Bijltje

  0
  83

  Leestijd: 2 minuten.

  Als De Hofnar dezer dagen denkt aan Diederik van de PvdA, moet hij onwillekeurig ook denken aan Maxime van het CDA. Zoveel goede bedoelingen, maar zoveel onbegrip.

  Hopeloos is het. Dit kan Diederik niet meer redden. Wie zat er te slapen bij het uitruilen met de VVD? De uitkomst bij zo’n kaartspelletje moet toch ongeveer 50/50 zijn? Waarom denkt heel Nederland dan dat het land geregeerd wordt door de liberalen?

  ‘Gedoger’ Alexander Pechtold noemde het dit weekend ‘bewonderenswaardig’ dat Diederik ‘het bijltje er nog niet bij heeft neergegooid’. Met zulke vrienden….Maar hij snijdt wel een terecht puntje aan. Want wanneer is het klaar?

  Fascinerend toch, hoe tomeloze ambitie blind maakt voor risico. Toen Samsom zich, nu exact drie jaar geleden, kandideerde voor het partijleiderschap, besefte hij toen ook dat hij met die beslissing zijn eigen exit voorbereidde?

   

  Hoe dan ook, wat kun je Diederik nu eigenlijk verwijten? Dat hij niet kan kwartetten

   

  Partijleiders bij de kleintjes houden het meestal lang vol. De verwachting zijn niet hoog, ze hebben een kleine maar trouwe achterban. Maar de PvdA, dat is eredivisie. Als je niet presteert, dan ben je weg. Daar weten Melkert en Cohen alles van.

  Diederik zal inmiddels al wel een hengeltje hebben uitgegooid in zijn netwerk. Kan hij die vliegende baas van Greenpeace niet opvolgen? Of is het kabinet achter de schermen al bezig hem van een mooie internationale job te voorzien?

  Hoe dan ook, wat kun je Diederik nu eigenlijk verwijten? Dat hij niet kan kwartetten. Verder heeft hij het allemaal goed bedoeld. Kon hij er wat aan doen dat hij 38 (!) zetels bij elkaar wist te praten?

  De Hofnar moet dezer dagen een beetje denken aan Maxime, als hij denkt aan Diederik. Louter goede bedoelingen had de Limburger, toen hij in zee ging met de PVV. Daar kun je vanuit gaan, want hij ging voorop in de strijd met het risico het eigen politieke leven te verliezen. Als de gewiekste Maxime de rest van zijn leven in de bankjes had willen blijven, dan had hij het wel gelaten.

  Zo ook Diederik. Hij kan praten, praten en nog eens praten. En dat kan hij goed. Maar hij is onbegrepen. En alles zit tegen. Door het gasdebacle lijkt de partij van Diederik zelfs de hondstrouwe Groningers voor altijd te verspelen….

  Is het een troost voor Diederik dat Alexander straks in de eredivisie speelt? En dat die dan de torenhoge verwachtingen moet waarmaken? Elke politicus die verantwoordelijkheid neemt, neemt een risico. Dat heet je nek uitsteken. Dat bijltje moet Alexander nog oppakken.

  De Hofnar zet graag zijn tanden in actuele politieke zaken. Zijn mening is niet per se de mening van de redactie van Frontbencher.nl 

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter