Balen in het boetekleed

  8
  582

  Leestijd: 1 minuten.

  Minister Eric Wiebes geeft toe dat het kabinet “te stellig” was toen het beloofde dat iedereen er dit jaar in koopkracht op vooruit zou gaan. Hij trok tijdens het vragenuurtje van de Tweede Kamer het boetekleed aan, omdat er een fout gemaakt is bij het ramen van de energiekosten voor huishoudens. Die stijging komt niet uit op gemiddeld 108 euro, maar 334 euro in dit jaar.

  En daarmee dreigt het kaartenhuis van de koopkrachtplaatjes, die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde, in te storten. In december werd er al gewaarschuwd voor te rooskleurige verwachtingen door websites die energieprijzen vergelijken voor de consument. Staatssecretaris Mona Keijzer werd daarover ondervraagd door de Kamer, maar zij deed het af als “bangmakerij”.

  Twee maanden later heeft dit als gevolg een woedende oppositie, en regeringspartijen die even hard balen van de blunder bij de koopkrachtberekeningen als Wiebes zelf. De koopkracht viel in de afgelopen jaren al tegen en uitgerekend nu het goed gaat met de economie komt deze domper.

  Voor GroenLinks en SP reden om te eisen dat het kabinet nu de burgers tegemoet komt in de hoge energierekening. Maar Wiebes is nog lang niet zo ver. De energierekening mag dan meer stijgen dan geraamd, Wiebes wijst erop dat dit slechts één van de dingen is die bepalend is voor de koopkracht. Het lijkt er volgens hem op dat de “totale prijsontwikkeling” mee zal vallen. Dat laatste moet volgende maand blijken als het Centraal Planbureau met nieuwe cijfers komt. Als dan de koopkracht tegenvalt zal het kabinet zich beraden op compensatie.

  Daar neemt een meerderheid van de Tweede Kamer tandenknarsend genoegen mee. Terwijl de politici volop bezig zijn met de campagne voor de verkiezingen volgende maand, worden de burgers geraakt in hun portemonnee. En die burgers zullen nu nog sceptischer staan tegenover mooie beloften over hun koopkracht.

  8 REACTIES

  1. Sinds de VVD aan de macht is de belastingdruk voor de burger toegenomen.
   De loonbelastingverlaging wentelen ze feitelijk af op de mensen die geen inkomsten genereren. Immers, BTW-verhogingen en energie-belasting treffen ook kinderen of partners die geen baan hebben en van één salaris leven. De VVD is daarmee kampioen levensonderhoud verzwaren…
   Nu beweert Dijkhoff met droge ogen op de tv dat hij en zijn VVD er is om de burger te ‘beschermen’ tegen de klimaatkosten. 🤥 Wat een grove leugen.
   Ik krijg een aansluiting op het warmtenet dat gekoppeld door Wiebes – dus VVD – is aan de aardgasprijs die door’t klimaatakkoord alleen maar verhoogd gaat worden. Aardgas is niet duur, het word duur gemaakt. Zo ook warmtenetten. Energie wordt dankzij de VVD een luxe…
   Hoe is het mogelijk dat in een aardgasland als Nederland de energieprijs daarvan 19,7% hoger ligt dan in de meeste Europese landen – terwijl die het invoeren. Da’s nu 3 regeringen VVD beleid. 🤔Elektriciteit 28%… Nu ziet Wiebes de klimaatkassa rinkelen bij warmtenetten.
   Wij burgers moeten ons tegen Dijkhoff en zijn VVD beschermen! Da’s de waarheid!!!
   https://www.ad.nl/economie/stroom-en-gas-bij-ons-veel-duurder-dan-in-buurlanden~a9109241/

   • Ik heb indertijd al gewaarschuwd dat links niet tegen het afschaffen van de dividendbelasting moest ageren, maar tegen de verhoging van de BTW die veel meer ingrijpt in de portemonnee. Toen Klaver en consorten hun zin hadden gekregen, was er geen kruit meer over om de BTW-verhoging af te schieten. Die dividendbelasting is gewoon gecompenseerd door een lagere winstbelasting. Goed voor het bedrijf en dus indirect ook voor de aandeelhouder. Meestertruc van de VVD die het bescheiden liet doorgaan voor een overwinning van links.

  2. In december werd er al gewaarschuwd voor te rooskleurige verwachtingen door websites die energieprijzen vergelijken voor de consument. Staatssecretaris Mona Keijzer werd daarover ondervraagd door de Kamer, maar zij deed het af als “bangmakerij”. Wanneer een staatssecretaris zeker van de partij: wij buigen niet naar rechts en niet naar links vind ik het te gek voor woorden dat zij tegengesproken wordt. Dan is er een complot gaande om haar en het hele kabinet om ver te schoffelen. Ik vind het dan ook schandalig dat minister Wiebes het boetekleed aan deed. Ik vrees dat er een staatsgreep aan zit te komen vanuit America first en wij dus een vazalstaat worden van America First of China. Ik hoop dat ook dat Mona en haar Eric staande blijven zodat zijm kunnen bewijzen dat bijna alle Nederlanders er heus wel een eurootje of zo, er op vooruit gaan. tijd.

  3. De coalitie, gesteund door de klimaatgoeroes van Groen Links, zullen niets nalaten om de burger te laten betalen voor hun religie en de bedrijvene te ontzien; terwijl die bedrijven voor 78% van de CO2 uitstoot zorgen.
   https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2019/02/rekenfouten-als-gevolg-van-klimaatreligie-673424/

   Deze coalitie schaamt zich er niet voor om haar eigen kiezers te belazeren en roept dan: “foutje”. Als ik zo zou werken werd ik op staande voet ontslagen; dat zou mijn werkgever niet pikken.
   Politici en ambtenaren staan boven de wet en houden elkaar de hand boven het hoofd. En dat durft men dan democratie te noemen.

  4. Ik begrijp sowieso niet waarom die kwiebus nog steeds in de regering zit. Overal waar hij zich mee bemoeit is het een grote rotzooi. Als putjeschepper zou hij nog falen. Hij heeft waarschijnlijk een IQ van een aardappel.

  5. Waar halen ongekozen ambtenaren van het Centrale Planbureau het gore lef vandaan om door ons gekozen parlementariërs geen inzage te geven in hun rekenmodel, omdat het “geheim” zou zijn? Worden deze heren niet van ons belastinggeld betaald? Hebben zij auteursrecht op die modellen die in de baas z’n tijd zijn ontwikkeld? Vertel me niet dat het aan Wiebes of een andere Pinokkio ligt. Ministers zijn gewoon buikspreekpoppen die zeggen wat hun ministerie dicteert. Zelfs Marianne Thieme zou voor JSF’s stemmen als ze Minister van Defensie was. Ik zou het hele Planbureau ontslaan en een ander onafhankelijk bureau inschakelen. Voelen ze ook eens wat een vrije markt is waarin reguliere taxichaufeurs moeten concurreren met Uber en bouwvakkers als zzp’er een onzeker bestaan moeten leiden, omdat dat zo goed is voor een economie die daardoor meer belasting genereert om zulke nietsnutten van een vast salaris en pensioen te verzekeren..

  Comments are closed.