Belangrijk debat, maar wel langdurig en saai

  2
  307

  Leestijd: 1 minuten.

  Het is vaste prik. Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de plannen die dit op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Op papier is dat het belangrijkste debat van het jaar. Maar in de praktijk valt het doorgaans nogal tegen. De Algemene politieke beschouwingen, zoals de officiële naam luidt, zijn meestal behoorlijk saai.

  Dat geldt vooral voor de leden van het kabinet, met uitzondering van de premier. Hij is degene die de Kamer (morgen) antwoordt. De overige bewindslieden zitten er allemaal bij, maar ze mogen niets zeggen. Maar wegblijven kunnen ze ook niet, tenzij ze daar een verdomd goede reden voor hebben. Twee lange dagen moeten ze doorbrengen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer, die ze hooguit even mogen verlaten om naar de wc te gaan. Ze hebben doorgaans wel stukken bij zich die ze moeten lezen en/of tekenen. En verder korten ze hun tijd door in hun mobiele telefoon te turen en door te gapen.

  Ook de meeste Kamerleden hebben weinig om handen. Want het debat met de minister-president wordt uitsluitend gevoerd door de fractievoorzitters. Alleen als hun specialisme langskomt mogen ze hun eerste man/vrouw van advies dienen. Verder is het ook voor het gros van de volksvertegenwoordigers een kwestie van volhouden en wachten op het einde.

  De spannendste vraag in deze Algemene beschouwingen is of PvdA en GroenLinks het kabinet voldoende ruimte bieden om straks zaken te doen in de Eerste Kamer. De regeringscoalitie heeft daar geen meerderheid, zodat ze afhankelijk is van een deel van de oppositie. PvdA en GroenLinks beschikken allebei afzonderlijk over voldoende zetels om het kabinet in de senaat aan een meerderheid te  helpen. Maar tot dusver trekken ze steeds gezamenlijk op.

  Vandaag dienen ze een tegenbegroting in waaronder ook de SP haar handtekening heeft gezet. Die partij zal het kabinet zeker geen gedoogsteun gaan verschaffen. Maar ze heeft voor een groot deel wel dezelfde wensen als haar twee linkse broeders. Het drietal wil onder meer hogere salarissen voor leraren en zorgmedewerkers. Dat zou het kabinet moeten betalen door de belastingen voor het bedrijfsleven en de rijken op te trekken.

  Helemaal negeren kan de regering de oppositieplannen niet, want anders loopt het mis in de senaat. Of zou premier Mark Rutte met de van hem bekende behendigheid de kool en de geit weten te sparen? Morgenavond weten we meer.

  2 REACTIES

  1. …Of zou premier Mark Rutte met de van hem bekende behendigheid de kool en de geit weten te sparen? Morgenavond weten we meer…Ik vind dit niet eerlijk naar de premier, onze Mark. Hij moet ethische afwegingen op basis van het geheel overziend in landsbelang en belang van het volk; hij moet de coalitie binnen boord houden, hij moet de oppositie niet in de gordijnen jagen; hij moet van de kiezers arm en rijk, Henk en Ingrid; Mohammed en Fatima; Thierry en Geert; Mozes en Sara aan zich binden. Wat een held is mijn Mark; hij die het volk redt en verlost vanuit zijn genen; hij die het volk naar groene weiden achter de heuvels leidt, allemaal vanuit zijn genen. Leve Mijn Mark. Of zeg ik nu iets vreselijks doms?

   • @Binjamin,
    Sluw…. Leuk ook… ??
    Hoef me vast niet af te vragen wie jij hier allemaal bedient…
    Oh, sorry, mijn fout.
    ‘T is natuurlijk Rutte voor wie je (s)preekt! ?

  Comments are closed.