Angstzweet na overwinning Trump is gerechtvaardigd

  0
  110

  Leestijd: 2 minuten.

  Aan de vele onzekerheden in de wereld is er nog één toegevoegd en die heet Donald J. Trump. Zich afzetten tegen het politieke establishment lijkt tot internationale sport verheven met als resultaat de verrassende uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Even verrassend als de Brexit-uitkomst, of is het zo simpel dat een vrouw als president voor veel  Amerikanen uiteindelijk in het stemhokje toch een brug te ver was? Ook in ons land heerst woede onder de burgers, in die zin kan de verkiezing bij ons ook nog grote verschuivingen opleveren ten nadele van de gevestigde partijen.

  Ondertussen staat Europese politici het angstzweet op de rug, de financiële wereld reageert met lagere koersen en in het Kremlin wrijft men in de handen.

  Maar de effecten van de verkiezing van Trump zullen zeker niet alleen in het buitenland te voelen zijn, de Republikeinen hebben nu ook de meerderheid in de Senaat, in het Huis van Afgevaardigden hadden ze die al. Dat maakt dat Trump veel armslag heeft en ook zijn stempel kan drukken op de benoeming van rechters in het uiterst belangrijke Hoogste Gerechtshof. Daar zijn progressieven en conservatieven nu in evenwicht, een conservatieve meerderheid zal zeker dingen als abortus, het omgaan met homoseksuelen en Obamacare aanpakken.

  Trump krijgt straks de beroemde 100 dagen om zijn beleid op de rails te zetten, vervelend voor hem is alleen dat wat hij allemaal wil in 100 dagen niet is te realiseren. Het bouwen van een muur tussen Mexico en de VS kost 25 miljard dollar, het terugsturen van 11 miljoen immigranten een veelvoud. Verder wil hij de belastingen voor bedrijven met honderden miljarden verlagen. Alles bij elkaar zou hierdoor de Amerikaanse schatkist worden uitgehold. Dat levert inflatie en een hogere rentevoet op, iets waardoor de financiële wereld wel wordt ‘genormaliseerd’.

  Het angstzweet op de ruggen in Europa is gerechtvaardigd, Trump is tegen het handelsverdrag TTIP en wil hogere tariefmuren om Amerikaanse producten en Amerikaanse banen te beschermen. Op Chinese producten wil hij zelfs een heffing van 45 procent. Dat zou de Chinezen kunnen dwingen tot een devaluatie van hun munt de renminbi. Een nieuwe internationale handelsoorlog is dan zo geboren.

  Bij de NAVO zweet men ook peentjes, Trump vindt immers dat de NAVO op de VS draait en dat de Europese landen te weinig bijdragen. Dat zou moeten veranderen willen de VS zich nog committeren aan de doelstellingen van de NAVO.

  Al hebben Trump en Poetin een totaal verschillende achtergrond, beide beschouwen zich als sterke mannen die het allemaal zelf wel kunnen oplossen. Vandaar dat Trump opener staat tegenover Moskou dan Clinton. De kans is dan ook groter dat met Trump de dialoog met Moskou weer op gang komt. Syrië en Oost-Oekraïne lijken echter ver van het bed van Trump te liggen, wat het speelveld voor Poetin kan vergroten. Dit samen met mogelijk tweespalt in de NAVO is dat niet iets waar Europa op zit te wachten. De conclusie kan nu al worden getrokken dat Europa meer zal moeten gaan doen om de eigen verdediging op poten te zetten. In die zin komt een vertrek van de Britten uit de EU weer helemaal niet uit.

  Kortom, de wereld zal moeten wennen aan een nieuwe portie onzekerheid en grilligheid van de kant van Donald J. Trump. Hoe dat uit gaat pakken is op dit moment totaal niet te voorspellen.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook