Biden moet nu Trump verjagen

  8
  425

  Leestijd: 3 minuten.

  Op Joe Biden (77) wacht nu de belangrijkste opdracht voor een presidentskandidaat sinds mensenheugenis. De Democraat moet in november de slechtste president in de Amerikaanse geschiedenis uit het Witte Huis jagen.

  Woensdag besloot zijn enig overgebleven rivaal, Bernie Sanders (78), de strijd te staken. Hij was kansloos, zijn achterstand na de voorverkiezingen van dit voorjaar was te groot. Maar de belangrijkste reden was de noodzaak om een einde te maken aan het rampzalige Trump-tijdperk. Nog een ambtsperiode voor de president zou het land nog verder verscheuren.

  Sanders vertrek is het signaal dat het de Democraten dit keer ernst is. Alles staat nu in het teken van de grote missie: Trump (72) Moet Weg. De rijen moeten gesloten worden. De grote kwaal van de partij, de eeuwige verdeeldheid, de haat en nijd tussen de gematigde en radicale vleugels, mag die historische opdracht dit keer niet verhinderen.

  Voor Biden is het nu van vitaal belang om de aanhang van Sanders binnen boord te houden. Sanders is een zelfverklaarde ‘democratische socialist’ en rond zijn kandidatuur is een ware persoonlijkheidscultus gegroeid. Of die fanatieke achterban nu bereid is over te stappen op Biden staat nog te bezien. Voor hen is Biden de verpersoonlijking van het gehate partijestablishment.

  Sanders geeft Biden het voordeel van de twijfel, meer niet. Hij heeft zich niet formeel achter Bidens kandidatuur geschaard. Hij blijft meedoen aan de voorverkiezingen met het doel zoveel mogelijk gedelegeerden te winnen. Daarmee wil hij in augustus op de Democratische Conventie, het congres waar Biden officieel op het schild wordt gehesen, zoveel mogelijk zijn radicale stempel op het partijprogramma drukken. (Als corona die Conventie laat doorgaan.)

  Dat programma zal linkser worden dan het sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is geweest. Wat tot voor kort ook bij de Democraten omstreden was, is nu niet langer een punt van discussie. De rol van de staat moet groter worden. In de gezondheidszorg, het onderwijs en het sociaal-economisch beleid. De VS moet een verzorgingsstaat worden naar West-Europees model.

  De coronacrisis heeft voor de Democraten nog eens, en ten overvloede, twee dingen bewezen. De overheid schiet dramatisch tekort bij de bestrijding van de pandemie. Nergens sterven zoveel mensen aan corona als in de VS. De supermacht blijkt inzake de zorg voor de gezondheid van zijn burgers een derdewereldland. Dat is voor een land dat zich nog altijd als het beste, grootste, machtigste ter wereld, ‘Gods Own Country’.  beschouwt, onacceptabel.

  Wat iedereen die niet totaal met partijdige blindheid is geslagen nu eindelijk ook moet zien is dat Trump volkomen incompetent en ongeschikt is. Een crisis van deze omvang is de ultieme test van een politicus. En Trump heeft volledig gefaald, zoals vermoedelijk geen andere president voor hem.

  Dat betekent niet automatisch dat Biden in november gaat winnen. Je kunt het politieke debat winnen maar dat is geen garantie dat je ook de verkiezingen wint. De VS zijn zo gepolariseerd dat koers en beleid een ondergeschikte rol spelen. De verkiezingen worden meer dan ooit een stammenoorlog: de Blauwen (Democraten) tegen de Roden (Republikeinen). En wie zijn aanhang het best weet te mobiliseren, maakt de grootste kans op de overwinning.

  Trump heeft in deze oorlog een enorm voordeel. Hij is de zittende president. Hij staat permanent voor de camera’s. Wat hij daar aan onzin en leugens verkoopt, maakt niet eens zo gek veel uit. Hij beheerst het nieuws. Biden zit thuis, kan alleen maar reageren en stuurt van tijd tot tijd zijn boodschap de wereld in. Als die wordt waargenomen, is het al een succes. Zijn hoop, misschien zijn enige, is dat Trump nog erger, nog opzichtiger faalt. En dan nog.

  Verkiezingen zijn altijd een referendum over een zittende regeringsleider. De tegenkandidaat begint altijd met een achterstand. Hij moet meer dan de president de kiezer overtuigen. Dat hij beter is dan de zittende man en als dat niet lukt, de minst slechte. En het is maar de vraag of Biden daar in het door en door verziekte politieke klimaat in slaagt.

  8 REACTIES

  1. Wat me opvalt is dat de oudjes het schijnen te winnen in de VS. Dat is toch wel vreemd. Vertrouwen de Amerikanen meer hun opa dan hun vader? De opa’s winnen het ook van de oma’s en moeders.
   Politieke ervaring schijnt niet zoveel uit te maken. Trump had geen. Dus een jonger iemand zou wellicht een kans moeten kunnen maken. Maar dus niet.
   Een lollige opa, daar gaan ze voor. Vreemd.

  2. Biden heeft een heel slechte reputatie. Kijk maar wend maar alles wat hij in het verleden heeft gezegd en gedaan. Die man zou pas echt een ramp voor het land zijn. Daar komt nog wel bij dat Trump de eerste president is die doet wat hij belooft

   • Hij heeft inderdaad beloofd, de gezondheidszorg te slopen en dit heeft hij inderdaad gedaan.

  3. Mijn eertse reactie op dit nonsens-artikel was dat Fons hem weer flink heeft laten hangen, maar Peter kan er ook wat van zeg.

   “De Democraat moet in november de slechtste president in de Amerikaanse geschiedenis uit het Witte Huis jagen.”

   Trump is de eerste US President die voor een heel groot deel zijn verkiezingsbeloften heeft waargemaakt en waarom hij gekozen is. Wat maakt hem dan de slechtste uit de geschiedenis?
   Het is ook niet Trump die het land polariseert, maar de jankende ‘democraten’, die hun terechte verlies niet kunnen verkroppen en een bres slaat in de maatschappij. Zie jij namelijk wel eens Trump-aanhangers, die anderen in elkaar slaan, die mensen met petjes, waarop ‘Hilalry’ staat in elkaar slaan? Nee, het zijn altijd de ‘vredelievende democrats’, die geweld gebruiken.

   Is Frontbencher nu ook al door de extreme-linkse belgische Mediagroep overgenomen?

  4. Ik heb in uw artikel 1 naam vervangen en dat is de naam van Trump in Rutte.
   Die heeft de zorg en het onderwijs etc. in Nederland uitgekleed, met alle huidige consequenties van dien.

  5. Biden moet Trump verjagen?? Hahahaha hahahaha hahahaha. Deze man is dement en kan zo VVD lid worden. Trump wint de verkiezingen met twee vingers in de neus. Zelfs mensen van de democraten stemmen op deze man.

   • Is Trump een man? Ik dacht altijd aan zoiets van “een groot kind”. Amerikanen houden van kinderen. En kinderachtige dingen.

  Comments are closed.