Anti-PVV-stem is nergens voor nodig

  4
  5626

  Leestijd: 1 minuten.

  Veel kiezers die eigenlijk op PvdA, CDA, D66 of GroenLinks willen stemmen, overwegen op 15 maart toch maar het vakje voor de VVD rood te kleuren. Met een stem op de liberalen willen ze voorkomen dat de PVV de grootste partij wordt, zo blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant heeft laten verrichten. Misschien wel een vijfde van degenen die normaal nooit voor de VVD kiezen, zou dat dit keer wel willen doen, zeggen de onderzoekers. Zo hopen ze Mark Rutte in het Torentje te houden en Geert Wilders er uit.

  Deze kiezers lijken het slachtoffer van een misverstand, namelijk dat de partij die het grootste wordt altijd gaat regeren. Daarvan is geen sprake. Nergens in het staatsrecht staat dat de grootste partij automatisch naar vak K verhuist. In de praktijk is dat weliswaar dikwijls het geval, maar er zijn diverse voorbeelden van het tegendeel. De PvdA was de afgelopen halve eeuw niet minder dan drie keer de grootste bij Kamerverkiezingen zonder in de regering te komen: in 1982, in 1977 en in 1971.

  Als de PVV op 15 maart de meeste Kamerzetels haalt wacht haar eenzelfde lot. Vrijwel alle partijen hebben immers een coalitie met Wilders uitgesloten, met uitzondering van 50PLUS en een paar hele kleine partijtjes, die mogelijk niet eens zetels halen. Alleen als de PVV erin slaagt het dubbele aantal zetels te scoren dat de partij nu in de peilingen wordt toegedicht, bestaat er een kans dat Wilders premier wordt. Maar dan hebben we het over een volstrekt theoretische mogelijkheid.

  In het Nederlandse staatsbestel kiezen we geen premier en geen regering. We kiezen een Tweede Kamer, die het toekomstige kabinet gaat controleren. Hoe dat kabinet eruit ziet, bepalen de Kamerfracties straks in de formatie. Waarschijnlijk zal de nieuwe regering bestaan uit vier, vijf of wie weet zes partijen. Ook een minderheidsregering van drie of vier partijen, die door twee of drie andere partijen wordt gedoogd, is denkbaar. Bij al die varianten hoeft de PVV niet te pas te komen. Een “strategische” stem om deze partij te dwarsbomen is dan ook nergens voor nodig.

   

  4 REACTIES

  1. Een terechte observatie van dhr. Kockelmans, een “strategische” stem op de VVD om de PVV niet de grootste te maken is niet nodig, zeker niet als de VVD ver van je eigen principes afstaat.
   Sterker nog, ik denk dat als veel “strategische stemmers” de VVD erg groot maken Rutte snel na de verkiezingen toch met de PVV in zee zal gaan, in plaats van een vijfpartijen-kabinet te bewerkstelligen.

   En Marcel Piquet, ik schat zo in dat een coalitie waar de PVV deel van uitmaakt sneller vechtend over straat zal rollen dan een willekeurige combinatie van vijf of zes fatsoenlijke partijen – zie Rutte I.

  2. De SP heeft laten zien in Amsterdam uitstekend te kunnen samenwerken – zelfs met partijen als D66 en de VVD die beide toch behoorlijk rechts zijn. De SP had namelijk nogal wat voorwaarden vooraf. Toen bleek dat de SP veel voor de achterban kon binnenhalen, toen pas besloot de SP met VVD en D66 in zee te gaan.
   De heer Paternotte van D66 roemde de houding van de SP. Hij zegt dat SP’ers veel kennis hebben van wat leeft in de samenleving én dat bij de SP een afspraak een afspraak is.
   Ondertussen krijgt de SP steeds meer lof voor het armoedebeleid in Amsterdam. Alleen in Amsterdam daalt het aantal bijstandsgerechtigden door het beleid terwijl het beleid wordt gevoerd met behoud van menselijke waardigheid.

   • Prima dat de SP het goed doet in Amsterdam, maar dat zegt niets over de Roemer. De cultuur in de SP is bijna net zo rot als die in de PvdA. Daarom blijft Roemer zitten. Elk verstandig mens kan aanvoelen dat dit het hele speelveld op links verpest. Je kunt het de kiezer dan ook nauwelijks meer kwalijk nemen dat die massaal naar de PVV overloopt.

  3. Fons Kockelmans vergelijkt appels met peren.
   In de Nederlandse politieke geschiedenis waren het altijd 2 en soms 3 partijen die een regering vormde.
   Om de PVV en SP buiten te kunnen sluiten zal nu een coalitie van 5 en misschien zelfs 6 partijen nodig zijn.
   Je hoeft geen Einstein te heten om in te zien dat die binnen een jaar vechtend over straat rollen en de PVV de verkiezing erna 50 zetels gaat halen.

   Naschrift redactie: er is een groot aantal regeringen van vier partijen geweest en ook een paar van vijf partijen.

  Comments are closed.