Asscher zet zijn schoen

  7
  862

  Leestijd: 2 minuten.

  Het wilde niet erg vlotten met de spoedwet die moet voorkomen dat de stikstofcrisis de aanleg van wegen en de bouw van huizen “op slot”zet. De regeringspartijen kibbelden onderling over de verdeling van de lasten tussen boeren, automobilisten en aannemers. Donderdag passeerde de wet de Tweede Kamer, maar daarmee is de kous niet af. PvdA en GroenLinks stemden tegen, en als ze dat in de Eerste Kamer ook doen is daar waarschijnlijk geen meerderheid.

  Het kabinet kan proberen deze partijen links te laten liggen. In de Tweede Kamer stemden ook SGP en 50PLUS voor de spoedwet, maar deze twee partijen zijn samen in de senaat goed voor vier zetels en dat is niet genoeg voor een meerderheid. In theorie zou de van het FvD afgescheiden fractie van Henk Otten de doorslag kunnen geven, maar het kabinet lijkt niet te voelen voor een “rechtse” meerderheid voor de spoedwet.

  GroenLinks liet al weten ook in de Eerste Kamer tegen te zullen stemmen. Dus klopt minister Carola Schouten bij de leider van de PvdA, Lodewijk Asscher, aan voor steun. Hij wil die wel geven, maar voor wat hoort wat.

  Asscher legde op 5 december zijn verlanglijstje op tafel. Als het kabinet woningen wil bouwen moet het vooral gaan om betaalbare huizen. Veel jonge mensen kunnen door de stijgende huizenprijzen en strengere eisen aan hypotheken geen woning meer kopen. Zij zijn aangewezen op huurwoningen, maar zien daar een steeds groter deel van hun inkomen naar de huisbaas gaan. En dan zijn er nog de mensen op de wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Die wachtlijsten worden langer, want er komen al jaren nauwelijks nog sociale huurwoningen bij.

  Sociale woningbouw kost geld en premier Mark Rutte is Sinterklaas niet. De leider van de VVD dreigt de PvdA de zwarte piet toe te spelen. Tegenstemmen in de Eerste Kamer zou kunnen leiden tot nog meer vertraging van bouwprojecten en bouwvakkers die ontslag krijgen.

  Lodewijk Asscher zal de woningzoekenden waarschijnlijk niet zo ver krijgen dat ze na boeren en aannemers massaal naar het Malieveld gaan om te protesteren. Hij zal erop rekenen dat binnen de coalitie D66 en het CDA oren hebben naar meer sociale woningbouw. Het CDA neemt steeds meer afstand van het neoliberalisme en spreekt liever over “volkshuisvesting” dan over “woningmarkt”.

  Het toch al ingewikkelde stikstofdossier wordt er niet eenvoudiger op, maar het is premier Rutte inmiddels wel toevertrouwd om te regeren zonder meerderheid in de Eerste Kamer.

   

   

   

   

   

   

   

  7 REACTIES

  1. Asscher probeert er ten minste nog wat uit te slepen. Terecht ook, want met Samson is de PvdA doorgeschoten om veel te veel aan de VVD te geven. Na de afstraffing van de PvdA-kiezer – van tweede partij naar slechts 9 zetels – heeft Asscher het begrepen: er valt veel terug te winnen.
   Dat de VVD de woningcoöperaties uitmelkt door zelf als een soort pandjesbaas 2 miljard per jaar van de huur op te halen, heeft de sociale woningbouw heel slecht gedaan. Woningnood is een door de VVD-beleid gecreëerd probleem geworden.
   Da’s goed voor de huizenprijzen en hogere huren van de rijkere VVD-kiezers die er goud geld met andermans ellende mee verdienen, maar ondertussen zijn er zelfs werkende mensen die geen huis hebben…
   Asociaal liberalisme maakt dit land zo duur, dat zelfs iemand met een modaal inkomen te arm is om een huis te kopen. Gaaf land hoor Rutte, zijn wij door jouw beleid toch geworden!
   Samson – ex-PvdA leider – zou zich diep moeten schamen en publiekelijk zijn excuses eens moeten aanbieden. Hij gaf de VVD het woningbouwbeleid en verwoeste daarmee: de sociale woningbouw.
   Zet hem op Asscher, scheer die VVD. ??

  2. WIE HEEFT ZIJN SCHOEN NIET GEZET? Ik kreeg van Sint een pond liefde, twee pond geluk, en nog meer van dat lekkers. En dan zijn er nog mensen die niet in Sinterklaas geloven. Lieve mensen hij bestaat echt. Kijk maar naar Asscher. Nu maar hopen dat Sint de schoen wel heeft zien staan.

  3. De huidige Coalitie, wederom aangstuurd! en gedicterd! door Rutte en de VVD, Dringt aan alles en Iedereen zijn Normen en Waarden op behalve aan het eigen Gedrag en Functioneren.
   Zij plaatsen zichzelf boven de algemeen en dys voor elke Burger geldende fatsoenlijke Waarden en Normen, hiermede Disqwalifiseren en plaatsen zij zichzelf buiten de onze Maatschappij. De vrije Pers en Media moetten stelselmatig op alle Maatschappelijke en Bestuurlijke terreinen de waarheid boven water halen en bijsturing en Excuses afdwingen.
   Wie? CORRIGEERT nu eigenlijk nog de gedragsnormen en het Politieke Beleid en het Fatsoens beeld in ONS Nederland??
   DE PUBLIEKE OPINIE! DE KIEZERS.
   Nederlandse Burgers ONTWAAK! en stem weer zoals uw voorouder en ouders stemden, niet uit wraak en ergernis, teleurstelling en of op Loze beloften! maar uit ernstige Overtuiging en met besef en respect over de gevoerde strijd en inzet van onze Ouderen bij de opbouw van, het na-oorlogse, Nederland.

  4. Dit is nu al de derde keer dat ik lees in de Haagse politiek:
   “voor wat hoort wat”. Bij heer Snel, bij heer Dijkhof en nu
   weer bij heer Asscher. Nu begrijp ik wel dat met regeringen
   en coalitie’s compromissen gesloten moeten worden, maar ik
   zie nu zowel in de Tweede als de Eerste Kamer een “smerige”
   “koehandel” ontstaan. Doe jij wat voor mij, en dan doe ik wat
   voor jou!! Als dit de politieke toekomst van ons land is moeten
   we toch echt eens heel serieus gaan nadenken over een andere
   regeringsvorm in ons land. Zo wordt besturen dus “handje klap”.
   Dat kan nooit de bedoeling (geweest) zijn van onze parlementaire
   democratie?!? Denkt u ook niet??
   Bert.

   • Vandaar dat Forum voor Democratie een goede keuze zou zijn.
    Op deze wijze kan ons land niet verder.
    Onze regering heeft zijn kop in de strop gehangen die ze zelf heeft opgehangen.
    Onbetrouwbare sujetten met een landverraders-mentaliteit.
    De eigen bevolking interesseert ze geen ene moer, zeggen wij in Rotterdam, een stad waar we als rechtgeaarde Rotterdammers inmiddels in de minderheid zijn, mede met dank aan de huidige en voorgaande regeringen. De echte Rotterdammers zijn inmiddels een uitstervend “ras” geworden.
    Weg met deze regering en de landverraders die deze beroepsvergaderaars steunen!

    • Helemaal mee eens Jaap,
     Je hebt gelijk. Maar jouw oproep om ons FVD te steunen,
     roept bij mij wel enige vraagtekens op. Wat gaat Baudet
     nu eigenlijk doen?? Sinds zijn grote winst bij PS en daar-
     door een meerderheid in de Eerste Kamer; daarna begon,
     net als bij de LPF het gerommel. Otten weg, al dan niet ten
     onrechte?!? Ik heb toen ook op Thierry gestemd. Hij was de
     winnaar, ook voor mij. Maar toen op die avond: zijn toespraak
     over de Uil van Minerva. Geweldige speech, maar wel met een
     zeer nare “smaak”; het was net een rede van Adolf Hitler, zo
     opzwepend en emotioneel. Dat is ons land niet waardig. Onze
     Baudet zal nog veel moeten leren. Laat hij dus maar eens een
     goede studie maken van onze “populistische” politicus Geert
     Wilders. Toch immer al ruim meer dan tien jaar succesvol als
     tegengewicht van alle idioten in ons land of het nou om immi-
     gratie, de Islam, de linkse indoctrinatie op scholen of het idiote
     klimaatgedram gaat. Dan kan Thierry nog heel veel van Geert
     leren. En weet je, ik hoop dat hij dat ook doet, maar dan moet
     hij wel over zijn pseudo-wetenschappelijke flauwekul heenstap-
     pen. En ik vraag mij af of hij daar niet te arrogant voor is.
     Vanuit donker Eemnes, Bert.

   • Een andere regeringsvorm in ons land, eindelijk Bert. Ga er echt eens over nadenken het kan zo echt niet langer. Grappenmaker kan de bonnetjes van Opstelten, die Geert Wilders moeten vrijpleiten nog niet vinden…..
    Hij wil het vinden uitstellen tot eerst Geert Wilders eerst veroordeeld is!!!
    Iedereen mag over Geert denken wat hij wil, maar als je dit gewoon vindt ben je geen knip voor de neus waard!!!
    Het is smeriger dan smerig….

  Comments are closed.