Begint FVD nu al te draaien?

  5
  1185

  Leestijd: 2 minuten.

  Het eerste grote verkiezingsdebat zit erop. Voor WNL op Zondag traden Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Annelien Bredenoord (D66), Paul Rosenmöller (GroenLinks), Mei Li Vos (PvdA) en Henk Otten (FVD) in het strijdperk. Een ex-minister en vicepremier, een oud-staatssecretaris, een senator, een voormalig partijleider, een gewezen Tweede Kamerlid en iemand die nog geen enkele politieke functie heeft vervuld. Ze zijn nu allemaal lijsttrekker voor de Eerste Kamer, die straks door de nieuwe Statenleden wordt gekozen.

  Zijn we uit hun gedachtewisseling heel veel wijzer geworden? Niet echt. De komende verkiezingen gaan over zaken als het klimaat (dat vooral), de aanpak van de criminaliteit, al dan niet meer geld voor het onderwijs, de vraag of het kabinet genoeg doet voor de koopkracht en de voor- en nadelen van de EU. De standpunten van de partijen zijn bekend, en het WNL-debat bracht daar weinig verandering in.

  Of het zou moeten zijn dat FVD wel erg begint te draaien over een Nexit. De afgelopen jaren riep partijleider Thierry Baudet nog van de daken dat

  Eerste tv-debat bij WNL

  Nederland zo snel mogelijk de EU moet verlaten. Zelf krabbelde hij onlangs al een beetje terug door te zeggen dat dit ‘op termijn’ moet gebeuren. En Otten schiep zondag nog meer mist met zijn opmerking dat het EU-lidmaatschap ‘ter discussie’ gesteld dient te worden.

  Dergelijke voorzichtige woorden zul je nooit horen uit de mond van PVV-leider Geert Wilders, of een van diens volgelingen. De PVV nam overigens niet aan de uitzending deel, al was ze naar verluidt wel uitgenodigd.

  Je zou het lijsttrekkersdebat ook kunnen bekijken als een wedstrijd tussen ‘poppetjes’. In dat geval blijkt ervaring zonder meer een pre. Rosenmöller mag dan vele jaren weg zijn geweest van het Binnenhof, hij was de trucjes nog lang niet verleerd. Zo weet het GroenLinks-kopstuk als geen ander dat je gewoon harder moet gaan praten als een opponent aan het woord dreigt te komen. Ook Jorritsma stond tijdens de uitzending haar vrouwtje. Vriendelijk glimlachend, maar met ijzeren volharding, herhaalde zij haar overbekende VVD-standpunten. CDA’er Knapen deed erg zijn best de elder, dus ook wiser statesman uit te hangen, hoewel hij in het gezelschap niet eens de oudste was. En Otten had het als nieuwkomer een beetje moeilijk, ook al ging hij niet echt op zijn bek. Maar wellicht denken de kijkers, die via een internetstemming de ‘winnaar’ mogen bepalen, daar wel heel anders over.

  5 REACTIES

  1. Draaien. Welke politieke partij draait niet als dat zo uit komt? Noem mij een partij die niet gedraaid heeft, zeg in de laatste twintig jaar? Draaien is noodzakelijk wanneer het volk optimaal gediend moet worden en dat is wat alle politieke partijen willen. Alleen wanneer je getuigenis partij bent en geen regeringsverantwoordelijkheid wilt dragen kun je jezelf op de borst slaan met de stelling: Wij draaien niet.Ook een partij die alleen in de Tweede en Eerste Kamer de absolute meerderheid heeft hoeft niet te draaien. Of en wanneer FvD gaat draaien hangt dus van meerdere factoren af.

  2. Stemmingsmakerij van Frontbencher: Dit staat in het verkiezingsprogramma van FVD. Kortom wel juiste berichtgeving aub:
   “Het is tijd om te stoppen met de muntunie en de open grenzen, en daarna de EU te verlaten. We willen samenwerken en handel drijven – en dat kan uitstekend via de Europese Vrijhandelsassociatie, eventueel via lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte, en uiteraard via tal van andere internationale verdragen. Maar de EU, de open grenzen en de euro: daar moeten we vanaf.

   Wij willen:

   Een referendum over voortzetting van Nederlands lidmaatschap aan de Eurozone.
   Een referendum over voortzetting van de open grenzen en het vrije, ongecontroleerde verkeer van personen binnen de Unie.
   Een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.”

   Kortom FVD schuift helemaal niet op. Dit standpunt werd ook aangeven tijdens het debat.

  3. Juist Joop en Ronaldo, zo denk ik er ook over: De FvD is heel duidelijk in haar standpunt omtrent Europa (en Nexit) en daar is niets aan veranderd. Alleen die mevrouw van de PvdA heeft niet goed het partijprogramma van FvD gelezen en begon daarom onzin uit te kramen, wat dan weer wordt opgepikt door een eveneens niet goed op de hoogte zijnde redacteur, die de onzin weer verder verkondigt zodat het eveneens niet alerte volk deze onzin voor waar aanneemt. Iedereen met gezond verstand begrijpt dat FvD niet opdezelfde weg voort wil met de regelgeving en bureaucratie vanuit Brussel, echter (zakelijke en vriendschappelijke) afspraken met Europa wenst vooral om het zakendoen te vereenvoudigen, de immigratie in toom te houden en de buitengrenzen heel goed te bewaken.
   Voor de rest hebben we dat geldverslindende circus in Brussel met zijn corrupte parlementariërs niet nodig.

  4. De auteur beweert het volgend: “Of het zou moeten zijn dat FVD wel erg begint te draaien over een Nexit. De afgelopen jaren riep partijleider Thierry Baudet nog van de daken dat Nederland zo snel mogelijk de EU moet verlaten. Zelf krabbelde hij onlangs al een beetje terug door te zeggen dat dit ‘op termijn’ moet gebeuren. En Otten schiep zondag nog meer mist met zijn opmerking dat het EU-lidmaatschap ‘ter discussie’ gesteld dient te worden”

   Als je de site van Forum raadpleegt staat er dat er een referendum dient te komen over een Nexit; en dat staat er al meer dan een jaar.
   Er is derhalve geen sprake van draaien van FvD maar van verdraaiing door de auteur.

   • @Joop,
    Heel goed opgemerkt! Een referendum over een Nexit is nog geen Nexit. Het blokkeren van een referendum over een Nexit is inderdaad – geen Nexit. Simpel omdat je de keuze niet krijgt. Die wordt door anderen dan voor jou gemaakt.
    Fons loopt m.i. zo net voor de verkiezingen de boel een beetje op te stoken. 🤫
    Anderzijds, dit ter zijde, verbaasde mij het wel van 50Plus te vernemen dat het FvD tegen haar motie stemde om de AOW-leeftijd naar 66 jaar te brengen. (Zie link) Dit kan ik toch echt niet bevatten – over draaien gesproken – als het FvD op haar site heeft staan: AOW vanaf 66.
    Ik moet zeggen: da’s wel een behoorlijke teleurstelling.
    Het zet mij aan’t denken. 🤔 Zo net voor de verkiezingen.
    https://50pluspartij.nl/actueel/2973-vergelijking-stem-verkiezingen-20-maart-2019

  Comments are closed.