Boemboemen mag straks ook al niet meer

  7
  1547

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kabinet wil het afsteken van vuurwerk met de jaarwisseling aan banden gaan leggen, zo heeft het vrijdag besloten. Nou ja, besloten. Volgens premier Mark Rutte duurt het nog wel een paar weken voor de bewindslieden definitief de knoop doorhakken. Maar dat alles blijft zoals het nu is, sloot de premier uit. “De of-vraag is niet meer aan de orde,” zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

  Wat er precies niet meer zal mogen is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk gaat het om een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De politie en tal van andere instanties roepen daar al jaren om, maar het kabinet hield zich tot nog toe ‘doof en blind’ voor dit pleidooi,  om VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ietwat vrijelijk te citeren. Nu dus niet meer.

  Het kabinet moet ook wel iets doen, want een Tweede Kamermeerderheid – waaronder twee regeringspartijen – is sinds kort voorstander van het verbieden van gevaarlijk vuurwerk. Volgens enquêtes geldt dat trouwens ook voor het grootste deel van de bevolking.

  Zich blijven verbergen achter het smoesje dat een verbod niet te handhaven valt, is dan ook geen optie meer. De Kamer kan een wettelijke ingreep zo nodig immers afdwingen. VVD en CDA, die met PVV en FvD wilden vasthouden aan de veelgeprezen ‘vuurwerktraditie’, zijn dus wel gedwongen te bewegen.

  Die angst dat wettelijke maatregelen geen zin hebben, heeft trouwens iets zeer merkwaardigs. Onlangs bleek – om maar eens iets te noemen – uit een verslag van RTL Nieuws dat meer dan 90 procent van de inbraken nooit wordt opgelost. In sommige gemeenten is het zelfs 100 procent. Toch zal niemand het in zijn hoofd halen het verbod op inbreken dan maar te schrappen uit het wetboek van strafrecht omdat de politie kennelijk machteloos staat. Een democratisch gelegitimeerde overheid die zegt wetgeving niet te kunnen doorvoeren omdat niemand zich eraan zal houden, kan zichzelf beter opheffen. Allerlei wettelijke regels, zoals het niet meer mogen roken in cafés en de minimumleeftijd voor alcoholgebruik, worden trouwens verwonderlijk goed nageleefd. Veel beter dan iedereen vooraf verwachtte.

  Voor de overzichtelijkheid en handhaafbaarheid zou het ongetwijfeld het beste zijn om alle vuurwerk met oud op nieuw maar taboe te verklaren. Maar dat dat gebeurt is volgens Rutte onwaarschijnlijk. Tegen een totaalverbod bestaan twee bezwaren (waarvan de premier alleen het eerste noemde). Om te beginnen bestaat er zoiets als onschuldig, of vrijwel onschuldig siervuurwerk. Vermoedelijk is de maatschappelijke en politieke steun nog niet groot genoeg om ook dat in de ban te doen. Maar, belangrijker zelfs, de komende jaarwisseling valt nog geen drie maanden voor Kamerverkiezingen. Hoe zou de VVD straks in de campagne aan haar achterban moeten uitleggen dat helemaal niets meer mag? Niet vroemvroemen, niet boemboemen en zelfs geen relatief ongevaarlijk siervuurwerk meer afsteken? Dat zou een beetje al te veel gevraagd zijn van de grootste coalitiepartij.

  7 REACTIES

  1. Handhaven vuurwerk is niet te doen.
   Heel veel dorpen krijgen de ellende van de steden, waar vuurwerk verboden is. Er is geen handhaving rutte heeft schaamteloos bezuinigd op de politie o.a. sluiten politiebureau stop het gepruts van deze man

  2. Ik blijf mij verbazen over incompetentie van dit kabinet. Waarom moet alles om zeep geholpen worden door enkele incidenten. Geef meer voorlichting over vuurwerk op scholen, laat meer agenten op straten paraderen. Spoor illegaal vuurwerk intensiever op. Maar laat in vredes naam de traditie in leven.

  3. Hallo president Rutte
   In 1950 was dat ook geen vuurwerk dus gewoon het vuurwerk helemaal opheffen
   betekent veel dat u als president Rutte praten met beelden gezien met mijn eerste geen ene gaal vuurwerk aan de Nederlanders verkopen de id-kaart vragen vragen en als het een Nederlanden is geen vuurwerk meegeven in België hebben ze nog erg al vuurwerk dus praat met de minister van België van de ene gaal voor werk niet meer aan Nederlanders geven aan maakt niet uit waar je vandaan komt president Frankrijk heb al gezegd geen vuurwerk niet
   Martin van het lied van de tweede kamer D66

  4. Als je als overheid niet eens in staat bent consumenten-
   vuurwerk te verbieden in ons land, en……..te handhaven,
   stap dan op, en laat het regeren van ons land over aan de
   de mensen, die daar dus wel de capaciteiten voor hebben.
   Het wordt echt tijd dat Koning Willem Alexander zijn land
   uit dit diepe moeras trekt, met een kundig zakenkabinet.
   Bert uit Eemnes.

  5. Laat het begaan… harder dan 100, vuurwerk afsteken / kijken. Ja een aantal mensen hebben een probleem. Letsel / dood.
   100 km/u is heel snel, waarom nog sneller? Vuurwerk afsteken, kijk een een beetje uit, kijken, je eigen risiko.

   • De grap is dat 100 km/u i.p.v. 120 of 130 waarschijnlijk zal leiden tot minder files en ongelukken omdat de remweg korter is. Waardoor het verlies aan gemiddelde snelheid wordt gecompenseerd door minder files; er passen meer auto’s op een weg. Tenzij allerlei lieden massaal toch harder rijden en er niet wordt gehandhaafd.

  6. Was mevrouw Jorritsma maar onze minister-president. Wanneer ik haar goed begrijp is alles wat niet, of nauwelijks, of moeilijk te handhaven is, gewoon toegestaan. Zo is de 100 kilometer moeilijk te handhaven, dus scheuren maar. en met oud en nieuw knallen maar. Politieagenten, brandweerlieden en hulpverleners moeten natuurlijk wel tegen een geintje kunnen. Wat is er nu mis mee dat een vuurpijl net langs je heen suist, of dat je als hulpverlener gewoon je werk niet kunt doen, wie maalt daar nu om op een paar zeurders en zeikerds na. Zelfs premier Rutte en het CDA zijn tot het inzicht gekomen dat er ietsie pietsie teveel hulpverleners, brandweerlieden en politieagenten werden aangevallen. Zodra wij een minister-president mogen kiezen staat bij mij Jorritsma nummer een in een mum van tijd leven we in een land waar het recht van de sterkste heerst, die Annemarie toch.

  Comments are closed.