Bijna iedereen steunt ‘intelligente lockdown’

  14
  570

  Leestijd: 2 minuten.

  In de Tweede Kamer bestaat zeer brede steun voor de ‘intelligente lockdown’ die het kabinet maandag heeft aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Alleen PVV-leider Geert Wilders zou nog wat verder willen gaan, bleek donderdag tijdens het tweede grote Kamerdebat over de pandemie. Maar ook hij was voor zijn doen tamelijk gematigd. Beschuldigingen als ‘het kabinet speelt met levens’ liet hij in elk geval achterwege.

  Omdat een deel van de oppositie geen zin had alleen maar een mooi-weer-verhaal af te steken, weken sommige fractieleiders uit naar verleden of toekomst. Dat bood de gelegenheid toch forse kritiek te spuien en te zwartepieten. Want dat is en blijft blijkbaar de kerntaak van fracties aan de zijlijn, tenminste in hun eigen ogen.

  Het verste daarin ging uiteraard Wilders. Met de van hem bekende botte bijl hekelde hij de bezuinigingen in de zorg van de afgelopen jaren. De VVD hield hem voor dat er volgens de cijfers niet minder maar juist meer geld aan de gezondheidszorg is uitgegeven, maar daarmee had de PVV-leider niks te maken. Zijn er dan soms geen ziekenhuizen gesloten? Nou dan.

  Thierry Baudet van FvD voorspelde dat als de coronacrisis voorbij is de regeringspartijen nog wel eens een poepje zullen ruiken. Er komt straks ongetwijfeld een parlementaire enquête, met als centrale vraag: waarom is er niet veel eerder ingegrepen? Heeft Forum trouwens niet al geruime tijd geleden op harde maatregelen aangedrongen?

  Op dit moment vraagt vrijwel geen enkele partij echter om een ingrijpende koerswijziging bij het voorkomen van coronabesmettingen. Natuurlijk moet er wel snel extra ic-capaciteit in de ziekenhuizen beschikbaar komen. Ook moet het kabinet alles op alles zetten om meer testmateriaal beschikbaar te krijgen, desnoods via dwang. En verder deugde de communicatie over de kabinetsbesluiten van geen kanten, waardoor heel wat burgers niet precies weten wat wel en niet mag en wanneer.

  Wat dat laatste betreft stak premier Mark Rutte de hand diep in eigen boezem. De persconferentie waarin het nieuwe coronapakket bekendgemaakt werd, was ‘rommelig’ en had ‘strakker gemoeten’. Dat zal in het vervolg beter gaan, beloofde hij.

  FvD-leider Baudet kwam nog met een aparte wens. Hij wil dat de Kamer in deze bange tijden elk thema controversieel verklaart dat niet ‘corona-gerelateerd’ is. Met andere woorden: de Tweede Kamer moet de behandeling staken van zo’n beetje alles waar FvD tegen is. Zoals het klimaatbeleid, de aanpak van de stikstofproblemen, de uitbreiding van de EU en noem nog maar wat heikele items op. Als de Kamer die schriftelijk blijft afdoen legt ze de bijl legt aan de wortel van de democratie, vindt de Uil van Minerva.

  Op voldoende draagvlak in de Kamer hoefde hij echter niet te rekenen. Niet in de Kamer en al helemaal niet bij het kabinet. Volgens Rutte ‘lopen sommige dingen nu eenmaal gewoon door’, zoals de rechterlijke uitspraken over klimaat en stikstof en de Europese besluitvorming. Die kun je niet eens stilleggen.

  14 REACTIES

  1. Terwijl het grootste deel van de bevolking zich houdt aan de regels van de intelligente lock-down, vliegt KLM onbekommerd heen en weer naar New York, brandhaard van corona,  en is er geen enkele medische controle op Schiphol.  Zouden we die mensen niet moeten testen en/of 14 dagen in quarantaine moeten plaatsen?

   We kunnen deze lock-down alleen opheffen als we voldoende testcapaciteit hebben. Laten we beginnen mensen te testen die volgens hun huisarts coronaverschijnselen hebben gehad. Blijken ze immuun te zijn en niet besmettelijk, dan krijgen ze een attest en kunnen ze zich gewoon in de publieke ruimte begeven. Zo kunnen we geleidelijk de economie hervatten: kappers, pedicuren en tandartsen met zo’n attest kunnen bijvoorbeeld weer aan het werk gaan en mensen behandelen die ook zo’n attest hebben. Als ze voldoende hygiëne betrachten, kunnen ze zelfs klanten zonder attest behandelen. Leraren met een attest kunnen weer voor de klas staan en les geven aan kinderen die ook zo’n attest hebben. Enzovoort.

   Deze aanpak lijkt me nog intelligenter dan wat we nu doen, want zoals het nu gaat moeten we wel erg lang wachten op de totale groepsimmunisatie.

   • @Holleman,
    Over ‘intelligentie’ gesproken. Hadden we maar een minister-president als in Oostenrijk. Die begrijpt tenminste dat het water naar de zee dragen is als mensen in supermarkten niet alleen eten halen maar corona besmettingen. ? Ook Tsjechië heeft het door. (Zie link) ‘Intelligentie’ is hier van ‘ander soortig’ IQ dan daar…
    Het is Rutte’s beleid om – ik citeer “het corona-virus gecontroleerd (?) onder de bevolking rond te laten waren voor de fel begeerde groepsimmuniteit. Het probleem ligt alleen in het feit dat ze niet allemaal ‘tegelijkertijd’ ziek mogen zijn. DAAR ligt de beleidsmatige focus op.
    Feitelijk oordeelt onze mp: krijg maar de corona, wij regelen hoogstens een ziekenhuisbed. Want wij kiezen voor open grenzen: voor altijd. Dus blijf shoppen in de supermarkt. Vooral onbeschermd. Da’s VVD-beleid beste Holleman. Die 10 miljoen besmettingen MOETEN er komen… voor open grenzen en groepsimmuniteit. ?
    We mogen alleen niet ziek worden tegelijkertijd.
    https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200330_00154105/verplichte-mondmaskers-in-oostenrijkse-supermarkten

    • @Haasnoot
     Je hebt gelijk: zolang er geen vaccin is en geen testfaciliteit kunnen we het aantal doden alleen minimaliseren met een totale lock-down.
     Maar met de methode die ik beschrijf, hoeft niet iedereen thuis opgesloten te worden. Sommigen kunnen zonder gevaar voor zichzelf en hun medemensen weer aan het werk gaan. Zo breng je de economie weer op gang zonder extra doden te riskeren. Dat is toch een win-winsituatie? Hoe lang wil je een totale quarantaine volhouden? De regering moet als de sodemieter een testprogramma optuigen.

     • @Holleman,
      Ik las ergens dat de Amerikanen een coronatest hebben ontwikkeld die in 15 minuten uitsluitsel geeft. Dit willen ze massaal produceren om – op een iets andere manier – uw idee uit te voeren. Je test of iemand elke dag of die het heeft en zo niet dan kan hij/zij aan het werk. Anders: hup naar huis en in quarantaine.
      Zo kan de economie doorgaan en gespaard blijven.
      Doe er uw immuniteit attest er bij en het wordt win/win.
      Mijn idee – iedereen mondkapjes – helpt ook mee. Handig om zij die naar het werk gaan in openbaar vervoer onbesmet te houden, niet waar? Idem supermarkt, thuiszorg, leraren / scholen, politie etc. Da’s win/win/win en dan nog zal het een tijd duren. Zie wetenschappelijke link.
      https://www.scientias.nl/coronamaatregelen-zullen-nog-zeker-12-tot-18-maanden-nodig-zijn/

     • @Haasnoot
      Elke dag testen lijkt me wat duur. Ik weet niet of je die test zelf kunt doen en wat zo’n setje kost (zelf betalen). Maar met de bloedtest (in de ziektekostenverzekering) kun je wel aantonen dat iemand ontheven is van de lock-down en weer aan het werk kan gaan.

  2. Dhr. Kockelmans is niet objectief.
   Dat weten de lezers van Frontbencher al heel lang. Maar de eenzijdige teksten, die hij verkondigt lokt altijd wel (gelukkig)
   Reacties op. Hou toch eens op met die kritiek op Wilders en Baudet. Bovendien, wat deze personen hebben gezegd komen allemaal uit. De grenzen zijn nu dicht. We gaan niet meer pinnen voor Zuid-Europa.
   En het is een kwestie van tijd, dat we uit de EU stappen. Het begint door te dringen bij de meerderheid van het volk. Fons, Rutte, de grootste draaikont van alle minister-presidenten, die ik heb gekend, moet verdwijnen bij de volgende verkiezingen. Tip voor Fons: blijf stoken!

  3. Deze intelligente lock-down is in feite een botte bijl waarmee men een mug wil doodslaan. Men weet niet waar de mug zit en kruipt dus massaal onder het muggengaas, waardoor het leven tot stilstand komt.

