Benoeming Van Rijn heeft ook politieke betekenis

  20
  1016

  Leestijd: 1 minuten.

  Gaat het kabinet zijn termijn afmaken? Een paar weken terug waren er nog wat heel wat redenen voor twijfels. Lastige dossiers, zoals de stikstofproblematiek en de opvang van asielzoekers, zorgden voor verdeeldheid onder de coalitiefracties. De in de verte naderende verkiezingen vergrootten de profileringsdrang van de vier partijen. Dat leidde soms tot een geprikkelde sfeer in de Trêveszaal. “De samenwerking  tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie piept en kraakt,” meldde RTL Nieuws op 6 maart op gezag van ‘hooggeplaatste bronnen’. En premier Mark Rutte gaf tijdens zijn wekelijkse persconferentie toe dat er sprake was van ‘spanningen’.

  Inmiddels is er heel erg veel veranderd. De uitbraak van de coronacrisis heeft gezorgd voor een ambiance van nationale eendracht en samen de schouders eronder. Zolang een massale besmetting met het virus dreigt, maakt niemand zich nog druk over andere zaken. Laat staan over de ‘politiek met de kleine p’. Partijen – met uitzondering dan van PVV en FvD – doen nauwelijks nog hun best punten te scoren in politieke debatten. Er zijn voorlopig trouwens haast geen debatten meer, althans niet in de Tweede Kamer.

  Vrijdag werd de onderlinge verbondenheid nog verder versterkt door de benoeming van de PvdA’er Martin van Rijn. Hij gaat de wegens oververmoeidheid afgetreden minister voor Medische Zorg Bruno Bruins opvolgen. Met het inruilen van een VVD’er voor een prominent lid van een oppositiepartij sloeg premier Mark Rutte twee vliegen in één klap. Bruins werd voor Haagse begrippen supersnel vervangen door iemand die precies weet hoe de hazen in de gezondheidszorg lopen. Maar tegelijkertijd betekent de toetreding van een sociaaldemocraat tot het kabinet dat het politieke draagvlak daarvan flink toeneemt.

  Rutte mag dan ontkennen dat hij op de partijkleur van Van Rijn heeft gelet, het effect van diens aantreden heeft wel degelijk politieke betekenis. De PvdA kan zich de komende maanden (Van Rijn blijft drie maanden aan) niet permitteren het kabinet met daarin een vooraanstaande partijgenoot naar huis te sturen. Maar ook daarna wordt dat een stuk moeilijker, ook al zou de corona-ellende dan weer voorbij zijn en het politieke gehakketak een rentree maken. Rutte III is dankzij Van Rijn toch ook een beetje een PvdA-kabinet geworden. Ook al is die dan ‘op persoonlijke titel’ minister en tekent hij niet voor het regeerakkoord.

  20 REACTIES

  1. Aan S.Itai
   Met jou hebben we hier weer een echte rechts-populist in ons midden en ik hoop niet nog erger, gezien je taalgebruik. Want terwijl grove fouten niet bewezen zijn, wil jij deze democratisch gekozen regering van doodslag beschuldigen? Hardwerkende mensen die er alles aan doen om het aantal doden te beperken? Je moet je schamen! Hoewel, een landverrader ben je ook zo maar als je het niet eens bent met de krankzinnige voorstellen van Wilders en Baudet. En wie zijn “we” dan wel Itai? En denk je echt dat die “we” ooit iets te zeggen zal krijgen? Nee toch? Wie overigens die “Sterke Man” van jou moet worden, laat je ook in het midden, maar ik houd mijn hart vast, want ik lees uit jouw bijdragen een zekere voorkeur voor Rusland. Moet het zo iemand als Poetin worden? In Rusland, China, Wit-Rusland enz. is de corona-crisis geen probleem meer hoor. Je vervalst gewoon de cijfers. Als je zo’n soort “daadkrachtige staatsman” bedoeld, krijgen mensen zoals jij te maken met een ander probleem. In onze democratie kan iedere nitwit onze premier ongestraft voor “schurk” en “rat” uitmaken. In het land van Poetin halen ze je ‘s nachts dan op. De oplossing die jij propageert is dus erger dan de kwaal.

   • Niet iedereen die kwaad is op een arrogante, nonchalante en falende premier en op een corrupte politiek is een rechts-populist. Het is populistisch omdat zo voor te stellen. Ik ben in al mijn reacties heel duidelijk voor het herstel van echte democratie. Ik ben tegen het neoliberalisme, dat het fascistische recht van de sterkste laat gelden en democratisch gekozen regeringen uitschakelt. Ik wil een democratie waarin een premier die slecht functioneert, aftreedt. Eén waarin de machten strikt gescheiden zijn en waarin openheid heerst. Onder Rutte wordt net als in China verzwegen dat er nu in een ziekenhuis in het midden van het land 24 procent van het personeel thuis zit vanwege corona. Waren er maar beschermingsmiddelen geweest. Populist is iemand die van alles schreeuwt, zoals dat anderen cijfers vervalsen, zonder één cijfer te weerleggen. Welke oplossing propageer ik ? Ik spreek alleen mijn hoop uit, dat er uit de ellende waarin we nu wegzinken, iemand – om zeker te maken dat u het dit keer begrijpt: Een serieuze, eerlijke en échte DEMOCRAAT – tevoorschijn zal komen die in tegenstelling tot Rutte wél ons vertrouwen waard is.

   • Ja, ik beschuldig een democratisch gekozen regering van het verzaken van haar plicht met op grote schaal dood ten gevolge. Als iemand, maakt niet uit wie, een petitie start om daarmee te eisen dat Bruins ( de minister die tot maart niets deed, in paniek raakte en vervolgens instortte, terwijl buitenlandse collega’s hun gezondheidssystemen al klaar hadden) en Rutte hiervoor vervolgd gaan worden, dan teken ik die.

  2. Rutte is en blijft een politieke rat. Om de oppositie te neutraliseren en de kritiek op zijn falen wat te smoren, benoemt hij Van Rijn ondanks diens gerotzooi bij de Sociale Verzekeringsbank tot opvolger van Bruins. De man die moeite had om bureaucratische problemen te overwinnen, moet ons gaan redden van een écht probleem ? Rutte en zijn benoemingen gaan ons niet alleen niet redden, ze staan onze redding in de weg. Wat wij nu nodig hebben is geen politicus die zich laf verschuilt achter ambtenaartjes, kletspraat verkoopt en zichzelf redt met handige politieke benoemingen, maar een daadkrachtige staatsman met common-sense, één die in tegenstelling tot Rutte wel de juiste prioriteiten stelt.

   • Noem er dan eens een……ik zie alleen betweterige snotjongens(Jetten en Klaver etc.) die nog nooit echt gewerkt hebben en ook niet weten hoe het in de echte economie aan toe gaat!!!

   • Dit soort reacties gaan ons land redden……. tja er zijn altijd mensen die overal tegen aan willen trappen voor het trappen alleen . Triest

    • Politici die alle waarschuwingen in de wind slaan en het land niet voorbereiden op een virus waarvan al maanden bekend was dat het veel mensenlevens gaat kosten, maken zich schuldig aan doodslag ! Zij verdienen veel meer dan een paar figuurlijke trappen; ze verdienen langdurige gevangenisstraf ! Hopelijk komt er toch iets goed uit de ellende waar we nu in verzeild raken. Hopelijk wordt dit het einde van het neoliberalisme, van de EU en aan de steun voor dit miserabele idee. Dan kunnen we, ondanks enkele onuitwisbare problemen die de EU achterlaat, zoals groepen die ons vijandig zijn en niet weg gaan, na de corona- en economische crisis weer ons best gaan doen om een meer rechtvaardige en leefbare maatschappij op te bouwen.

  3. Het eerste wat van Rijn moest doen is beademingsapparatuur bestellen omdat Rutte dat ook niet heeft gedaan. En iedereen is bezig met de corona virus en deze regering drukt even gauw de stikstof maatregelen erdoor. Vuile oplichters.

    • In Duitsland was die apparatuur er al in januari. Ook de laboratoria waren er toen al klaar. Daarom is het aantal doden daar zo laag, ondanks het feit dat de corona er eerder is aangetroffen. Merkel nam de dreiging en haar verantwoordelijkheid serieus, dat is het verschil met Rutte.

  4. @BvderMeer,
   Ik kan een eindje meegaan in uw denken, echter: Rusland als een der grote economische en militaire wereldmachten na’ Covid19 lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, gezien de dan aldaar ontpopte dessastreuse economische en financielle omstandigheden, als zijnde weggevallen olie en gasinkomsten, slechts zwakke industrie, deswegen oneindig gekrakeel in het Kremlin. China: akoord echter Rusland: Njet! Ik heb na de voorbije crisis meer vertrouwen in de zich steeds meer Europeesch, in eendrachtig afgestemde, ontwikkelende aanpak van de heersende problemen.

   • Beste Pieter, niet de EU (waar zijn ze gebleven ?), maar Poetin stuurt nu een vloot grote transportvliegtuigen met hulpgoederen om de Italianen te redden. De EU is een enorme kostenpost en nu met dit virus, een gevaar voor haar eigen inwoners en voor de rest van de wereld. Verder was het niets, is het niets en wordt het niets.

  5. De PvdA kon in de paarse coalitie onder Wim Kok, behoorlijk goed met D66 en VVD samenwerken
   Dit tot schade van betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Daarna volgde de neergang van de PvdA. Wim Kok had de sociale cultuur van het PvdA verraden. Er is wel eens gezegd dat je eigen cultuur verraden erger is dan landverraad. Dit is geschiedenis, het zal me benieuwen of de PvdA zijn les heeft gelezen. Zo niet, komt er gewoon een kabinet Rutte IV met de PvdA als 1 van de coalitie partners. Het eens geweldige sociale poldermodel van het oude Nederland zal wel niet meer terugkomen, dit kost teveel.
   Want door de Covid-19 crisis zal de economie waarschijnlijk ineenstorten. De economie zal zich alleen herstellen door er enorm veel geld in te investeren. Het gewone arme volk zal dan wel weer de klos zijn. Maar wat er in de V.S. staat te gebeuren zal nog veel erger zijn, met Trump als president. Misschien gaat de V.S. wel failliet, net als D. Trump vroeger al een paar keer. Dan worden China en Rusland de nieuwe economische en militaire leiders van de wereld. De NAVO zal dan ineenstorten. Dankzij het ‘Wuhan’ virus.

   • De corona-crisis wordt voor Europa hoogstwaarschijnlijk wat in 1927 de Dust Bowl was voor de VS. Terwijl in Rusland, China en de VS min of meer alle neuzen in dezelfde richting voor herstel zullen staan, zal de eenheid in Europa, dat ook nu weer laat zien dat het niet meer is dan een dure fictie en een zwaar blok aan het Nederlandse been, verder te zoeken zijn dan ooit. Laten we van ons nadeel een voordeel maken en als deze crisis niet de genadeslag wordt voor de EU, zo snel mogelijk uit de restanten ervan stappen, teneinde per saldo weer veel geld beschikbaar te krijgen dat ons zal helpen om slagvaardig onze eigen economie te herstellen.

  6. “Aanpakken! als het nodig is!”
   Weet u het ook nog? Nederland moest in moeilijke tijden toekomstbestendig worden gemaakt! De PvdA pakte in het vorige Kabinet, samen met de VVD die klus moedig aan, terwijl Buma gemakzuchtig en slim? achterover bleef hangen. En zie nu, hoe snel de noodzakelijheid van ‘de aanpak’ inmiddels bevestigd geworden is. Mogelijk zal er nu enige erkenning voor die eerder gemaakte keuze en aanpak ontstaan? De PvdA werd er echter wel medogenloos voor afgestraft en waarom dan ook de VVD niet? Tja, die hebben een andere achterban he’ die konden het allemaal wel lijden. Nederland en de VVD profiteren er inmiddels, in deze wederom moeilijke tijd, toch wel geweldig van. Gelukkig maar!
   Inderdaad, het is bizar, maar het kan in de Politiek allemaal verkeren. Ik vind het moedig van van dhr. van Rijn, dat hij zich nu beschikbaar stelde voor deze zeer moeilijke post, ik wens hem van harte: Alle benodigde kracht

  7. Regeren is vooruitzien. Straks een VVD, PvdA, D66. Groenlinks kabinet, met gedoogsteun van het CDA en de ChristenUnie en het SGP mannenkoor op de achtergrond?

   • Bij de volgende verkiezingen zullen we hopelijk na de corona-ramp zijn. Als ze op tijd gehouden kunnen worden, wat ik eerst nog moet zien, zullen de overlevenden zich midden in een economische crisis bevinden en ten volle beseffen hoe weinig Rutte en zijn vrienden werkelijk waard zijn. Dat maakt het antwoord op de vraag hoe de volgende regering eruit zal zien helaas niet eenvoudiger.

   • De kans is groot want de overige partijen PVV FvD en SP doen er meest van alles aan om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Als deelname dreigt kan je altijd nog een boreale toespraak houden omdat te voorkomen. Meedoen met de rest betekent het einde van deze partijen die dan niemand meer hebben om tegen aan te trappen.

    • De politiek is al lange tijd één grote cynische troep, maar juist tijdens de echte crisis waar we nu in zinken, zullen we zien wie werkelijk iets waard is en wie wél in staat is om de natie te leiden. Bij gebrek aan beter is mijn hoop daarop gevestigd.

  8. Nee Fons het laat zien dat het steeds moeilijker wordt om een coalitie te smeden, dit is het begin van een zaken kabinet. Partijen komen allemaal met een bepaalde grote dat het niet meer te doen is om hier democratisch met een coalitie te regeren.
   Je kan twisten of het een goeie keus is, Van Rijn was toch wel grotendeels schuldig aan de, wat later bleek de oliedomme bezuinigingen en de verregaande marktwerking in de gezondheidszorg. Zelfs zijn vader joeg hij tegen zich in het harnas… Maar hij is wel ingeburgerd op het ministerie en hij was direct beschikbaar, met een crisis als deze heb je ook nog eens weinig keus!!
   Het is te hopen dat ze in politiek Den Haag met deze crisis veel leren en in gaan zien dat met alleen maar marktwerking achterna lopen en niets meer zelf in dit land te maken, veel leren…. Maar ik ben bang dat de crisis daarvoor, helaas, nog veel dieper zal moeten gaan!!!

  Comments are closed.