Kritische ex-PVV’ers stellen Wilders voor lastige situatie

  0
  78

  Leestijd: 2 minuten.

  Hoeveel boeken zijn er inmiddels in de maak over de PVV van Geert Wilders door oud-Kamerleden van die partij? In elk geval 3: Hero Brinkman, Jhim van Bemmel en Marcial Hernandez hebben aangekondigd een boekje over de partij te gaan open doen. De bundel van de laatste, met de titel ‘Geert Wilders ontmaskerd – van messias tot politieke klaploper’, verschijnt zelfs nog voor de verkiezingen. Wilders zal zich er meer zorgen om maken dan hij durft toe te geven.

  Hoewel de uitspraak luidt: ‘negatieve publiciteit is ook publiciteit’ ligt het niet voor de hand dat Wilders juichend zit te wachten op de publicaties van zijn oud-collega’s. Kritiek van normale politieke tegenstanders kan in je voordeel werken, omdat deze aandacht genereert voor ‘je boodschap’. Maar in dit geval is de kritiek niet afkomstig van gebruikelijke opponenten.

  De genoemde  ex-PVV’ers hebben zich allemaal in lichtere of zwaardere bewoordingen negatief uitgelaten over Wilders. Dat geldt ook voor Wim Kortenoeven, die samen met Hernandez boos de PVV-fractie verliet.

  Het lijkt erop dat ze allemaal nog een appeltje te schillen hebben met de PVV-leider. Met name Kortenoeven schijnt een geducht tegenstander te zijn. Hij zou gezegd hebben: ,,Karaktermoord op mijn persoon zal worden gevolgd door een tegenoffensief dat zijn weerga niet kent”. Dat is te lezen in dit artikel van Vrij Nederland, dat ook meer inzicht geeft in de persoon Kortenoeven.

   

  ‘Maar het diepere dilemma voor Wilders zit hem hierin: hoe beschouwen de huidige PVV-Kamerleden dit alles? Verzamelen zij nu al anekdotes of zelfs voor Wilders belastend materiaal?’

   

  Van Bemmel wil zijn boek na de verkiezingen publiceren, in oktober of november. Hij zegt dat er ‘mooie anekdotes’ over de PVV zullen instaan. Eerder al deelde Van Bemmel plaagstoten uit aan Wilders, zoals door te zeggen dat de PVV-leider zelf gelooft dat de PVV slechts 15 zetels kan halen. Tegen Frontbencher zei Van Bemmel eerder dat Wilders nauwelijks bereikbaar is voor zijn eigen fractieleden.

  Voor het eind van het jaar wil Brinkman zijn licht laten schijnen over Wilders. Hij beloofde alvast dat er ,,spannende zaken” in naar voren zullen komen. Brinkman heeft al verscheidene keren hard uitgehaald naar zijn voormalige leider. Zo zei hij dat Wilders de erfenis van Pim Fortuyn verkwanselt en dat de PVV-voorman slechts handelt uit electoraal gewin.

  De rancuneuze oud-PVV’ers vormen voor Wilders een ander gevaar dan normale politieke tegenstanders. Dat komt omdat deze voormalige collega’s kennis hebben over hoe het reilt en zeilt binnen de partij en kunnen putten uit persoonlijke ervaringen. Het is niet uitgesloten dat zij meer op tafel kunnen leggen dan puur verbale moddergooierij. En dat ook nog vlak voor de verkiezingen.

  Maar het diepere dilemma voor Wilders zit hem hierin: hoe beschouwen de huidige PVV-Kamerleden dit alles? Verzamelen zij nu al anekdotes of zelfs voor Wilders onwelgevallig materiaal? Dat kunnen zij gebruiken als ze ooit uit de fractie worden gezet voor een mooi boek. Of, ze kunnen het gebruiken om Wilders ervan te overtuigen hen ook de volgende keer op de kieslijst te zetten.

  Volgens Hernandez  zijn deze chantagepraktijken al aan de gang. Of dat waar is, weten we niet. Maar de mogelijkheid dat PVV-Kamerleden er een heimelijke agenda tegen hun eigen leider op nahouden, moet Wilders voor ogen zien. Uit deze situatie is slechts 1 uitweg: het vergroten van de partijdemocratie. Lees hierover een eerdere analyse van Fronbencher.

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook