD, maar van binnenuit. Het is goed denkbaar dat VVD en CDA uit angst voor Baudet besluiten hun klimaatvoorstellen af te zwakken. Dat zal dan tot gedonder in de coalitie en wrijving met GroenLinks en PvdA leiden.

  Maar heel bont kunnen de twee grootste regeringspartijen het ook weer niet maken. En hetzelfde geldt voor D66, ChristenUnie en de twee oppositiepartijen. Want als het kabinet valt, komen er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. En wie (behalve Baudet) zit daar nu op te wachten op dit moment?

  11 REACTIES

  1. Er is meer dan geld genoeg voor zinnige dingen zoals onderwijs, zorgen. Maar Nederland kiest ervoor een belastingparadijs te zijn voor echte armoedzaaiers, naar deze mensen gaat het geld, aldus het Europees parlement, maar gelukkig hebben wij een integere en betrouwbare staatssecretaris van Finncien die het allemaal misplaatst vindt. Gelukkig bepaalt de Europees commissaris dat Nederland helemaal geen belasting paradijs is. Een land met zo integere bewindslieden en volksvertegenwoordigers is er voor alle Nederlanders. En maar verbazen dat toch een behoorlijk aantal kiezers stemmen op Baudet en GroteSterkeLeider. En maar huilie, huilie doen terwijl menig partij de kiezers dwingt zich in de armen te storten van Baudet en GroteSterkeLeider. Snappen ze niet zo volgevreten van het eigen gelijk.

  2. Beste Ronaldo,
   Helemaal eens met jouw verhaal. Alleen nog wel een
   toevoeging: €20.000 lenen voor een warmtepomp?
   Laat mij niet lachen. In mijn gemeente willen ze de
   oudere woningen ook voorzien van warmtepompen.
   Dus als goed burger heb ik geïnformeerd. En nu komt
   het!!! De veranderingen in mijn woning: een nieuw
   dak, een nieuwe pui, andere ramen, nieuwe vloeren
   en alle radiatoren uit mijn huis. Als dat nodig blijkt
   staan alleen mijn binnenmuren nog overeind.
   Totale kosten, begroot door z.g. experts: €78.000,-.
   Ach, dan neem je toch een tweede hypotheek. Hoe
   zotter kan het zijn. En dan ook nog te bedenken dat
   je energierekening helemaal niet naar beneden gaat.
   Dat zouden onze burgers eens moeten weten. Maar je
   weet: dat verhaal komt niet in de krant en zeker niet
   in de Volkskrant. Dat is mijn verhaal. Reageer eens!
   Bert.

   • @Bert,
    Je situatie is volsterkt duidelijk: een tweede hypotheek (78.000!!) moeten nemen voor puur je energievoorzieningen, da’s ronduit belachelijk. Overigens (link 1) wellicht veranderd ‘men’ nog van mening en gaat (ik denk vooral VVD en CDA) men toch niet voor 100% isoleren en gasloos. Een hybride oplossing is namelijk goedkoper en effectiever. Maar daar moet men politiek nog uitkomen…
    Ondertussen blijft mijn bezwaar: waarom koppelt de VVD de gasprijs aan warmtenetten? Dat maakt het onevenredig duur. Zeker als de gasprijsbelasting omhoog gaat. ‘T is al met al gewoon asociale afpersing van de bevolking.
    Daarbij komt (link 2): heel de transitie in de wereld vertraagt. Zij die het goed doen (10 landen voornamelijk in Europa) beslaan slechts 3% van de mondiale uitstoot. M.a.w. de doelstellingen van het Parijsakkoord worden door het gros van de landen gewoonweg niet gehaald. Ondertussen wordt de elektriciteit in die 10 landen (waaronder NL) veel te duur.
    Klimaatarmoede gaat straks toch echt een probleem worden beste mensen.
    1 – https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaam-van-het-aardgas-af-zo-kan-iedereen-het/
    2 – https://fd.nl/economie-politiek/1294493/energiesystemen-duurder-en-niet-duurzamer

    • Ik heb een Wärmespeicher 6 kW ETS 600 staan geen gelazer en ben er super gelukkig mee .
     Laat in nacht en de rest van de dag lekker warm.
     Wat nu op ons afkomt zijn de EU verkiezingen!
     Ik hoop dat PVV en FvD elkaar niet gaan overschreeuwen want er mag maar 1 doel zijn zoveel mogelijk mensen naar brussel

   • Voor de goede orde: een Gemeente mag je afsluiten van gas maar wat jij daarna doet om je huis te verwarmen, daar heeft de gemeente juridisch gezien NIETS over te zeggen. Geef dus geen gevolg aan wat je gemeente wil!
    In mijn geval komt er dan een elektrische verwarmingsketel want elektriciteit mag NIET worden afgesloten; de netbeheerder heeft een leveringsplicht! Die moet er dus ook voor zorgen dat er voldoende leidingen liggen met afdoende capaciteit. En dat scheelt een enorme verbouwing!

