America First!

  11
  531

  Leestijd: 0 minuten.

  Twee jaar geleden was Donald Trump in Parijs bij Emmanuel Macron. De Franse president dacht toen nog dat zijn Amerikaanse collega te paaien was. Omdat Trump als elke Sterke Man van militair vertoon houdt, keken ze op 14 juli, de nationale feestdag, samen naar de traditionele parade.

  Boze tongen beweren dat Trump dacht dat het spektakel te zijner ere werd gehouden. Dat was natuurlijk vuige laster. Maar hij was wel erg onder de indruk. Dat wilde hij ook! Tanks en colonnes straf marcherende soldaten die hem, de opperbevelhebber, de militaire groet brachten. Geweldig!

  Donderdag was het zover. Independence Day, Amerika’s nationale feestdag, werd gevierd met een kanjer van een parade. Normaal is de 4-de juli is vooral een dag van barbecues, bier en vuurwerk, zoiets als koningsdag bij ons. En nu werd het Trump-Dag. Wat een feest!

  En nu het mooiste: Hij is tien dagen eerder dan dat watje van Macron! America First! Zoals het hoort.

  11 REACTIES

  1. Ik vind het raar dat u Trump iets verwijt dat Macron ook doet:het houden van een miitaire parade. U had bijvoorbeeld kunnen schrijven : “waarom schaft Macron de militaire parade niet af ?” Maar daarmee kunt u Trump niet bashen en dat is het enige waar u blijkbaar op uit bent…zoals te doen gebruikelijk!

  2. @Binjamin,
   Dat proces – gezamenlijk weerstand bieden tegen China – komt nu evenwel (dankzij Trump) toch wel opgang.
   Overigens alle landen doen aan een vorm van eigen volk (populisme) of eigen elitaire belangen (gebruikelijke regeringen) eerst. In dictaturen gaat dat inderdaad ‘gestroomlijnder’ dan in democratieën. Ondanks dat is het vrije westen en haar militaire alliantie de NAVO toch veruit de machtigste club in de wereld.
   Hierbij wat vergelijkingsfeiten:
   1 – Economische macht: De VS (19) en de EU (17) hebben samen een BBP van 36 biljoen dollar. China 12.
   2 – Militaire macht: De VS en de EU zijn met hun militaire alliantie de NAVO het machtigste militaire bondgenootschap op Aarde. Met veruit 52% van alle militaire uitgaven wereldwijd is China nu met 14% een militaire dwerg. (zie link)
   3 – China heeft wel de grootste bevolking (1,3 miljard) maar vergrijst snel (1 kind politiek). De VS en de EU hebben te samen 0,8 miljard mensen. Het verschil valt dus wel mee.
   Kortom het is nog niet te laat.
   Als alle EU-lidstaten gewoon hun 2% BBP defensie-uitgaven nakomen wordt de NAVO nog veel sterker.
   https://www.grenzeloos.org/content/wereldwijde-militaire-uitgaven-naar-recordhoogte

   • Haasnoot. Als je met behulp van algebra aan wilt tonen dat “Het Vrije Westen” militair sterker is dan China moet je er bij vertellen dat een leider, vorst of tiran in het verleden nooit agressie heeft geschuwd alleen omdat zijn leger zwakker was. China is een atoommacht, het verdedigd krampachtig zijn grenzen. Rekent Taiwan en een groot gedeelte van de Chinese zee tot zijn terratorium. Het wil produceren en handeldrijven om zijn grotendeels nog armoedige bevolking te voeden. De lonen zijn natuurlijk schandalig laag maar bij productie in eigen land wordt alles 10x zo duur. Het wil verder met rust gelaten worden. Wij hebben 2 echte vijanden: Rusland en de Verenigde Staten. Beide bestuurd door paranoide potentaten. Trump haat Europa. Hij loert op een kans om de Navo op te blazen door ons te chanteren. Zoiets is niet denkbeeldig. Dan kan Poetin zijn droom van de restauratie van de USSR waarmaken door de Baltische staten op valse gronden aan te vallen. Hoe zal de VS zich dan opstellen?. Zullen ze Europa laten stikken? Een kernoorlog zal echter niet uitbreken. Slechts 1 atoombom die valt zal de wereld onleefbaar maken. China zal echter geen agressor zijn en ook geen partij kiezen.

    • @Glasnjet,
     Als je dan toch bezig bent alle feiten te benoemen: Vergeet je dan ook Tibet niet dat als land en volk met grof geweld bezet werd/wordt door China? Of moet dat volgens jouw wereldbeeld ook worden “gerekend” (jij doet schijnbaar aan taalkundige algebra ?) tot het Chinese territorium waar men aanspraak op ‘denkt’ te maken.
     Op de Krim had de bevolking onder Poetin ten minste nog een referendum. Ik geloof ook niet dat die mensen zo door de Russen ‘onderdrukt’ worden.
     Ja, China is een echt lieverdje hoor, vraag het de Oeigoeren maar eens. Ik heb een linkje voor je omdat je het zo op hebt met kinderen….
     Of knijp je nu het humanitaire oog maar even dicht?
     Neem aan dat je van het nieuws op de hoogte bent? Zo niet, nou bij deze dan ter verbreding van je inzicht. Xi je het wellicht toch anders nu…
     Overigens nog wat ‘aardige’ linkjes bijgevoegd…
     https://www.nu.nl/buitenland/5960845/china-scheidt-moslimkinderen-in-xinjiang-opzettelijk-van-familie.html
     https://www.trouw.nl/nieuws/china-dreigt-taiwan-openlijk-met-oorlog~b282576d/
     https://www.trouw.nl/nieuws/chinese-onderdrukking-in-tibet-ernstig-toegenomen~b677ad3b/