   Verpleegsters moeten onbeschermd de zieken verplegen en verspreiden zo de ziekte onder zichzelf en gezonde patiënten. Kinderen mogen buiten spelen en blijven zo het virus verspreiden.
   Het domste is dat markten worden toegestaan, terwijl het virus juist in markten is ontstaan, waar mensen door elkaar heen lopen en afstand houden nauwelijks te handhaven is. Volgens mij zijn markten niet nodig om aan eten te komen.

   Zo intelligent is deze methode niet. Zo bestreed men ziektes in de Middeleeuwen.

   Bestrijding moet als een militaire operatie worden uitgevoerd: massaal testen en besmette personen isoleren, desnoods van hun familie. Het vergt veel geld en politieke moed maar er zullen minder slachtoffers zijn en omdat men weet waar de vijand zit, kan men onbesmette personen hun gang laten gaan, waardoor de economie snel zal opveren en de kosten ruimschoots terugverdiend zullen worden.

   Maar we zijn nu in oorlogsmode, en dan is iedereen die kritiek heeft een verrader, Wilders en Baudet voorop.

  4. Het is een namelijk een ‘intelligente lockdown’. En dat blijkt voor een aantal Nederlanders toch net een stap te ver. (Een stap van 1.5 meter). Gelukkig houdt op straat zeer veel mensen hieraan. Eigen ervaring. Dat het corona-virus gretig wordt aangegrepen voor eigen electoraal gewin door de heren Wilders en Baudet was te verwachten. Dat valt overigens in het niet bij hoe in de VS de Democraten en de Republikeinen elkaar in de haren vliegen. Diep triest.

  5. De heer Kockelmans maakt weer zijn eigen nepnieuws over vooral de pvv en fvd.
   Alleen als je aan de linkerzijde bevindt van het politieke spectrum mag je commentaar leveren.

  6. Omdat een deel van de oppositie geen zin had alleen maar een mooi-weer-verhaal af te steken, weken sommige fractieleiders uit naar verleden of toekomst. Dat bood de gelegenheid toch forse kritiek te spuien en te zwartepieten. Want dat is en blijft blijkbaar de kerntaak van fracties aan de zijlijn, tenminste in hun eigen ogen. Dit klopt echt niet met name GroteSterkeLeider en ‘onze’ Thierry. Dit zijn de twee enige intellectuelen in de Tweede Kamer HAHAHAHAHA, zij plaatsen de intelligente lockdown in een brede perspectief.

  7. De nieuwe voorschriften n.a.v. de Corona-crisis: blijf mogelijk thuis,
   binnen om besmetting te voorkomen. Lees ik net: dat is best wel
   een beetje lastig voor de ondertussen 40.000!!!! daklozen in ons
   welvarende Nederland. Een verdubbeling in de afgelopen tien jaar,
   tijdens Rutte I, Rutte II en Rutte III dus. Wat leven we toch in een
   gaaaaf land, zoals onze leider Mark altijd zegt. Een schande toch??
   Bert.

   • Dat ziet u echt verkeerd, die daklozen die worden door Rutte juist beschouwd als een teer vaasje. Hij zou het liefste al die mensen aan zijn hart drukken, knuffelen en troosten. Laten we niet vergeten dat de ChristenUnie en het CDA de VVD en D66 altijd voor houden: wat gij voor de daklozen hebt gedaan en al die andere kwetsbare mensen hebt gij voor mij gedaan. En Rutte is daar heel gevoelig voor al dwingt hij de ChristenUnie soms wel een meloen door te slikken.

  8. “En verder deugde de communicatie over de kabinetsbesluiten van geen kanten, waardoor heel wat burgers niet precies weten wat wel en niet mag en wanneer.”

   In dit licht verzon de Telegraaf weer eens haar eigen nieuws.
   Daar kopte men vanmiddag dat corona maatregelen drastisch waren aangescherpt. “Niet meer dan 2 mensen bij elkaar in de openbare ruimte, ook niet als je 1.5 meter afstand hield. Gezinnen met kinderen mocht nog wel maar vader en moeder moesten 1.5 meter afstand houden.

   Dat bleek volstrekt onwaar; Burgemeesters Bruls van Nijmegen, voorzitter van de raad voor de coronaveiligheid, hekelde de onware berichtgeving in “sommige media” en zei dat alles bleef zoals maandag door Grapperhaus was gezegd.

   • Was het niet eens een majesteit die zei dat de leugen regeert in dit land en bedoelde zij daar niet met name de Telegraaf mee, de wakkere krant van Nederland? De grootste krant van Nederland toch. Dan weten we toch hoe laat het is.

  Comments are closed.