Amalia hoeft niet te vrezen voor haar financiële toekomst

  0
  142

  Leestijd: 2 minuten.

  Nog vijf jaartjes en prinses Amalia zit financieel op rozen. In 2021 wordt onze troonopvolgster achttien en dan heeft ze grondwettelijk recht op een uitkering uit de schatkist. Die bedraagt maar liefst anderhalf miljoen euro per jaar, zo heeft de NOS opgevist uit de op Prinsjesdag verschenen begroting van het koningshuis. Netto! En dat bedrag groeit jaarlijks mee met de prijzen en ambtenarensalarissen.

  Anderhalf miljoen per jaar, dat is ruim 4000 euro per dag, rekent de NOS voor. De premier verdient 400 euro per dag. Ook niet slecht, maar Rutte moet daar wel nog belasting over betalen, onderstreept de omroepstichting.

  En hij moet er bovendien voor werken, zou ik daar nog aan toe willen voegen. Prinses Amalia kan het daarentegen rustig aan doen zolang haar (overigens bepaald niet onderbetaalde) vader regeert. Ze zal misschien incidenteel worden ingezet om een lintje door te knippen of een oranjemenigte toe te wuiven, maar veel meer zal er de komende decennia niet van haar worden gevergd. Willem-Alexander was al 46 toen hij de troon besteeg, zijn moeder 42.

  Helemaal zeker van haar zaak kan Amalia echter niet zijn. De Tweede Kamer zou haar toelage kunnen verlagen en er zijn partijen die dat willen. In zijn nieuwe verkiezingsprogramma pleit D66 ervoor de uitkeringen voor leden van het koningshuis onder de wet normering topinkomens te laten vallen. Die wet bepaalt dat in de (semi)publieke sector niet meer verdiend mag worden dan een ministerssalaris: zo’n 180.000 euro per jaar.

  Moeten Amalia en haar familie daadwerkelijk de broekriem gaan aanhalen? Als de Tweede Kamer binnenkort de begroting van het koningshuis bespreekt zal D66 zijn voorstel ongetwijfeld ter sprake brengen. En het is niet uitgesloten dat daar voldoende steun voor komt. Vorig jaar sprak de Kamer uit dat de leden van het koningshuis voortaan belasting moeten gaan betalen over het geld dat ze uit de schatkist ontvangen. Een motie van deze strekking haalde een vrij ruime meerderheid.

  Maar premier Rutte had lak aan de wens van de Kamer. Hij zei dat het “te ingewikkeld” zou zijn leden van het koningshuis fiscaal aan te slaan. Rutte vindt het koningshuis trouwens helemaal niet te duur, liet hij toen weten. Ook noemde de kwestie “niet het grootste maatschappelijke vraagstuk van dit moment”.

  Rutte kan zich makkelijk blijven verschuilen achter dit soort non-argumenten. Hij weet dat voor het inperken van uitkeringen aan het koningshuis een grondwetswijziging nodig is, die met een twee derde meerderheid aangenomen moet worden. Zo’n meerderheid zal er niet snel komen. Voorlopig hoeft Amalia dus niet wakker te liggen over haar financiële toekomst.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook