‘Bed-bad-brood-discussie gaat electorale schade opleveren’

  0
  91

  Leestijd: 1 minuten.

  De coalitiepartners VVD en PvdA winnen terrein. De strijd in het kabinet over Bed, Bad en Brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers werkt positief op de aanhang van beide partijen. Toch denkt peiler Maurice de Hond dat de uitkomst van het geschil zal zorgen voor electorale schade bij een van beide partijen.

  Dit schrijft De Hond over zijn peiling:

  ‘Er zijn grote verschillen in opvattingen over het verstrekken van Bed, Bad en Brood aan uitgeprocedeerde asielzoekers tussen VVD- en PvdA-kiezers.

  16% van de VVD-kiezers vindt dat dit verstrekt moet worden en 80% van de PvdA-kiezers.

  Nu over dit onderwerp blijkbaar zo een strijd in het kabinet wordt gevoerd werkt dat positief op de aanhang van de VVD (+2 naar 27) en PvdA (+1 naar 14).

  Deze 3 zetels gaan af van PVV (naar 20), SP (naar 22) en D66 (naar 17).

  57% van de VVD-kiezers zou het negatief beoordelen als de VVD nu toch zou toegeven. 72% van de PvdA-kiezers zou het negatief beoordelen als de PvdA zou instemmen met het verbieden van Bed, Bad en Brood.

  Maar bij de huidige VVD-kiezers vindt een minderheid (25%) dat dit onderwerp een val van het kabinet waard is. Bij de huidige PvdA-kiezers is dat 38%.

  Als ook de kiezers erbij betrokken worden die in 2012 VVD of PvdA hebben gestemd, dan blijkt er een groter deel te zijn die dit onderwerp wel de val van het kabinet waard vindt.

  Van alle VVD-kiezers uit 2012 geeft 45% aan dat dit onderwerp een val van het kabinet waard is.

  Van alle PvdA-kiezer uit 2012 is dat 52%.

  Nu het blijkbaar binnen het kabinet zo hoog wordt opgespeeld is de kans groot dat als deze crisis tussen VVD en PvdA wordt opgelost dat voor een of beide partijen een vorm van electorale schade zal opleveren.’

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter