Beetje bij beetje naar hoge belasting

  0
  415

  Leestijd: 1 minuten.

  Het zijn de kleine dingen die het doen. Dat dachten ze bij GroenLinks, toen ze het verkiezingsprogramma schreven. De partij van Jesse Klaver nam er een zinnetje in op over de assurantiebelasting, die best een beetje omhoog kan.

  Het zal geen breekpunt worden in de formatie en het is zelfs de vraag of het in de Stadhouderszaal ter sprake komt, stelt AMWEB, een site die zich stort op de verzekeringswereld. Maar kennelijk is er toch reden om aan de bel te trekken.

  Het verkiezingsprogramma van GroenLinks werd doorgerekend door het Centraal Planbureau. En dat kwam tot de conclusie dat een verhoging van die belasting van 21 procent naar 25 procent goed is voor een half miljard in de schatkist. Of, in termen van de VVD, een verzwaring van de lasten voor de burgers met 500 miljoen euro.

  Het zit de verzekeraars nogal dwars. Tot 2012 was de belasting 7 procent. Als onderdeel van een pakket van “tijdelijke” maatregelen om de crisis te bestrijden ging die omhoog naar 9,7 procent en op 1 april 2013 ging die verder omhoog naar 21 procent, gelijk aan het hoge BTW-tarief.

  In het rapport van het CPB staat de hogere assurantiebelasting in een rijtje met andere voorstellen van GroenLinks. Zo kunnen ook vlees en vis naar het hoge BTW-tarief en dat is goed voor 1,1 miljard. En ook de belasting op het bloemetje dat we mee naar huis nemen mag van GroenLinks duurder worden, en dat levert dan 0,2 miljard op.

  Het zal geen breekpunt worden, maar wat als na de verzekeraars ook de slagers en de bloemisten aankloppen bij de formatie en daar een willig oor vinden. Dan gaat het zo maar om 1,8 miljard euro waarvoor dekking moet komen als GroenLinks de ambities van het programma waar wil maken. Informateur Schippers maakte donderdag gewag van een financiële tegenvaller, dus het gevecht om de centen kan harder worden dan voorzien.