    Tip: laat de radiatoren in je woonkamer vervangen door convector radiatoren; die stralen geen warmte naar buiten. In mijn geval de oplossing aangezien mijn gevel bestaat uit strengpersstenen en die vriezen kapot als je spouwmuurisolatie laat aanbrengen.

    • Beste Joop,
     En wat dacht je dan van een buta-gas voorziening, zoals
     in grote delen van Europa gebruikelijk is. Gewoon een echt
     grote “tank” in je achtertuin. En de omschakeling van jouw
     verwarmingsketel kan heel simpel door een verwarmings-
     monteur gedaan worden; binnen vijf minuten klaar!!!!
     Of zouden onze overheden dat ook kunnen dwarsbomen?
     In vele Europese landen wordt reeds jaren gebruik gemaakt van
     buta-gas. Maar ja, je weet, die landen zijn ook niet het braafste
     jongetje van de klas, zoals onze nauwelijks meer gerespecteerde
     overheid. Ik ga niet van het gas af. Ik schreef al eerder: de aan-
     schaf en verandering van mijn woning kost mij €78.000. Ik ben
     toch niet gek!!!! Dan liever buta-gas. Ik heb mij al geïnformeerd.
     Bert.

  3. Beste Fons, beste Peter,
   Eerlijk gezegd vind ik dat jullie met de inhoud van jullie
   artikelen de laatste dagen wel heel erg “linksafslaan”.
   Moeten jullie niet doen. Gun Baudet zijn overwinning,
   wat je er persoonlijk ook van vindt. Dat mogen lezers
   verwachten van objectieve journalistiek, immers!
   De winst van Baudet ontstaat inderdaad door onvrede
   van vele mensen over hoe Nederland zich de laatste
   jaren ontwikkelt. Veel mensen maken zich zorgen, en
   dat is terecht. Of je nou vindt dat ze gelijk hebben of
   niet. Dat doet er niet toe.
   Ik vind jullie artikelen in de laatste dagen best wel een
   beetje aanstootgevend. Passen jullie op dat er niet op-
   nieuw een demonisering van een politicus optreedt. We
   weten nog steeds wat er met Pim Fortuijn is gebeurd.
   Ook journalisten kunnen verantwoordelijk zijn door hun
   artikelen. Zij bepalen immers ook maatschappelijke ge-
   dachtegangen. In een democratie past het niet constant
   een bepaalde groep mensen weg te zetten als rechtse
   “populisten”. Want dat zijn de stemmers op Baudet echt
   niet, hoogstens vele verontruste burgers, zoals ik.
   Kortom, neem jullie verantwoordelijkheid en stop met
   artikelen die alleen maar polariserend werken. Alsjeblieft.
   Bert.

   • Goede reactie Bert,

    Ook ik vind dat vooral Baudet regelmatig door de heren van Frontbencher negatief wordt weggezet.

  4. Als Rutte dan zo nodig de klimaatplannen door ieder z’n strot wil duwen waarom speelt hij het dan niet via de staatsschuld, i.p.v. het financieel over de schutting te gooien? Het Rijk kan praktisch gratis lenen en de VVD lost al jaren af als een gek. Tientallen miljarden al, dat kan ze ook aan de transitie besteden. Maar nee hoor…
   BTW omhoog. Energierekenening omhoog. En of u even zelf 20.000 euro voor een warmtepomp wilt lenen? Heel Europa gaat aan het gas. Waarom moeten wij er dan dictatoriaal vanaf? En moet je zelf, naast alle belastingen en verhogingen, ook nog eens voor je eigen transitie zorgen?
   Twee stikstoffabrieken heb je nodig. Voor slechts 1 miljard. Dan voorzie alle huishoudens van buitenlands gas. Net als de rest van Europa.
   Waarom moet de politiek perse voorop willen lopen?
   Als GL en de VVD de transitie zo graag wil: leen het dan op de kapitaalmarkt tegen bijkans 0%. Met een inflatie die uiteindelijk de waarde van het bedrag ook nog eens veel kleiner maakt.
   Maar nee, leuke plannen verzinnen en de burgers financieel laten bloeden.
   Dat is het transitie-verhaal en het overheidsmoraal. Waanzin! Wacht maar tot de mensen echt bewust worden wat het hun gaat kosten. Dan wordt het FvD nog vele malen groter.

   • Zojuist las ik: Energiehonger jaagt CO2 uitstoot fors omhoog, maar gelukkig is daar Nederland die de wereld gaat redden. Maar helaas weigeren de VS en China niet te luisteren. Maar wat China betreft haar opmars heeft wel de Europese hoofdsteden bereikt. Maar gelukkig knokken de landen hevig en blijft het eigen volk eerst principe gehandhaafd. Ook in Nederland wordt hevig geknokt om het welzijn van alle Nederlanders te verhogen en tevens licht in de wereld te zijn. Ik heb alle vertrouwen in alle 150 volksvertegenwoordigers die vooral in verkiezingstijd elkaar de Kamer proberen uit te knokken zodat Nederland eens erkend zal worden als de redder van de wereld.

  Comments are closed.