Alleen Rutte weerstaat de ‘tucht’ van de peilingen

  0
  92

  Leestijd: 2 minuten.

  Diederik Samsom van de PvdA blies de aftocht en aan de stoelpoten van Emile Roemer van de SP wordt gezaagd. Als enkel en alleen naar de peilingen wordt gekeken, is dat begrijpelijk. Want alleen PvdA, VVD én de SP staan op verlies, terwijl alle andere partijen virtueel zetels mogen bijschrijven. Anonieme Kamerleden van de SP uitten in dagblad AD kritiek op voorman Emile Roemer. Onder zijn leiding zou de partij teveel de nadruk leggen op het thema zorg, waarmee onderwerpen zoals veiligheid en integratie ondergesneeuwd zouden raken. Daarnaast zou Roemer zich in grote debatten geen daadkrachtig leider tonen.

  Dat anonieme kritiek bij de SP van Roemer zeldzaam is, kunnen we niet stellen. Twee jaar geleden gebeurde hetzelfde, na de Algemene Politieke Beschouwingen van 2014. Binnen zijn fractie waren er klachten dat hij zich tijdens dat debat had laten overbluffen. Uiteindelijk besloten zijn collega’s de rijen te sluiten en hem nog een kans te geven, maar feitelijk stond hij sindsdien al onder curatele.

  Wat Roemer destijds wellicht redde, was dat hij toen op een ‘stabiele’ 20 zetels stond in de peilingen. Dat zijn er 5 meer dan de 15 die hij in 2012 wist binnen te halen, overigens nadat hij toen eerder in die campagne op een duizelingwekkend aantal van 39 had gestaan in de peilingen. Maar dat aantal van 20 haalt Roemer nu niet meer.

  Want met – morgen op de kop af nog exact – drie maanden te gaan tot de verkiezingen, staat de SP gemiddeld op 14 zetels in de peilingen. Dit virtuele verlies is pijnlijk, omdat de socialisten als enige oppositiepartij niet weten te profiteren van de zetelval van de regeringspartijen. Zelfs oppositiepartijen die dit kabinet constructief steunden in de afgelopen vier regeringsjaren, vallen nu meer in de gunst bij de kiezer dan de SP van Roemer.

  Niet zo gek dus dat Samsom (dikke halvering PvdA in peilingen) het veld moest ruimen en dat Roemer nu onder vuur ligt. Bij de anderen gaat het wel goed. Virtueel: de PVV verdubbelt, GroenLinks verdrievoudigt, D66 snoept er wat bij, CDA idem, 50PLUS vervijfvoudigt, Partij voor de Dieren verdubbelt, ChristenUnie snoept er wat bij, SPG idem en overige partijen zien hun kans schoon om toe te treden tot de Kamer.

  Slechts één man houdt zich staande ondanks virtueel verlies in de peilingen: Mark Rutte. Ondanks dat de partij ongeveer een derde van haar electoraat heeft zien weglopen twijfelt bij de liberalen er niemand aan dat hij de kar moet trekken. Dat is overigens deze regeerperiode wel anders geweest, toen de VVD nog hardere klappen kreeg in de peilingen. Toen werd er al snel openlijk over gespeculeerd hoe Edith Schippers het stokje zou gaan overnemen.

  Daarom gelden er in de politiek op zekere hoogte dezelfde wetten als in het bedrijfsleven of het voetbal. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd en als je wint heb je vrienden.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook