Bedelende May

  17
  405

  Leestijd: 1 minuten.

  Je kan veel van haar zeggen, maar niet dat ze niet tot de laatste snik vecht. Het volk wilde een Brexit en het volk zal een Brexit krijgen. Alleen weet het volk het niet meer zo zeker en de problemen stapelen zich op.

  De Britse premier May zag aankomen dat ze voor schut zou worden gezet door het parlement, dat haar ‘deal’ voor een softe Brexit genadeloos zou wegstemmen. Dan maar de stemming uitstellen en bedelrondje Europa doen om te zien wat er nog aan kleine cadeautjes is los te peuteren om het muitende Britse Lagerhuis tevreden te stellen. Eerst naar onze premier Mark Rutte, dan naar bondskanselier Merkel en tenslotte naar Brussel om te praten met Europees president Donald Tusk.

  Donderdag is er een EU-top, maar het wisselgeld dat May nog kan sprokkelen is uiterst gering. De EU kijkt wel uit de lang onderhandelde deal weer open te breken, wie weet wat er dan weer uit de doos van Pandora vliegt. En de Ieren zijn immers gewaardeerde EU-leden, de Britten willen weg dus lossen ze de grensproblemen met Noord-Ierland ook zelf maar op.

  De mogelijkheden zijn nu beperkt. May laat het toch op stemming aankomen, bijt in het zand en treedt af. De stemming eeuwig uitstellen kan niet, het is zo 29 maart, de exit-datum. Maar gewoon de handdoek in de ring gooien kan natuurlijk altijd. De stemmen bij de Britse bevolking vermeerderen zich om toch in de EU te blijven, polls wijzen uit dat 52% dat nu wel wil, tegen eerder 52% vóór de Brexit.

  Als May het veld ruimt, durft het Britse parlement dan een harde Brexit aan? Of wordt toch gekozen voor een zekere overgangsperiode? Het Europees Hof weet het zeker, de Britten kunnen de Brexit tot de laatste seconde afblazen.

  Het gaat er nu om hoeveel extra toezeggingen May nog weet los te peuteren voor de Noordierse kwestie. Is dat te mager, dan dreigt voor May het doek definitief te vallen. Het ‘Koninginnedrama’ verandert dan in een thriller waarvan niemand de afloop kan voorspellen.

  17 REACTIES

  1. Eerlijk gezegd ontgaat me het verschil tussen een harde en een zachte Brexit voor de Nederlandse douane. Als Engelsen blijven staan op een open grens tussen Noord-Ierland en Ierland, zou een harde Brexit onvermijdelijk zijn met chaos bij de de douane als gevolg. Maar die Ierse grens was toch de uitzondering? Of is er in de transitieperiode nergens grenscontrole? Dan houdt de deal in dat Brexit wordt uitgesteld totdat de Britten het Ierse probleem hebben opgelost. Dat kan alleen door toch maar een grens te trekken of door Noord-Ierland bij ﹰIerland te voegen. Aangezien beide niet zullen gebeuren, is een harde Brexit onvermijdelijk. Ik hoop dat Nederland eind maart een oplossing heeft voor de files bij Hoek van Holland. Op wijsheid van de Noord-Ieren hoef je niet te rekenen.

   • Juridische experts hebben woensdag in de Tweede Kamer felle kritiek geleverd op de Brexit-noodwet die het kabinet wil. De wet, die ministers vergaande bevoegdheden geeft bij eventuele chaos rond het Britse vertrek uit de EU, is volgens de hoogleraren in strijd met de grondwet. Lijkt mij handig dat Forum voor Democratie met of zonder medewerking van GroteSterkeLeider van de PVV flink aan de bel te trekken in de Tweede Kamer.
    Het zou goed zijn dat onze volksvertegenwoordigers, de echte strijders voor transparante democratie, gezamenlijk en eensgezind het kabinet eens flink de oren zouden gaan wassen. Benieuwd hoe Thierry en GroteSterkeLeider gaan reageren.

  2. Gisteren was in de 2e Kamer een debat over de nieuwe Noodwet van Stef Blok.
   Deze wet regelt dat na een harde Brexit op 31 maart 2019, de regering alle macht naar zich toe kan trekken, zonder tussenkomst van het Parlement, de Raad van State of wie dan ook; elke minister kan op eigen initiatief wetten buiten werking stellen of aanpassen.

   Welke wetten hieronder vallen wordt niet gezegd en dat betekent dus dat dit in principe alle wetten betreft.
   Dat betekent dus dat bijv. ook uw privacy, uw vrijheid van meningsuiting of uw stakingsrecht kan worden opgeschort. En ook dat na de verkiezingen voor de provinciale staten op 21 maart, de uitslag niet zal worden gehonoreerd.
   Dit soort wetten horen thuis in een dictatuur; kennelijk vindt onze regering dat we dat moeten worden.

  3. In de media hoor je alleen maar gejammer over de Brexit en hoe slecht die voor de Britten (en ons) zal uitpakken. En de EU zou de EU(SSR) niet zijn als ze niet vaten olie op het vuur zou gooien.

   Waar je niemand over hoort in de media is WAAROM de Britten de EU niet zien zitten. Zou het misschien kunnen zijn dat de Britten de overheersing van de EU door Duitsland en Frankrijk niet willen, net zoals dat vóór WOII het geval was?
   Rutte levert ons zonder enige scrupule uit aan de EU(SSR) en maakt van ons land een wingewest voor de EU(SSR).

   • Is uw mening niet ietwat demagogisch? Zowel het volk als haar vertegenwoordigers zijn tot het bot verdeeld. Het waarom de Britten de EU niet zien zitten is onzin. Waarom zijn de Britten tot op het bot verdeeld? De tijd van de Republiek ligt ver achter ons. Dat is echt verleden tijd en die tijd komt echt niet terug, wie dat ook zou willen.

    • U hebt recht op uw eigen mening en mag die nog uiten ook (in ieder geval tot eind maart). En ik heb hetzelfde recht met mijn mening.

     • Juist beantwoord Dreamer helemaal met je eens . Hoop dat Engeland uittreedt. Zodat ze in dat ongekozen graaiers clubje weten dat democratie hier boven dictatuur staat

     • @Dreamer
      Wat bedoelt u met “in ieder geval tot eind maart”? Mogen we daarna onze eigen mening niet meer uiten? Dat kan dan toch niets anders betekenen dan dat we een andere coalitie hebben, zonder de traditionele regeringspartijen? Bedoelt u dan een coalitie met in ieder geval PVV en FvD? En zouden die de vrijheid van meninsuiting afschaffen? Ik ben erg tegen die partijen, maar deze plannen schuif ik ze toch echt niet in de schoenen. De andere partijen en de Tweede Kamer trouwens ook niet.

   • Het belangrijkste voor de Brexitiers is het thema immigratie. Het grootste deel van het volk is het beu dat de EU indereen maar binnen laat en amper iets doet aan de bescherming van haar grenzen. Gek genoeg willen die illegalen ook nog het liefst naar Engeland.
    Lijkt een soort paradijs voor hen te zijn.
    En nu Marrakesh ondertekend wordt hoor je een Timmermans al brullen dat al die rechten en prachtige promotie voor nog meer migranten – illegaal of niet, liefst gelegaliseerde illegalen, maar goed wat is het verschil? – zo snel mogelijk wettelijk geimplementeerd moet worden…
    Tja, ik denk dat menig Brit zich nu wel achter de oren krabt. Wellicht is dit Brexit zo dom nog niet. En dat gezever over die 52% die voor remain is, dat is precies wat we hoorden voor het referendum! En… wat was het gevolg? Het was andersom.
    Zo’n 52% wilde weg uit die EU.
    En nu het een Marrakesh EU aan’t worden is zou dat anders zijn? Ik geloof er helemaal niets van.

    • Ik denk dat de Britten wel blij mogen zijn met de Brexit want ondertussen worden wij bij de a.s. decembertop een transferunie ingemoffeld waarbij we via een eurozone-begroting ons belastinggeld gaan over maken aan armere lidstaten.
     Het Europese parlement heeft trouwens in haar wijsheid besloten dat iemand die 10 jaar in Polen gewerkt heeft en 1 dag hier, bij ontslag na die dag recht heeft op een WW-uitkering betaald door Nederland, gerelateerd wat er in Nederland verdient is, waarbij de arbeidstijd in Polen meetelt. En dat geldt voor voor iedereen in Europa.
     Nederland wingewest.
     Naast open grenzen, waarbij iedereen die via zuid-Europa is binnengeslopen, recht heeft hier asiel aan te vragen, krijgen we een transfer-Europa met een eigen begroting en een sociaal Europa dat hier in Nederland uitkeringen kan halen. Ach arm Nederland. Brexit klinkt u wellicht in de nabije toekomst nog mooi de oren…
     En de Britten, bijgekomen van de eerste chaos, kijken dan glimlachend toe hoe ons landje door de EU financieel leeggezogen wordt.
     https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/12/baudet-woedend-over-stem-europees-parlement-uitkering-voor-buitenlanders-na-een-dagje-werken/

   • Nederland is sterk verweven met de Britse economie. Export schijnt jaarlijks 35 miljard te zijn! Bij een harde Brexit kost óns dat straks miljarden extra. Er is maar één mogelijkheid om onder de Frans-Duitse dictatuur uit te komen: een keiharde Nexit. Ik weet het, het wordt steeds moeilijker om uit dat wespennest te komen, maar we zien waar het op uitdraait met ons eurofiele kabinet: een dictatoriale Noodwet van Stef Blok bij een harde Brexit!

    • Meer dan een kwart van de Nederlandse exportproducten gaat naar Duitsland en 13,7% gaat naar België. Frankrijk en Italië, twee andere EU-landen, zijn goed voor nog eens 13%. Naar het VK gaat maar 8%. Qua import zijn wij voor maar 7% afhankelijk van het VK en voor bijna 14% afhankelijk van Duitsland en voor 8,4% van België. Al deze handel verloopt op dit moment soepel vanwege de gezamenlijke akkoorden over standaarden van voedsel en andere producten waar Nederland in het geval van een “keiharde Nexit” geen deel meer van uitmaakt, in welk geval we acute tekorten aan goederen zouden ondervinden en de export dramatisch terug zou lopen, wat ons véél meer banen zou kosten dan wat ons na de Brexit staat te wachten. Gemeenschappen dicht bij de Duitse en Belgische grens zouden verwoestende gevolgen ondervinden doordat mensen veel moeilijker over de grens kunnen werken. Uw oplossing is als een vlammenwerper om brandwonden mee te genezen.

     • @Tycho Snelder
      EU-tegenstanders willen dergelijke informatie niet eens horen, laat staan accepteren. Net als in Engeland worden dan al gauw termen als bangmakerij genoemd. Argumenten of resultaten van onderzoeken die dit aantonen of tenminste aannemelijk maken zie je nooit. Er wordt al gauw gewezen op situaties in het verleden waar een land, nu het VK, ook uit gekomen is. Maar die situaties zijn altijd onvergelijkbaar met Brexit, inhoudelijk, maar ook qua context.

     • @Techo Snelder,
      Ik denk dat wat u zegt nog weleens reuze mee kan vallen.
      Alleen al de twee havens Rotterdam (50%) en Amsterdam (10%) zijn voor Duitsland van elementair levensbelang. Duitsland is in die zin economisch zo verbonden met Nederland dat wij voor hun een onafhankelijke bondstaat zijn.
      Antwerpen (20%) en Hamburg (10%) en Bremen (10%) kunnen dat onmogelijk opvangen. Als Nederland staakt ligt de Duitse industrie binnen een week op haar gat.
      Importheffen kost de Duitse industrie zelf veel geld! Dus daar gaan ze heus wel een mouw aanpassen. We zijn met 60% van de Duitse invoer en export door onze havens veel te belangrijk! 👏🏽
      Dat strategisch feit blijft altijd onvermeld. Rutte heeft het dan over gras dat op onze havenkades zal groeien… 🤥 Maar dat is gewoon bangmakerij. Als hier het gras groeit, roest in Duitsland het machinepark weg, en breekt daar een crisis uit van jewelste! En eens zien wat DAT met heel Europa doet!
      En wat de standaardisatie van producten betreft, wij houden toch gewoon Europese standaarden aan.
      Hoeven we niets te veranderen! 🤣

      • Vervolg 13 december 18.48
       @Tycho Snelder en lezers,
       Voor alle duidelijkheid hierbij een inzichtelijk overzicht hoe het met de industriële capaciteit zit in Europa…. In onderstaande link vindt u een plattegrond van Europa met stikstofconcentraties rood ingekleurd.
       Hier ziet u niet de strategisch logistieke ligging van de Nederlandse havens maar ook wat op Europees niveau dit industriele gebied voor haar betekent!
       Europa kan zich eigenlijk niet veroorloven NL kwijt te raken. Als u het Duitse Ruhrgebied aan de Nederlandse grens beziet en België en de omgeving van Londen, beslaat dat wellicht zo’n 70% van de totale industriële kracht van Europa. ☝🏿
       Het vormt DE industriele kern van de EU.
       En Nederland, een industriele grootmacht en… HET centrale transportknooppunt midden in die kern, blijk, zoals u heel verhelderend op de plattegrond ziet: volstrekt onmisbaar.
       Derhalve, pragmatisch gezien, zal de EU en Duitsland Nederland bij een Nexit heel snel gunstige voorwaarden aanbieden. Politiek door haar niet gewenst wellicht, maar ‘t is evident, door onze fysieke sleutelpositie, dat de EC daartoe wordt gedwongen.
       https://www.ad.nl/auto/europese-steden-mogen-vanaf-2021-ook-nieuwste-diesels-weigeren~aaf7a4e4/

  Comments are closed.