Amsterdam wordt nu pas echt links

  6
  920

  Leestijd: 1 minuten.

  Veel publiciteit ging in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen uit naar FVD van Thierry Baudet. Dat had natuurlijk alles te maken met de indrukwekkende opmars die deze partij in de landelijke opiniepeilingen laat zien: van 2 naar 9 à 16 Kamerzetels, afhankelijk van welke poll je wilt nemen. Maar dat was virtueel. In werkelijkheid haalde FVD in Amsterdam – de enige gemeente waar de partij meedeed – 3 raadszetels. Dat is voor een nieuwkomer helemaal niet slecht, maar toch een stukje minder dan de ‘6 à 8 of misschien wel 10 zetels’ die Baudet voorspeld had.

  Drie zetels dus, op de 45 die de Amsterdamse gemeenteraad telt. Op Twitter schrijft een partijkopstuk dat FVD na de beëdiging van de raadsfractie gaat werken aan een ‘beter Amsterdam, beter bestuur, meer ruimte voor ondernemers, bouwen voor de middenklasse en meer veiligheid’. Het klinkt ambitieus, maar het is de vraag hoeveel fractievoorzitter Annabel Nanninga en haar twee collega’s hierover in de melk te brokkelen krijgen. Want in het college van B en W komt FVD hoogstwaarschijnlijk niet voor. Dat wordt een volledig linkse, of althans progressieve aangelegenheid, met GroenLinks, D66, PvdA en SP. Dinsdag starten de collegeonderhandelingen.

  Van het viertal dat gaat praten over coalitievorming heeft slechts één partij bij de raadsverkiezingen gewonnen: GroenLinks. D66, PvdA en SP verloren respectievelijk 6, 5 en 3 zetels. Volgens fractieleider Rutger Groot Wassink van GroenLinks is dat geen bezwaar. “Een stem op een partij die heeft verloren, is net zoveel waard als alle andere,” zegt hij in Het Parool. Daar is op zich geen speld tussen te krijgen, maar de partijen die wel hebben gewonnen bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen het wel niet zo’n fijne uitspraak vinden.

  En er zijn nogal wat partijen die in Amsterdam hebben gewonnen: FVD ging dus van nul naar 3 zetels, DENK ook van nul naar 3, Bij1 van nul naar 1, de ChristenUnie van nul naar 1 en de Partij van de Dieren van 1 naar 3. Die laatste partij had nog bijna mogen meepraten over een nieuw dagelijks stadsbestuur, maar ze stelde te veel voorwaarden vooraf en werd dus door GroenLinks de deur gewezen.

  Het vorige college van Amsterdam bestond uit D66, VVD en SP. In de ogen van de Baudet-fans ongetwijfeld ook al een behoorlijk links clubje. Niettemin kan Het Parool nu met recht en reden koppen: “Amsterdam slaat links af.” En niemand kan zeggen dat het niet democratisch is: de vier beoogde collegepartijen bezetten 26 van de 45 raadszetels.

  6 REACTIES

  1. De linkse partijen hebben samen 21 zetels (incl. de dierenpartij).
   In 2006 was dat nog 33 zetels.
   D66 is absoluut geen linkse partij, wel soms een beetje groenig.
   Wordt A’dam nu pas echt links? Dacht ‘t niet; het tegendeel is eerder het geval.

  2. Ik vind dit altijd zo’n gezeur over links of rechts. Als puntje bij het paaltje komt dan draaien ze toch als een blad aan een boom.

  3. Ja hoor Petra. Nivelleren onder vorige kabinet was echt super rechts VVD-beleid. Waarom altijd zo zuur?

  4. Och, echt links… D66 is eerder een rechtse dan een linkse partij als je naar het stemgedrag in de Tweede kamer kijkt. PvdA bleek landelijk jarenlang best bereid de rechtse agenda van de VVD uit te voeren en GL gaf met het ondertekenen van het Kunduzakkoord wel aan best linkse punten in te willen leveren om iets groens te kunnen realiseren.
   Blijft over als echt linkse partij de SP. Maar dan kleiner dan voorheen.
   Ik ben vreselijk benieuwd of PvdA en GL wél linksaf zullen slaan nu ze zo campagne hebben gevoerd met linkse standpunten.

   • GroenLinks heeft zichzelf na de verkiezingsnederlaag van 2012 opnieuw moeten uitvinden en is zeker onder Jesse Klaver een (sociaal-economisch) linksere koers gaan varen. Of de PvdA na de klap van 2017 hetzelfde gaat doen moeten we nog maar afwachten, maar lokale afdelingen van die partij staan dichter bij de mensen en zijn volgens mij over het algemeen socialer dan de landelijke afdeling. Wat D66 betreft geef ik je gelijk en ik vind het ook jammer om te zien dat de SP aan onderhandelingskracht heeft moeten inboeten. Ik ben heel erg benieuwd wat dit college in de komende vier jaar weet te bereiken.

  Comments are closed.