Bernie stoomt door

  3
  392

  Leestijd: 2 minuten.

  Bernie Sanders lijkt niet te stoppen en lijkt nu hard op weg de presidentskandidaat van de Democraten te worden. De zelfbenoemde democratische socialist won zaterdag in de zuidelijke staat Nevada de derde voorverkiezing. Hij won eerder één verkiezing en deelde bij de andere de eerste plaats met een rivaal.

  De overwinning van Sanders viel veel ruimer uit dan verwacht: hij kreeg bijna 47 procent van de stemmen. Dat was dik twee keer zoveel als nummer twee, oud-vice-president Joe Biden. De andere kandidaten, onder wie Pete Buttigieg, de co-winnaar van de eerste verkiezing in Iowa, eindigden op nog grotere afstand.

  De verkiezingen in Nevada waren interessant omdat ze de eerste graadmeter waren van de de steun onder minderheden voor de diverse kandidaten. Iowa en New Hampshire, waar de tweede verkiezing plaatsvond, zijn overwegend blank. In Nevada wonen veel Latino’s. En Sanders scoorde bij hen veel beter dan de concurrentie.

  Sanders opmars wordt door de Democratische partijtop met angst en beven gevolgd. Zij vrezen dat hij veel te links is om in november president Donald Trump te kunnen verslaan. Socialisme is voor veel Amerikanen zoiets als het coronavirus of erger. Daar blijf je bij uit de buurt.

  Om de kandidatuur van Sanders te verhinderen moet het gematigde kamp het eens zien te worden over één kandidaat die een kans heeft tegen Trump. Alle ogen zijn nu gericht op Michael Bloomberg, een miljardair en oud-burgemeester van New York. Bloomberg heeft de eerste voorverkiezingen laten lopen en doet pas mee op Super Tuesday. Dan gaan Democraten in 14 staten naar de stembus, waaronder ‘hoofdprijzen’ als Texas en Californië.

  Bloomberg heeft al honderden miljoenen in zijn campagne gepompt en zou de gevaarlijkste tegenstander van Sanders moeten worden. Vorige week mengde hij zich voor het eerst in een debat met zijn concurrenten en het werd een jammerlijke vertoning. De miljardair bleek slecht voorbereid en was niet opgewassen tegen zijn opponenten.

  En zoals bij elke kandidaat wordt nu ook zijn verleden grondig omgespit. Bloomberg zou vrouwelijke medewerkers hebben geschoffeerd en als burgemeester het bij de criminaliteitsbetsrijding vooral op zwarte medeburgers hebben gemunt.

  Ook zijn onuitputtelijke verkiezingskas kan een handicap worden. Het versterkt het idee dat het presidentschap te koop is. Dat is een belangrijk thema in Sanders’ campagne. Zijn aanhangers en niet het bedrijfsleven, zijn zijn belangrijkste sponsors.

  Zaterdag a.s. wacht de volgende verkiezing, in South-Carolina. Deze staat heeft een grote zwarte bevolking en dan wordt het voor de meeste kandidaten erop of eronder. Zonder de steun van zwarte kiezers is het traditioneel niet mogelijk de Democratische presidentskandidaat te worden. Het zou de laatste kans kunnen worden voor Joe Biden. De voormalige vice-president onder Barack Obama moet daar na tegenvallende resultaten bij de voorgaande verkiezingen winnen. Hij lag volgens de peilingen lang op kop maar Sanders is bezig aan een inhaalrace.

  De grote klap, en schifting, vallen op 3 maart op Super Tuesday. Als Sanders daar in veel staten goed scoort, zou het wel eens te laat zijn voor het anti-Sanders-kamp. En krijgt Trump vermoedelijk de tegenstander waarop hij hoopt.

   

  3 REACTIES

  1. Als Bernie de tegenkandidaat van D. Trump wordt, heeft D. Trump de winst al in zijn zak.
   Geen twijfel mogelijk. In dit licht is het inderdaad de tegenkandidaat waar hij op hoopt, deze verslaat hij met gemak.

  2. Denk maar niet dat Bernie president zal worden. Het overgrote deel van de Amerikanen moet niets van een communist hebben.
   De Democraten kunnen Trump geen groter plezier doen dan Bernie kandideren.

  3. Waarop hij hoopt? Denk het niet. En wie zegt dat ie daarop hoopte?

   Ik denk dat Trump hoopte op Biden en hem te verlaan met een Oekraine schandaal? Voor Sanders heeft ie nog geen snoodelijk plannetje gemaakt. Althans, niet in het openbaar.

  Comments are closed.