Ben

  0
  74

  Leestijd: 2 minuten.

  Deze hoorde IJs gisteren bij Zomergasten, heel lollig: ,,Kunt u mij het verschil uitleggen tussen meneer Van Rompuy en, hoe heet ie…?” De interviewer: ,,Barroso?” ,,Ja, die”, zei de gast. Dat was een gezellig bedoeld maar beroerd stukje stand up comedy van telecomego Ben Verwaayen. Meeschrijven aan het VVD-programma en de naam van de voorzitter van Europese Commissie even vergeten, lijkt me sterk. De naam van Joop van den Ende moest zogenaamd ook van ver komen, ondanks dat die naam iedere dag om zijn pols hangt. Tamelijk lachwekkend.

  Jan Leyers liet zich gelukkig niet verleiden tot een uitleg, wat hij uitstekend had gekund, zoals iedere Belg met een abonnement op een krant. Die weet precies wat Voorzitter van de Raad van Ministers Van Rompuy doet, en hoe zich dat verhoudt tot Commissievoorzitter Barroso. Zo moeilijk is het bovendien niet, maar als het je niet uitkomt doe je blijkbaar liever alsof het onbegrijpelijk is. Curieus.

   

  Na het fragment van Steve Jobs werd het duidelijk: Ben Verwaayen is gepassioneerd over Ben Verwaayen

   

  Zoals wel vaker dit seizoen was Zomergasten afgelopen zondag een wedstrijdje Nederland – België. En ook die van gisteren werd gewonnen door België. De Hol-lander versus de hang naar verdieping en verklaring. Op Twitter werd Verwaayen al tijdens de uitzending geroemd om zijn passie, een woord dat ie inderdaad zo vaak in de mond nam, dat je vanzelf gaat geloven dat ie zelf ook vol passie zit.

  Passie ten aanzien van wat dan, dacht ik steeds, want een wereldverbeteraar kunnen we Verwaayen met de beste wil van de wereld niet noemen. Na het fragment van Steve Jobs werd het duidelijk: Ben Verwaayen is gepassioneerd over Ben Verwaayen. Dat vindt ie zelf natuurlijk ook een beetje narcistisch en ranzig, dus daarom gebruikt hij bestuurdersjargon zoals: ‘de mooiste klus die ik heb mogen doen’. Lees ‘m nog keer: de mooiste klus die ik heb mogen doen. Dat is zo’n belachelijke ontkrachting van de persoonlijke drijfveren van iemand dat je het bijna niet meer ziet. Het suggereert dat mensen (nog!) veel groter dan Ben Verwaayen hem vroegen om een klus te doen, zoals een paar fragmenten verder Nicolas Sarkozy verkondigde dat hij ‘een afspraak met het Franse volk heeft, en dus geen campagne kan voeren voor de volgende verkiezingen’. Terwijl we allemaal weten dat het in die contreien toch weldegelijk maar om een persoon draait: moi. Kan iemand die bestuurders en staatsmannen vertellen dat zelfs mensen die alleen naar SBS6 kijken deze groteske flauwekul niet vreten? Kreunend en steunend heb ik het einde van Zomergasten gehaald. En was blij dat ik alleen maar stukjes mag schrijven. Het zal je baas zijn, die Verwaayen.

  De uitzending was evengoed nuttig omdat we herinnerd werden aan een van de leidende principes van de VVD: regel het allemaal vooral lekker zelf. En spreek daar vervolgens over alsof dat een keuze is. Een eenvoudige keuze, ook nog. Je doet mee, of je doet niet mee, up to you. Verwaayen maakte glashelder dat de echte keuze die voorligt op 12 september gaat tussen een gepassioneerd geloof in het zelf of het collectief. Doe uzelf een lol en bedenk dat de crisis waarin we momenteel verkeren een oorzaak heeft bij mensen en ondernemingen die gepassioneerd waren over 1 enkel ding: zichzelf.

  Masker

  Droom

  Gassen

  Alle columns

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook