Als PvdA echt naar links wil moet ze voor de oppositie kiezen

  0
  103

  Leestijd: 2 minuten.

  Wie dacht dat het bij de PvdA alleen maar gaat over de vraag wie lijsttrekker moet worden, heeft het mis. Er is wel degelijk ook aandacht voor de inhoud. Maandagavond presenteerde de partij haar verkiezingsprogramma onder de PvdA-achtige titel “Een verbonden samenleving”. De sociaaldemocraten zijn hiermee de laatste grote (nou ja, volgens de peilingen niet meer) partij die met haar conceptprogramma naar buiten komt.

  Erg verrassend is de inhoud, die traditiegetrouw al deels was gelekt, niet. De PvdA wil het eigen risico in de zorg schrappen en om dat te betalen de belastingen verhogen. Ze wil dat ouderen die daarvoor kiezen al op hun 65e AOW kunnen krijgen, al wordt het bedrag dan wat lager. Ze wil dat de banken flink meer belasting gaan betalen. En verder wil ze minder marktwerking en een ruimhartiger asielbeleid.

  Neemt de PvdA hiermee afstand van het kabinetsbeleid van de afgelopen vier jaar? Als je het programma doorbladert (zouden er ook mensen zijn die al die 63 dichtbedrukte pagina’s van a tot z lezen?) moet je dat wel constateren. Vergeleken met het regeerakkoord van Rutte II is er sprake van een duidelijke ruk naar links.

  Anderzijds lopen de sociaaldemocraten niet weg voor alles wat er sinds 2012 is gebeurd. Na de val van het door de PVV gedoogde kabinet-Rutte I hebben zij hun “verantwoordelijkheid genomen door een coalitie aan te gaan met de VVD, een partij die ideologisch onze tegenpool is”. Die keuze wordt, zo staat met gevoel voor understatement in het verkiezingsprogram, “ons niet door iedereen in dank afgenomen”. De partij zegt met haar nieuwe programma het verloren gegane vertrouwen te willen terugwinnen.

  Maar helemaal afstand van het kabinet met de VVD neemt de PvdA niet. Er zijn “broodnodige hervormingen doorgevoerd”, “lastige maatregelen genomen” en “grote offers gevraagd”. En dat was niet voor niets: “Het herstel is aantoonbaar en wij zijn verheugd over de resultaten die het verschil maken”. Al zou de partij een aantal dingen anders hebben gedaan als ze het alleen voor het zeggen had gehad. Dat laatste geldt overigens ook voor de VVD.

  De vraag is hoeveel er in de praktijk terecht komt van de ruk naar links die de PvdA nu op papier maakt. De partij heeft, uitgaande van de huidige peilingen, straks in de kabinetsformatie weinig te eisen. Ze kan al blij zijn als ze bij de verkiezingen niet zo ver gedecimeerd wordt dat ze voor andere middenpartijen een serieuze coalitiepartner blijft. Alleen als ze kiest voor de oppositie kan de PvdA zich straks van haar meest linkse zijde laten zien. Je kunt erover discussiëren wie ze daarmee een plezier zou doen.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook