‘Bekendmaking lijsttrekkers heeft wisselend effect’

  0
  98

  Leestijd: 1 minuten.

  In de wekelijkse politieke barometer winnen coalitiepartijen VVD en PvdA allebei een zetel. Dit schrijft Ipsos over de peiling:

  ‘De landelijke verkiezingen van maart volgend jaar naderen en partijen hebben de eerste voorbereidingen getroffen. Zo hebben enkele partijen hun lijsttrekkers reeds bekendgemaakt. Tot nu toe maakten D66, GroenLinks en de ChristenUnie bekend dat de huidige fractieleiders in de Tweede Kamer de kar zullen trekken.

   

  In de Politieke Barometer zien we tot nu toe een wisselend effect in de nasleep van die bekendmakingen. D66 steeg geleidelijk drie zetels na de bekenmaking van Pechtold als lijsttrekker eind januari, maar verloor er weer evenveel in de afgelopen zes weken. Ook bij GroenLinks zagen we een matige stijging van twee à drie zetels nadat de partij Klaver tot lijsttrekker verkoos. De groei stagneert deze week; GroenLinks kan nu rekenen op 10 zetels. Bij de ChristenUnie vond er geen zichtbaar effect plaats na de verkiezing van Segers tot lijsttrekker en blijft de partij al enige tijd stabiel.’

  Verantwoording:

  De Ipsos Politieke Barometer van 27 mei is gebaseerd op onafhankelijk online onderzoek onder een representatieve steekproef van circa 1.063 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van dinsdagmiddag 24 mei tot en met vrijdagochtend 27 mei.

  o

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook