Blok kan waarschijnlijk verder, maar is wel beschadigd

  6
  474

  Leestijd: 3 minuten.

  De Tweede Kamer komt morgen voor het eerst sinds twee maanden weer bijeen, en het eerste spraakmakende debat dat ze voert gaat waarschijnlijk over de positie van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Deze VVD’er raakte aan het begin van het zomerreces in opspraak toen hij dingen zei die je als minister van Buitenlandse Zaken veel beter niet kunt zeggen. Hij verklaarde onder meer dat personen met een verschillende culturele achtergrond niet vreedzaam kunnen samenleven en dat dat genetische oorzaken heeft. We zijn, aldus Blok, van nature op zoek naar een ‘overzichtelijke groep om mee te jagen of een dorpje te onderhouden’ en zijn ‘niet goed in staat een binding aan te gaan met ons onbekende mensen’.

  Misschien had Blok wetenschappelijk gezien een punt met deze opmerking, maar ook dan kun je je afvragen wat het voor zin had haar te maken. Nederland is, net als de meeste andere Westerse landen, al lang een multiculturele samenleving, waar miljoenen mensen wonen van allochtone herkomst. Die situatie is nooit meer terug te draaien, want de nieuwkomers hebben voor een groot deel de Nederlandse nationaliteit. Mocht het al genetisch bepaald zijn dat we ons liever omringen met verwante groepen, dan komt een discussie daarover als mosterd na de maaltijd. Om ons heen wemelt het van de niet-verwante groepen waarmee we het moeten zien te rooien. Een door nota bene Blok zelf voorgezeten Kamercommissie constateerde in 2004 dat dat met wat vallen en opstaan doorgaans wel lukt.

  Als iets genetisch bepaald is, betekent dat niet dat je je daar dan maar bij neer moet leggen. De mens is mogelijk genetisch ook eerder geneigd in een luie stoel te zitten of aan het strand te liggen dan om acht uur per dag op kantoor door te brengen, maar toch maakt de VVD zich altijd sterk voor de hardwerkende Nederlander. Misschien is de mens genetisch zelfs wel geneigd er met de spullen van iemand anders vandoor te gaan in plaats van ze in een winkel voor duur geld aan te schaffen. Niettemin bestaat er al vele eeuwen politie om dat te verhinderen.

  Al even vreemd is het dat uitgerekend Blok deze onverstandige dingen zei. Hij deed dat weliswaar tijdens een besloten bijeenkomst, maar een ervaren politicus als hij zal toch niet hebben gemeend dat ze dan niet in de publiciteit zouden komen? Blok staat bekend als degelijk en saai. Juist hij had zich moeten realiseren dat een minister van Buitenlandse Zaken elk woord dient te wikken en te wegen dat hij uitspreekt. Iemand met zo’n politieke functie hoort diplomatiek te zijn en dus niet Suriname een ‘failed state’ en België een ‘onleefbaar land’ te noemen, zoals hij tijdens die besloten bijeenkomst deed.

  Blok besefte vrijwel onmiddellijk dat hij iets heel stoms had gedaan, want hij heeft zich inmiddels uitgebreid geëxcuseerd, zowel mondeling als schriftelijk. Maar natuurlijk laat de oppositie hem daarmee niet wegkomen. In het Kamerdebat, dat naar verwachting snel wordt gehouden, zal hij nogmaals diep door de stof moeten. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat de oppositiepartijen erin slagen een gezamenlijke motie tegen hem te formuleren. Want die oppositiepartijen mogen dan wel verdeeld zijn (links vindt dat hij zijn mond had moeten houden, rechts dat hij geen excuses had mogen aanbieden), ze hebben er allebei belang bij dat de minister in grote politieke problemen komt.

  De kans dat zo’n oppositiemotie wordt aangenomen is overigens klein. De VVD heeft, zeker na de ellende die ze vorige week kreeg te verstouwen met het wegens handtastelijkheden opgestapte Kamerlid Han ten Broeke, absoluut geen zin om nieuwe nederlagen te slikken. Zij zal haar coalitiegenoten dwingen zich pal achter Blok op te stellen. Semi-gedoogpartner SGP zal dat vermoedelijk ook doen.

  Blok kan dus minister blijven, maar hij zal voortaan wel beschadigd door het leven moeten. Zijn imago van degelijkheid en saaiheid heeft definitief een deuk opgelopen.

  6 REACTIES

  1. Tja, zoals een ‘aantal’ moslims zich geprovoceerd voelen door Wilders (Cartoons) en hij door hen (mond- en levensdood willen maken van zijn persoon), zo voelt een groot deel van links zich als een wesp gestoken als je rassengenetica (be)noemt.
   De lontjes worden steeds korter…
   Blok had het vast niet provocerend bedoeld. Wilde ‘genuanceerd’ iets verklaren maar gebruikte daarbij duidelijk een verkeerd woord. Tja, de lange tenen worden langer, de vrijheid van meningsuiting moet tegenwoordig ‘verstandelijk’ worden beoordeeld…
   Want het gevoel van velen velt al snel het oordeel dat ‘t respect wordt geknakt. Tja, Blok had het het ook niet kunnen zeggen (slogan CU en/of SGP). Of anders…
   Hoewel, ‘t was wel bedoeld voor een besloten groep.
   Maar dankzij moderne spyware in de openbaarheid gebracht. Maar dat illegale gegeven telt schijnbaar niet mee in de afweging. Privacy (ook als besloten groep) en vrijheid van meningsuiting staan m.i. steeds meer onder druk. Nog even en Blok moet thuis opletten wat hij daar tegen zijn huisgenoten of vrienden zegt… Gelukkig – nog – kan je in alle vrijheid denken.
   Maar spreken of tekenen wordt schijnbaar steeds gevaarlijker…
   Lange tenen slijpen snel de messen… Meestal in woord, soms ook in daad.

   • Denk dat hij heel goed wist dat dit openbaar zou worden.
    Zo wist hij ook dat hij door het stof moest gaan maar dat lijkt mij niet zo moeilijk voor een politicus.
    Het is er uit en daar ging het om .
    Terugkijkend ? geen oproer geen barricades Nl is niet groter of kleiner geworden.
    Als je naar onze buren kijkt daar ook stennis maar hier valt iets te ontdekken en wel dat de groter de mond van verontwaardiging de meer winst voor AFD ,Althans dat schrijft Bild vanmorgen en is de AFD de SPD voorbij.
    Met het luisteren naar Ploumen gister had ik ook echt het gevoel van ? Dood ziek word ik van jou gezever en geen wonder dat rechts groeit !
    NL gaat niet snel de straat op en laat zich niet snel in de kaart kijken , dat doen we wel met verkiezingen .
    En die zijn er ook binnen kort.
    Denk niet dat Blok beschadigt raakt .
    Dit is een voorzet op deze verkiezingen en hij weet dat vele denken wat hij zij en het jammer vonden dat hij zijn excuus maakte.
    Maar vele weten ook dat qua richting de VVD niet betrouwbaar is?
    Ben benieuwd naar dat debat weet alleen niet wanneer precies.

    • @Bruinsma,
     U denkt dat hier opzet in het spel is?
     Zo had ik het eerlijk gezegd nog niet bekeken.
     ‘T zou wel heel sluw zijn. Geslepen zelfs…
     M.a.w. u stelt hier dat de VVD i.v.m. de aakomende verkiezingen alvast wat wind uit de zeilen probeert te nemen op rechts…
     Tja… Interessante gedachte van u.
     De FvD hijgt natuurlijk in hun nek. Die loopt nu juist naar VVD kiezers te hengelen. En anderzinds, mocht ze haar meerderheid verliezen als kabinet, zal ze wellicht juist – op bepaalde ‘rechtse’ onderwerpen – steun bij de PVV en FvD zoeken… Dan is alvast door dhr. Blok de setting gezet.
     Ja – dubieus – maar ‘t zou kunnen. ?
     Dank voor uw suggestie.

  2. Ploumen op radio 1 gehoord ?
   Sloeg als een L op een drumstel en wordt voor Blok even wat verloren tijd en daarna gewoon verder.

  3. Weer een discussie van de 2e kamer alleen voor de buhne. Er gebeurt niets. Boel gelul in de ruimte. Blok zegt sorry en de 2e kamer gaat weer verder met jaknikken.

  Comments are closed.