Baudet verliest, maar niet heus

  3
  1033

  Leestijd: 2 minuten.

  De VPRO hoeft een uitspraak over Thierry Baudet niet te rectificeren. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding tegen de omroep dat was aangespannen door de  politicus en zijn partij, het FvD. In niet juridische termen komt het erop neer dat Baudet de rechtszaak heeft verloren en nu ook nog eens de door de VPRO gemaakte proceskosten moet vergoeden.

  Of hij ook de echte verliezer is, valt te betwijfelen. De hele kwestie is goed voor een storm aan publiciteit, en die is altijd welkom voor een politicus. Zelfs als het vonnis vernietigend is, en dat is het, kan het veel vervolgpubliciteit opleveren. Dat is wel gebleken door het geruchtmakende “minder, minder” van die andere populist in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders zei het op 19 maart 2014 over Marokkanen, en het juridische gevecht hierover duurt nog steeds voort. Onderzoek wees uit dat publiciteit over omstreden uitspraken gepaard gaat met een stijging in de peilingen naar politieke voorkeur. Het lijkt erop dat Wilders school gemaakt heeft voor Baudet.

  De leider van het FvD reageerde als door een mug gestoken, toen presentatrice Nathalie Righton op 23 februari in het tv-programma Buitenhof letterlijk zei:  Baudet…” baarde afgelopen week opzien in de Tweede Kamer door te zeggen dat hij denkt dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten.”

  De leider van de FvD eiste binnen enkele uren rectificatie op straffe van een kort geding. Baudet en het FvD stelden voor de rechter dat hier karaktermoord is gepleegd. De woorden blank, ras en vervanging kwamen in de uitspraak in de Tweede Kamer niet voor. Die zogeheten parafrase was gebrekkig, zo oordeelt de rechter, maar is niet onrechtmatig in het licht van uitspraken die Baudet in 2015 en in 2017 deed over onder meer een “dominant en blank” Europa.

  De rechter vindt dat voor een bekende politicus als Thierry Baudet andere maatstaven gelden dan voor een gewone burger. Hij heeft als publieke figuur volop de mogelijkheid om van zich af te bijten. Sterker nog, je kunt veel zeggen over het praatprogramma Buitenhof, maar niet dat het een kijkcijferkanon is. Het aantal mensen dat kennis nam van de ophef die Thierry Baudet zelf veroorzaakte na het programma is veel groter dan het aantal kijkers naar de uitzending van Buitenhof.

  De rechter ziet de gewraakte uitspraak van Nathalie Righton als een bijdrage aan het publieke debat en dan mag het recht op de vrijheid van meningsuiting minder snel worden ingeperkt. Maar daarmee is het laatste woord nog lang niet gezegd.

  3 REACTIES

  1. We hebben nu wel belangrijker zaken aan ons hoofd dan het gekrenkte ego van een politieke clown zonder talent.

   • Inderdaad, belangrijker zaken, zoals een MP die de huidige crisis te traag en niet adequaat aanpakt.

    Pfffff….

  2. Laat iedereen nu rustig gaan slapen. Persoonlijk vreesde ik een burgeroorlog dat dominante blanken iedereen zouden gaan aanvallen, onder leiding van Thierry, die niet dominant blank is, of nog heel veel erger; een kleurtje heeft die getuigt dat het Arische ras het zwaar te verduren heeft en anderzijds dat GroteSterkeLeider nu zijn kans zou zien om alle moslims te gaan aanvallen die weigeren kopvoddentax te betalen en de koran te verscheuren tot Donaldduckdikte. Corona is erg maar een heuse burgeroorlog op twee fronten zou veel erger zijn.

  Comments are closed.