Blusschuim voor een ‘bommetje’

  2
  327

  Leestijd: 3 minuten.

  De Amerikaanse president Donald Trump is in het diepe gesprongen en dat ‘bommetje’ begint steeds bredere kringen te trekken. Iran heeft duidelijk te kennen gegeven ‘not amused’ te zijn met de liquidatie van top-generaal Soleimani, die in de regio ook verantwoordelijk was voor tal van terroristische acties gericht tegen de VS en daarmee Iran en steun aan terrorisme vereenzelvigde.

  Iran roept om wraak, Trump waarschuwt voor snelle en keiharde tegenmaatregelen, 52 doelen zijn al ingeprogrammeerd bij Amerikaanse kruisraketten die hun vlucht beginnen zodra Iran enig teken van agressie vertoont. Dat getal 52 hangt samen met het aantal Amerikanen dat in 1979 was gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Teheran.

  Iran is niet onder de indruk en zegt uit het atoomakkoord te stappen. Trump was daar al uitgestapt, maar de EU nog niet. Eind deze week komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken dan ook in Brussel bijeen om een gezamenlijk antwoord te vinden op deze dreigende situatie. Inmiddels worden Nederlandse militairen in Irak vermoedelijk teruggetrokken, militairen die de plaatselijke ordehandhavers moesten instrueren op opleiden.

  En dreigend is de situatie inderdaad. Nu weten we allemaal dat de VS een dikke vinger in de pap hebben bij de NAVO. En jawel, vandaag meldde secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO dat de NAVO achter de VS staat. Hij riep Iran dan ook op zich te onthouden van ‘verder geweld en provocaties’. Een nieuw conflict is in niemands belang, aldus de Noor na een spoedberaad met de NAVO-ambassadeurs in Brussel.

  Volgens artikel 5 van de NAVO moeten alle 29 leden elkaar te hulp komen als één van hen wordt aangevallen binnen de eigen grenzen. Dus daarmee heeft Trump de hele NAVO achter zijn karretje.

  De vraag is of de soep zo heet wordt gegeten. Iran weet nu dat het de hele westerse wereld achter zich aan krijgt als het andere NAVO-landen op eigen grondgebied aanvalt. Hoe, waar of wat die aanval zal zijn behelst ook de vraag of artikel 5 in werking treedt, zo lang dat in het Midden-Oosten is of een terreuraanslag in de VS geeft dat de overige leden voldoende ruimte om zich afzijdig te houden, zoals in 2003 Duitsland en Frankrijk niet meededen met de oorlog in Irak tegen Saddam Hussein.

  De VS, Israël en in het kielzog Europa hebben duidelijk gemaakt dat Iran nooit een atoomwapen mag krijgen. Het opzeggen van het atoomakkoord stelt dan ook niet zo veel voor. Zodra het de westerse inlichtingendiensten (met de Israelische Mossad voorop) duidelijk is dat Iran dicht bij een atoomwapen is worden alle noodzakelijke sites van de wereld gevaagd. En dat weet Iran ook.

  Zo ver is het nog lang niet. Iran moet nu gokken wat de Amerikaanse reactie zal zijn bij ook maar de geringste terroristische actie. De ayatollah’s zullen wel even achter hun tulband krabben, maar ongeleide projectielen hebben ze niet in de hand. Verder zijn de Amerikanen niet blij met de reactie van het Iraakse parlement om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak te beëindigen. Tot op heden het enige concrete resultaat van de actie van Trump. De Irakezen mogen dan ook rekenen op Amerikaanse sancties als ze dat voornemen doorzetten.

  Het jaar 2020 is begonnen met mega-megapolitieke spanningen, waarbij in het uiterste geval de NAVO-lidstaten (en dus ook Nederland) betrokken kunnen raken bij de zoveelste oorlog in het Midden-Oosten. Of zoals secretaris-generaal Gutteres van de VN het zei: ‘in deze ketel vol spanning kan het ertoe leiden dat steeds meer landen onvoorspelbare besluiten nemen met onvoorspelbare gevolgen, waarbij de kans op misrekeningen groot is.’

  Een briljante zin die alle betrokkenen haarfijn bij de les haalt waar ze eigenlijk mee bezig zijn. De schokgolven van het ‘bommetje’ van Trump zijn veel groter gebleken dan verwacht, maar de consequenties zijn nog veel groter. Het is onwaarschijnlijk dat iemand zin heeft in die consequenties, die naast de verschrikkingen van een oorlog ook enorme economische gevolgen zullen hebben. Kan Trump niet gebruiken in een verkiezingsjaar. Het gaat nu dus om beheersing als er ergens in de wereld toch nog een Iraanse voetzoeker afgaat. Het blusschuim wordt al in grote hoeveelheden aangevoerd.

  2 REACTIES

  1. “En dreigend is de situatie inderdaad. Nu weten we allemaal dat de VS een dikke vinger in de pap hebben bij de NAVO. En jawel, vandaag meldde secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO dat de NAVO achter de VS staat.”
   Gelukkig wel want als de slappe besluiteloze EU daarvan de leiding had, zouden we nu bewapend zijn met houten geweertjes en “pief paf poef’ moeten roepen.
   Je moet bereid zijn om je vrijheid te verdedigen en dat kost nou eenmaal geld zolang er terreurstaten als bijv. Iran en Noord Korea zijn!

  2. De ayatollah heeft 80 miljoen op het hoofd van Trump gezet.

   ***Bericht is tekort het moeten minimaal 10 woorden zijn, het waren er 11 en nu ruim voldoende denk ik.***

  Comments are closed.