Belgische belastingbetaler financiert Nederlandse kranten

  0
  302

  Leestijd: 1 minuten.

  Een groot deel van de Nederlandse kranten is al in Belgische handen. Volkskrant, Trouw, AD en een aantal regionale bladen behoren tot de Vlaamse Persgroep. NRC Handelsblad en enkele andere regionale kranten zijn eigendom van het  Mediahuis. Die laatste uitgever wil nu ook De Telegraaf overnemen, de in zwaar weer verkerende spreekbuis van wakker Nederland. Als dat lukt bezitten onze zuiderburen straks bijna de hele Nederlandse pers. Kan dat zomaar?

  De PvdA-Kamerleden Mei Li Vos en Mohammed Mohandis maken zich grote zorgen. Zoveel zorgen dat ze schriftelijke vragen hebben gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Henk Kamp van Economische Zaken.

  Volgens de twee PvdA’ers kunnen de Belgische uitgevers zo makkelijk onze kranten inpikken omdat ze indirect staatssteun ontvangen. Zo neemt de Belgische overheid via het postbedrijf Bpost, waarin zij een meerderheidsbelang heeft, de kosten van bezorging voor haar rekening. Het zou gaan om circa een kwart miljard euro per jaar. Bovendien bedraagt het btw-tarief voor kranten ten zuiden van Wuustwezel nul procent.  Geen wonder dat de Belgische dagbladuitgevers goed in de slappe was zitten en dus de ene overname na de andere kunnen doen. Mag dat allemaal zomaar, willen Vos en Mohandis weten.

  En bovendien: als de Belgische uitgevers financieel op de been worden gehouden met belastinggeld, dan liggen straks vrijwel alle Nederlandse dagbladen aan het infuus van de Belgische overheid. Vos en Mohandis gaan er verder niet op in, maar gezien de staatsschuld van meer dan 100 procent bij de Belgen kun je je allerlei doemscenario’s voorstellen.

  Daar komt nog eens bij dat we te maken hebben met slechts twee Belgische uitgevers die binnenkort de Nederlandse krantenmarkt domineren. “Zorgelijk voor de pluriformiteit van het medialandschap”, vrezen Vos en Mohandis in navolging van de journalistenvakbond NVJ. De Kamerleden wijzen ook nog op de kwalijke gevolgen voor freelancers als straks een zo beperkt aantal Belgische bedrijven de tarieven kan bepalen.

  Dekker en Kamp hebben tot 16 januari om een antwoord te verzinnen op de indringende vragen van de twee PvdA’ers. Dat wordt nog een ingewikkelde klus. Zeker als je denkt aan de onverbiddelijke opstelling van Kamp toen BPost onze PostNL probeerde over te nemen.