Alweer naar de stembus

  1
  380

  Leestijd: 1 minuten.

  Waar de Nederlandse bevolking ook over kan klagen, niet dat ze niet vaak genoeg naar de stembus mag. Dit jaar is al het vijfde jaar op rij waarin die mogelijkheid wordt geboden. Want ga maar na. In 2014 waren er gemeentelijke en Europese verkiezingen. In 2015 vonden Provinciale Staten- (en dus  Eerste Kamer)verkiezingen plaats. In 2016 werden geen verkiezingen gehouden, maar we mochten niettemin onze stem uitbrengen: in het referendum over het Oekraïneverdrag. In 2017 volgden de Tweede Kamerverkiezingen en in 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.

  En over anderhalve week is het opnieuw raak. Dan mogen de stemgerechtigde burgers naar het kieslokaal voor de Provinciale Staten- (en daarmee indirecte senaats)verkiezingen. Tegelijkertijd zijn er ook nog eens Waterschapsverkiezingen, net als in 2015. Op 23 mei tenslotte kan er gestemd worden voor het Europees Parlement.

  Blijft het daarna even rustig? Dat is nog maar helemaal de vraag. Het is wel zeker dat het kabinet door de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer in mei zijn meerderheid kwijtraakt. Rutte III zal dan naar verwachting proberen een gedoogakkoord te sluiten met een aantal oppositiepartijen, zoals dat in de vorige regeerperiode ook gebeurde. Lukt dat niet, dan biedt het kabinet vermoedelijk niet meteen zijn ontslag aan. Het zal eerst afwachten welke gevolgen de nieuwe politieke verhoudingen in de senaat hebben. Mochten daar inderdaad enkele belangrijke wetsvoorstellen sneuvelen, dan zit er voor onze regering niets anders op dan af  te treden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Maar het is dan waarschijnlijk al tamelijk ver in het najaar. De kans is dan ook groot dat die verkiezingen volgend jaar pas plaatshebben. 2020 zou dan het zesde jaar achtereen zijn waarin Nederland een gang naar het stembureau maakt.

  Eigenlijk staan de volgende Tweede Kamerverkiezingen gepland voor 2021. Maar als bovenstaand scenario uitkomt, hoeven we – met de huidige kennis van zaken – in dat jaar helemaal niet naar de stembus. Dat zal afkicken zijn, een jaar zonder verkiezingscampagne. Gelukkig zijn er in 2022 alweer gemeenteraadsverkiezingen. En het jaar erop Provinciale Statenverkiezingen.

  1 REACTIE

  1. Er moet veel vaker gestemd worden. Bij elke verkiezing hoor je weer dat de gemeente, provincie, rijk en de EU nog beter gaan presteren voor het welzijn van Nederland, Europa en de wereld. Wie dat niet ziet is ziende blind. Wie niet hoort, horende doof. Het idee dat het na 20 maart nog beter gaat dan het nu al gaat. Op naar de volgende verkiezing liefst 21 maart. Als wij elke maand zouden mogen stemmen dan zouden de mensen binnen elke gemeente en provincie en ons geliefd Koninkrijk door en door gelukkig zijn dankzij de gekozen politici. Wellicht van alle vreemde smetten vrij onder leiding van GroteSterkeLeider.

  Comments are closed.