Beter laat dan nooit

  8
  364

  Leestijd: 1 minuten.

  De ministers van Financiën van de eurolanden hebben een principe-akkoord bereikt  om de financiële discipline van eurolanden te versterken.  Tegelijk zijn er geluiden dat Italië het tekort volgend jaar geen 2,4%, maar 2% wil laten bedragen.

  Met andere woorden, de Italiaanse regering schikt zich een beetje naar Brussel, dat vindt dat er veel te veel schulden worden gemaakt in Rome. De Italiaanse regering werd niet alleen gecorrigeerd door de Europese Commissie, maar ook door de markt. De Italiaanse rente liep immers op, niet leuk als je staatsschuld bijna 2300 miljard bedraagt.

  Het was vanaf het begin duidelijk dat er weeffouten in het eurosysteem zaten, de sancties voor landen die er een potje van maakten waren te wak of kwamen veel te laat. Wat moet een land zwaar in de problemen immers met miljardenboetes, dat maakt het allemaal nog erger.

  Na maanden onderhandelen  (en afgelopen nacht achtttien uur aaneen) hebben de ministers nu een akkoord bereikt dat op 14 december wordt voorgelegd aan de Europese regeringsleiders. De Nederlandse minister Wopke Hoekstra is erg tevreden. De Nederlandse vrees voor een eurozonebegroting, waardoor de sterke landen in feite garant staan voor de zwakke (die dan dus minder hoeven te bezuinigen en goedkoper kunnen lenen) en er een financiële hulpstroom van noord naar zuid op gang zou komen, is geen bewaarheid geworden.

  Het permanente noodfonds ESM, waar landen in financiële problemen kunnen aankloppen, krijgt meer bevoegdheden maar wordt tegelijk ook strenger wat betreft de voorwaarden waaronder geld kan worden geleend. Met andere woorden, eerst moet een land zelf alles hebben ondernomen om de eigen broek op te houden voordat er hulp kan komen.

  Gelden uit de ESM worden mogelijk ook al vanaf 2024 ingezet om probleembanken te helpen, maar dan moeten die banken wel in 2020 hun risico’s op de balans fors hebben verminderd.

  De euro bestaat bijna 20 jaar, de digitale start meegenomen. Tegen de ergste kinderziektes is nu een medicijn gevonden, alles beter dan het aan te laten komen op de tucht van de markt. Want zeker in het geval van Italië is het dan vermoedelijk te laat.

  8 REACTIES

  1. Mijn oprechte complimenten voor deze vakminister van’t CDA.
   Hij leverde toch een prachtige diplomatieke krachttoer op Europees niveau die echt verbazend is. Hoekstra mag er wezen. Hij smeedcde, door het verlies van een groot land als GB door de Brexit een Hanze-alliantie samen om het machtsblok Duitsland-Frankrijk een tegenwicht te geven.
   Het was een magnifieke beweging op diplomatiek gebied, strategisch ook! Want als Macron zijn zin had gekregen… Wel we weten het. Frankrijk en haar Zuid-Europese neven zouden maar al te graag de EU op financieel niveau heel wat meer macht willen geven.
   Ter meerdere glorie van platzakland Frankrijk.
   Transfer van belastinggelden van het ‘zogenaamde’ rijke noorden naar het arme zuiden is dankzij de inspannen van Hoekstra uitgebleven. Dat hij daarvoor een nieuw fenomeen in’t leven riep, de Hanze-alliantie van kleine lidstaten, werd hem door Frankrijk niet echt in dank afgenomen.
   Maar voorlopig heeft hij Nederland gered.
   En da’s voor de grootste onder de kleinste landen in Europa toch een hele prestatie!
   Hoewel er nu toch ook een heel klein Frans deurtje ergens weggemoffeld in de Europese begroting zit. Maar voilà, het is in de diplomatiek geven en nemen! ‘T is niet noemenswaardig.

   • Correctie!!!
    Krijgen we toch een tranfer-eurozonebegroting?
    Link 1 – Citaat: Hoekstra – dinsdagochtend – het letterlijke woord ‘eurozonebegroting’ staat volgens hem niet meer in de tekst. “Ik wil het woord stabilisatie niet meer horen.”
    Stabilisatie beste lezers is HET woord voor TRANSFER als het in de context van een eurozonebegroting staat. En dat wil Hoekstra niet. Frankrijk wel.
    Telegraaf (link 2) geeft de geruststellende woorden van Hoekstra weer net als Frontbencher hierboven. Er komt geen transfer-eurozonebegroting. 👏🏽
    Maar waarom opent het FD (link 3) vandaag met het nieuws dat er in de gezamelijke verklaring van de Europese ministers van financiën toch het woord ‘stabilisatie’ staat. En het woord eurozonebegroting? En zelfs de bedoeling ervan, citaat: ‘het verkleinen van de economische verschillen tussen rijke en arme lidstaten.’
    Transfer van gelden dus Hoekstra?
    1 https://fd.nl/economie-politiek/1280659/eurozone-krijgt-toch-een-eigen-begroting-al-mag-die-niet-letterlijk-zo-heten
    2 https://www.telegraaf.nl/nieuws/2875088/nederland-in-z-n-nopjes-met-eurohervormingen
    3 https://fd.nl/economie-politiek/1281113/rutte-versus-macron-deel-ii

    • Rutte gaat voor een eurozonebegroting tekenen schrijft het FD vandaag (zie link). Dus de eerdere media-berichten waren lariekoek. ☝🏿
     Ik begrijp niet waarom Hoekstra zoveel vergadert heeft. Want het o zo ‘trotse’ resultaat is zero… Frankrijk en de EC krijgen – van eurofile Rutte en zijn VVD – gewoon hun zin. Er gaat zelfs 50 miljard euro in. En als we Frankrijk en Juncker mogen geloven, is dat in tijd ‘slechts’ het begin.
     Hoekstra, je staat voor joker!
     Rutte, jij bent een bedrieger… Want de smoesjes die je ophangt dat het vooral geen ‘transferpot’ mag heten wordt evenwel gewoon door Frankrijk en Juncker tegengesproken! Thierry Baudet heeft gelijk: we worden door de VVD een federale transferunie ingemoffeld.
     Macron heeft gewonnen. 👏🏽
     Het Franse overheidstekort wordt straks door de EU en Rutte geredt!
     Noem het een ‘steunfonds voor hervormingen’ – betaald met eerdere hervormingen (bezuinigingen) op/door het Nederlandse volk – of een stabilisatiemechanisme voor economische verschillen.
     Het is en blijft transferen van ons belastingsgeld. 🤧
     https://fd.nl/economie-politiek/1282235/rutte-stemt-toch-in-met-eigen-begroting-voor-eurozone

  2. Als u alle taal- en stijlfouten uit artikelen en vooral reacties wilt halen, heeft u daar een dagtaak aan.

  3. als je naar een algehele munteenheid met 1 financieel-monetair beleid gaat, krijg je een 2-deling in europa.
   de een zegt dat we in de afgrond zijn gestort en onze ziel helemaal aan de duivel hebben verkocht en het andere deel vindt dat we in de hemel zijn beland.
   de tegenstellingen worden groter en heftiger.

  4. De zinsnede ‘is geen bewaarheid geworden’ is volgens mij taalkundig onjuist of anders onstijlvol.

   In mijn ogen is het een contaminatie van ‘geen waarheid geworden’ en ‘is niet bewaarheid’.

   Inhoudelijk denk ik dat dit een tussenstap is naar een algehele muntunie met één financieel-monetair beleid.

  Comments are closed.