Baudet spreekt ook visserslatijn

  2
  718

  Leestijd: 2 minuten.

  “Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?” Aldus begon Thierry Baudet vorige week zijn eerste toespraak als Kamerlid. En meteen was het bingo. Wie zijn maidenspeech opent met een flinke portie Latijn is verzekerd van media-aandacht.

  Zijn met zwaar Hollands accent uitgesproken woorden haalden ieder tv-journaal en werden nog vaak herhaald. Dat Kamervoorzitter Khadija Arib hem tot de orde riep door hem er pinnig op te wijzen dat Nederlands de voertaal is in de Tweede Kamer deed er verder niet toe. Evenmin als de kritiek van een aantal classici dat het Latijn van Baudet aan alle kanten rammelde. De voorman van Forum voor Democratie had weer eens laten zien dat hij een van de hoofdregels voor politici tot in de puntjes beheerst: zorg dat je zoveel mogelijk in de publiciteit komt. Het geeft niet hoe ze over je praten, als ze maar over je praten.

  FvD heeft dankzij de voortdurende aandachttrekkerij van Baudet twee zetels weten te bemachtigen met een programma dat in de kern maar weinig afwijkt van dat van de PVV. Die twee zetels zijn er een stuk minder dan de minimaal zes die Baudet zichzelf had toegedicht na een “interne peiling”, maar een kniesoor die daarover nog begint te zeuren. De partij zit nu in het parlement en staat op de kaart. En the sky is the limit, want volgend jaar gaat Baudet ook aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen.

  Een dorp waar hij zeker hoge ogen verwacht te gooien is Volendam. Niet minder dan 6,1 procent van de kiezers daar stemde op 15 maart op FvD. Baudet reisde maandag dan ook af naar het Noord-Hollandse plaatsje, waar het leeuwendeel van de bevolking hooguit het visserslatijn machtig is. Hij bedankte het toegestroomde publiek ruimhartig voor de electorale steun. “Zonder de 6,1 procent van de stemmen in Volendam had Forum voor Democratie zijn twee Kamerzetels niet gehaald,” riep hij volgens het dagblad Trouw uit.

  En de FvD-leider beloofde dat hij, nu hij eenmaal de voet tussen de deur heeft, ook zal gaan wrikken. De migratie wordt een halt toegeroepen en het dient afgelopen te zijn met de linkse indoctrinatie in media en onderwijs. Waar hebben we dat ook alweer eerder gehoord?

  Baudet haalde in Volendam nog eens stevig uit naar de traditionele partijen, het “kartel” zoals hij dat noemt. Zoals hij al had vermoed zijn de politici die hij daartoe rekent “alleen maar bezig met hun eigen baantjes en de baantjes van hun vriendjes”. Het wordt de taak van FvD om de Haagse hypocrisie aan te klagen. “We gaan Nederland laten zien hoe we worden bedonderd,” kondigde Baudet aan. Zijn  vriend en mede-Kamerlid Theo Hiddema was ook aanwezig en zal ongetwijfeld instemmend hebben geknikt.

  2 REACTIES

  1. Wat een ongelooflijk gekleurd relaas.. Alsof de linkse partijen geen sprookjes uitkramen.. Neem nu Groen Links: een mooie luchtfietserige zweefwereld propageren waarin iedereen lief is voor elkaar….

   • Waarom vind je dit een gekleurd relaas? Ik ben het met je eens, dat je de politieke voorkeur van de schrijver er wel een beetje in kunt lezen. Maar ik kan hem niet op onwaarheden betrappen.

    Daarentegen kan ik niet ontdekken, welke mooie luchtfietserige zweefwereld GroenLinks propageert. Ook niet hoe daarin iedereen lief is voor elkaar. Er staan forse maatregelen in waarmee je met de duidelijke keuzen lang niet iedereen tot vriend maakt. Gelukkig is GroenLinks daarin niet uniek, want zelfs (een deel van) de VVD ondersteunt deze maatregelen. En verder wordt hen door anderen nog steeds het Kunduz- en Lente-akkoord uit 2012 verweten. Beide toch geen schoolvoorbeeld van naastenliefde, maar wel belangrijk voor herstel en positie van Nederland.
    Mij spreekt zoiets aan: staan voor je principes, maar er niet ten koste van alles aan vasthouden.

  Comments are closed.