Boris Dittrich wil hogerop

  1
  467

  Leestijd: 2 minuten.

  De leden van D66 kunnen tot dinsdag stemmen over de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen. Niet op de lijsttrekker, want die is vorig jaar al gekozen. Op nummer 1 bij D66 staat Annelien Bredenoord, hoogleraar ethiek en sinds 2015 senator. Haar naam zal niet bij heel veel Nederlanders een belletje doen rinkelen, maar ze is wel voor Eerste Kamerbegrippen erg jong (39) en bovendien een vrouw. Maar de leden mogen wel nog de rest van de volgorde bepalen. En daar treffen ze op nummer 7 Boris Dittrich aan.

  Op nummer 7? Dittrich is oud-partijleider van D66. Hij zat in totaal twaalf jaar in de Tweede Kamer. Had iemand met zijn achtergrond niet een paar plaatsjes hoger op de lijst gemoeten? Zelf vindt hij in elk geval van wel. Tegen EenVandaag zei Dittrich dat hij zelfs overwogen heeft zich terug te trekken als kandidaat. Uiteindelijk deed hij dat niet. Hij gaat proberen de leden ervan te overtuigen dat hij een betere plek verdient.

  Dittrich heeft zeker een punt als hij zich beklaagt over zijn te lage positie. D66 lijkt, net als veel andere partijen, slachtoffer van het idee dat kiezers steeds maar zitten te wachten op verjonging en vernieuwing. Vandaar die relatief onbekende kandidate op nummer 1. Ook de andere gegadigden in de top van de lijst beschikken bij lange na niet

  Boris Dittrich bij 1Vandaag

  over de politieke ervaring van Dittrich.

  De voormalige partijleider loopt grote kans helemaal niet gekozen te worden als hij op 7 blijft staan. D66 heeft nu in de Eerste Kamer 10 zetels. Maar dat aantal zal de partij ongetwijfeld niet weten te handhaven bij de komende Provinciale Staten- (dus Eerste Kamer)verkiezingen. Afgaande op opiniepeilingen kunnen de democraten al blij zijn als ze een stuk of 6 zetels overhouden in de senaat. Dittrich zou dan achter het net vissen.

  Op dit moment zit er één ex-partijleider in de Eerste Kamer. Dat is Elco Brinkman. Die was in 1994 enkele maanden de grote man bij het CDA. Na een monsternederlaag tijdens de enige Tweede Kamerverkiezingen waarbij hij als lijsttrekker optrad, moest hij vertrekken. Toen hij in 2011 in de Eerste Kamer kwam, werd hij niettemin meteen fractievoorzitter.

  Dittrich leidde D66 van 2003 tot 2006. Een succesperiode was het niet. De partij zakte in die jaren snel weg in de kiezersgunst. Dat kwam waarschijnlijk vooral doordat ze toen deel uitmaakte van de regering, samen met CDA en VVD. Eigenlijk een situatie die verdacht veel lijkt op die van vandaag. In elk geval weet Dittrich uit ondervinding wat het is om in de hoek te zitten waar de klappen vallen.

  1 REACTIE

  1. Voor mij zijn d66ers niet meer dan keurig in maatpak gestoken gecamoufleerde anarchisten.
   Waarom?
   Echt groot zijn ze nooit geweest, wel zo klein dat opheffing besproken werd.
   En toch is er geen partij die naar mijn gevoel zo gesleuteld heeft aan onze samenleving als zij.
   Van het uit elkaar trekken van gemeentes tot het rijksdrugsimperium?
   De rechtspraak tot geen jaar met rust kunnen laten van scholen?
   Het klimaat en nu weer de A-bom.
   Die v Mierlo heeft ze het mierenneuken goed bij gebracht.
   En oja die v Mierlo??
   Koenders u weet wel? Dat VN-engeltje was verantwoordelijk voor alles wat met Mali te maken had van manschappen tot geweldsinstructie.
   Bij mij is altijd de vraag blijven hangen van: Wat was de invloed van Hans op het inzetten van materiaal en de instructies voor gebruik van geweld in Srebrenica?
   Voor mij lijkt het soms op hekserij wat ze voor elkaar krijgen
   Boris Dittrich? Een rustig sprekende rechter die ook nog te verstaan en te begrijpen is?
   Tja voelt als: Boer pas op je kippen. Of misschien wel Boris boef
   Denk niet dat ik ooit op deze lieden ga stemmen.
   Vertrouw ze niet.

  Comments are closed.