     • Overigens las laatst een aardig stukje in het FD. Over de a.s. militaire fact-change. Wie beheerst de ruimte?
      Want met een militair ruimteschip hang je boven elk land in de wereld. Het land of bondgenootschap die dat gebied beheerst, zit net zo makkelijk ‘midden’ (boven) in China, de EU of de USA. Dan ben je als militaire macht ineens bijkant grenzeloos. 30 km lucht, dat is het territorium onder je schip waar je je dan officieel niet mag begeven.
      A.I. is ook zo’n game-changer.
      De eerste die de quantum-computer heeft zit via internet vrijwel direct in elk systeem. Geen code is dan meer veilig. Het kraakt met zijn rekenkracht en intelligentie het Pentagon, als ware het een sappig borrelnootje… Daar doet een grote vloot, veel tanks en vliegtuigen straks niets aan.
      Logisch dat China en de rest van de grote staten daar een wedloop in hebben. The winner take’s it all… Nu maar hopen dat Xi een aardige vent is. Want Trump is tegen die tijd allang history als Amerikaanse president. Toch zal dit nieuwe militaire scenario niet lang op zich laten wachten…

     • Haasnoot, waar haal je het vandaan man, dat ik China “een lieverdje” heb genoemd. Ik heb alleen geprobeerd de bedoelingen van “Het Rijk van het Midden” te laten begrijpen. Poetin, XI en Kim zijn niets ontziende tirannen. die in hun paranoïa nooit een meter van hun vermeende grondgebied zullen opgeven. Jij haalt weer het hele internet uit de kast. Denk je dat ik die ellende allemaal lees? Misschien staat de slachting van de indianen in de VS er ook nog wel bij. Maar laat de kinderen er buiten Haasnoot. Als JIJ ongevoelig bent voor wat kinderen wordt aangedaan dan hoef je dat niet op mij te projecteren.

  3. Niet alleen Trump, of andere zogenaamde ‘sterke mannen’ houden van militaire parades, ook een groot deel van de mensheid lust er wel pap van. Macht en met name militaire macht blijkt nog steeds een grote bewondering op te wekken. Want militairen gehoorzamen, aan hun militaire of aan hun politieke leiders. Dat kan goed uitpakken: militairen hebben ons bevrijd van het regime van de nazi’s.
   Van militairen wordt verwacht dat ze altijd gehoorzamen. Dat kan ook verkeerd uitpakken. Laatst zag ik een documentaire over de studentenopstand van 1989 in China. De Chinese politieke leiders uit die tijd bevalen hun troepen de hoofdstad in te trekken om er een eind aan te maken. Duizenden Jongens en meisjes tussen de 18 en 21 jaar oud werden op straat neergeknald. Ik huiver altijd bij militaire parades……

  4. Megalomaan. Is Hitler ook niet ongeveer zo begonnen? Beseffen de Amerikanen wel in welke situatie zij zich bevinden?

   • @Ton,
    Tja de wereld lijkt er niet beter op te worden. Tijden veranderen rap.
    Trump lijkt dan wel gek, maar u maakt het vergelijk naar Hitler en dan denk ik: wat dacht u van China? Met een Xi als dictator voor het leven is hij al een big brother maatschappij aan het scheppen met concentratiekampen waarin miljoenen – ja echt miljoenen – mensen van een volk (Oeigoeren) achter hekken verdwijnen. Dit lijkt mij toch wel enorm dubieus.
    Xi noemt het heropvoedingskampen maar u denkt aan Trump en verbindt dat met Hitler… Voorwaar hoe zwijgzaam is de wereld over de macht van 1 persoon die 1 miljard mensen beheerst en een heel volk oppakt. Komt u dat niet bekend voor?
    China had een grondwet met een verbod op de benoeming van een leider voor het leven opdat er nooit meer een dictator zoals Mao de macht zou kunnen grijpen… Xi zette de grondwet opzij. Ook Hitler deed dat toen hij democratisch aan de macht kwam. Is dit niet een specifiek kenmerk?
    Nu is Xi net als hij dictator voor het leven.
    Trump kan alleen voor 2 termijnen gekozen worden… Nou, dat valt nog wel mee, lijkt mij.
    China first is Xi’s moraal. Trump is de enige in de wereld die in de vrije wereld nog de macht heeft weerstand te bieden aan dat verhaal….

    • Trump is de enige in de wereld die in de vrije wereld nog de macht heeft weerstand te bieden aan dat verhaal….Het zwakke van de zogenaamde vrije wereld (in hoeverre zitten wij niet al in een digitale gevangenis) is dat zij dol zijn op het spelletje: eigen volk eerst. Daarmee verlies je het op langer termijn glansrijk van een land als China. Maar kennelijk is het spelletje eigen volk eerst veel belangrijker dan gezamenlijk optrekken om weerstand te bieden tegen China.

     Reageer

  5. America first. Wat we ook van Trump mogen vinden, hij zegt war het op staat. Andere regeringsleiders denken exact hetze;fde, of ze zeggen het niet hard op, verbloemen het met veel woorden en grote gebaren. Kijk eens naar Europa, alle regeringsleiders gaan voor eigen Volk&Vaderland eerst. Afhankelijk van de interne machtsverhoudingen wordt er gedraaid en gekonkeld zodat het thuisfront tevreden kan zijn. Natuurlijk het is aar de EU heeft veiligheid gebracht, geen oorlogen meer. Dat neemt niet weg dat binnen de machtsverhoudingen de EU nauwelijks iets voorstelt en door een slimme verdeel en heerspolitiek komt China first steeds meer naderbij, met dank aan de regeringsleider van de 27 lidstaten die kennelijk nog steeds geinteresseerd zijn, zoals wij, kleine jongetjes, wie de grootste heeft.

  Comments are closed.