Asscher vlamt te laat

  1
  2941

  Leestijd: 1 minuten.

  Helemaal onzichtbaar was hij niet in de afgelopen weken, maar hij slaagde er hoogst zelden in het debat naar zich toe te trekken. Pas toen het waarschijnlijk al te laat was liet PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher zijn tanden zien. Dinsdagavond in het slotdebat van de NOS, waar alle belangrijke lijsttrekkers de degens kruisten.

  Asscher, normaal de rust en de evenwichtigheid zelf, ontpopte zich daar als een agressieve aanvaller. Eerst ging hij er hard in tegen PVV-leider Geert Wilders, wat misschien nog te verwachten viel. Maar daarna moest SP-leider Emile Roemer er ook van lusten. In een debatje over de zorg maakte Asscher zijn linkse opponent keiharde verwijten. “Ik daag u uit niet altijd aan de zijlijn te blijven staan. Kom af van uw morele superioriteit,” hield hij hem voor. Brulde hij hem toe, zou ik bijna schrijven, want veel scheelde het niet.

  Waarom Asscher pas op de allerlaatste avond voor de verkiezingen zijn fluwelen handschoenen uittrok om zijn concurrent op links van katoen te geven is me niet duidelijk. Had de PvdA-leider dat niet eerder kunnen doen? Of heeft hij op de valreep nog een spoedcursus assertiviteit gevolgd?

  Veel helpen zal het niet meer. Volgens de peilingen gaat de PvdA de grootste verkiezingsnederlaag lijden die Nederland ooit te zien heeft gekregen. In sommige polls komt de partij zelfs onder de 10 zetels uit. In dat geval zal niet alleen partijvoorzitter Hans Spekman moeten aftreden, ook Asscher dient zich dan af te gaan vragen of hij nog wel met goed fatsoen kan blijven zitten. Al zal zijn vertrek natuurlijk niets oplossen.

  Er zijn overigens wel meer lijsttrekkers die de dag van morgen met bezorgdheid tegemoet kunnen zien. “Met steeds harder schreeuwen wint u geen zetels,” beet Wilders Asscher vanavond toe. Dat kan de voorvechter van Ons Nederland ook op zichzelf toepassen. In de peilingen zakt de PVV de laatste dagen namelijk aanzienlijk. Bij I & O is ze zelfs de vijfde partij. Al heeft Wilders één troost: niemand van zijn partijgenoten zal op zijn aftreden aandringen. Hij heeft niet eens partijgenoten.

   

  1 REACTIE

  1. Het blijft moeilijk voor de SP dat de heer Roemer te netjes en aardig is om iemand aan te vallen. Toen Asscher scoorde met: “door ons is het jeugdloon omhoog gegaan!” had Roemer direct fel moeten reageren met: “Dankzij acties van het FNV en de SP samen! Young & United, de drijvende kracht erachter was nota bene partijvoorzitter SP Ron Meyer.”

   Gemiste kans. Maar laten we hopen dat de jongeren het wél weten en op SP zullen stemmen.

  Comments are closed.